Slavnostna dekoracija mize med prazniki in nekaj o darilih

Tina Recek, 23.12.2018
Oak Furniture Land

Pred bližajočimi prazniki gostitelji že razmišljajo, kako naj okrasijo mizo - središče domačega praznovanja - in kaj bodo postavili pod praznično drevesce. O slavnostni dekoraciji mize in s čim se radi obdarujemo, smo povprašali Mateja Hajdinjaka iz trgovine 1001 dar.

"Praznična miza mora biti čista, urejena in lična, vse drugo je stvar našega okusa, volje, časa in tega, kaj imamo na voljo. Zagotovo pa se držimo pravila manj je več, saj mora biti na prvem mestu brez dvoma priročnost. Le tako bo praznovanje teklo karseda gladko in brez stresa," pove osnovno pravilo praznično okrašene mize Matej Hajdinjak. Nadaljuje še z drugim dragocenim nasvetom: "Upoštevati moramo tudi, kdo so naši gostje. Smo na praznovanje povabili taščo, tasta in svoje starše, ki so zagovorniki stare šole? Ostanimo pri klasiki. Bomo gostili prijatelje z majhnimi otroki? Izberemo igriv slog in kozarce, ki nam jih ni škoda, če se kakšen razbije. Ali pripravljamo zabavo, na kateri bomo ponudili hladni bife, gostje pa bodo po prostoru sproščeno krožili? V tem primeru mizo prestavimo v kot, da bo soba dovolj prostorna za druženje."

image
Oak Furniture Land

Praznična miza v decembru se pohvali s tradicionalnim aranžmajem, ki ga lahko popestrimo s svečami, naravno dekoracijo, kot so vejice smreke, storži … Kam naj umestimo aranžma, da ne bo v napoto, in za katere barve se odločimo, da smo v trendu?

"Pomembno je, da vse, kar na mizo postavimo, sestavlja enotno zgodbo. Odločimo se za usklajenost barv – za praznike ob koncu leta sta tipični temno rdeča in temno zelena, morda tudi temno modra. Za malo glamurja jih lahko kombiniramo z zlatimi ali srebrnimi poudarki, ki ustvarijo svečan vtis. Sredino mize lahko krasi kakšen adventni ali čisto nevtralen zimski aranžma, vendar moramo pustiti dovolj prostora tudi za postrežbo."

Juho v skledici, sladico v kozarcu
Krožnike in pribor pripravimo glede na to, kaj bomo postregli – hladno in toplo predjed, glavno jed, solata. Če bomo sladico postregli nekoliko pozneje, krožnikov zanjo ne vključimo v osnovni pogrinjek. Pribor vedno zlagamo tako, da ga gostje jemljejo po vrsti levo in desno z zunanje strani, pribor za sladico pa položimo počez na zgornjo stran pogrinjka. Če želimo biti izvirni, lahko juho postrežemo v skledici, ne v krožniku, prav tako so nekaj posebnega sladice v kozarcih. Vselej pa pazimo, da bo med pogrinjki in s tem med gosti dovolj prostora za gibanje za mizo.

Prt podpira zgodbo

Postrežba ob tej priložnosti temelji na jedilnem servisu, ki ga običajno ne uporabljamo. Kateri je najprimernejši?

"Če imamo jedilni servis in pribor za posebne dogodke, so praznovanja ob koncu leta vsekakor priložnost, da ju uporabimo. Ker so krožniki in pribor verjetno že na prvi pogled drugačni od običajnih, bo na daleč jasno, da gre za poseben obed. Tudi z vsakdanjim kompletom krožnikov in pribora je lahko miza videti čudovita in svečana, če dodamo nekaj lepe praznične dekoracije."

image
Osebni arhiv Matej Hajdinjak našteva, kaj se pogosto znajde pod novoletno jelko: odeje, kaj inovativnega za v kuhinjo, različni lončki in skodelice, stekleničke za vodo, kakšna viseča mreža, darilni paketi za razvajanje … Zadnja leta pa tudi izdelki, ki pridejo prav za zdravo domačo malico v službi.

Kakšen prt pa bo najbolj poudaril praznično dekoracijo?

"Kakšen prt izberemo, je odvisno od tega, kakšno zgodbo smo si zamislili in kaj se bo najlepše podalo k celoti. Na splošno velja, da so za praznične in svečane priložnosti najbolj primerni enobarvni prti v svetlih odtenkih, barve, ki naj jih ne bo preveč, pa na mizo dodajamo s prtički in drugo dekoracijo."

Praznično podobo mize zaokrožujejo stoli. Ali jih v kaj oblečemo?

"Enako kot za mizo velja tudi za stole, biti morajo čisti in urejeni. Odrgnjena barva in madeži na blazinah lahko skazijo pogled na še tako lepo pogrnjeno mizo. Če imamo čas, stole prenovimo: lesene dele pobrusimo in na novo pobarvamo, oblazinjene dele pa preoblečemo ali namestimo nove blazine. Naslonjala lahko okrasimo z dodatki, ki se ujemajo s preostalo dekoracijo. Za zelo svečano slavje stole lahko tudi oblečemo, vendar to doma ni v navadi. Največkrat oblečene stole vidimo na porokah."

S čim najpogosteje obdarujemo

Gosti praviloma ne prihajajo in tudi ne odhajajo praznih rok. S čim se Slovenci na splošno radi obdarujemo? "Slovenci se na splošno radi obdarujemo in poskušamo biti pri tem čim bolj izvirni. Največkrat kupimo kakšen zanimiv izdelek ali naredimo kaj sami. Možna je tudi kombinacija, da kupljen izdelek nadgradimo z lastnim delom. No, če nič drugega, se zanesemo na steklenico vina ali na kakšen priboljšek, kot sta čokoladna bonboniera ali kakšna bolj posebna kava. Ljudje, ki so si blizu, si podarjajo bolj osebna in morda tudi dražja darila. Za znance pa ima marsikdo na zalogi kakšno drobno pozornost, ki prav tako lahko nekoga osreči ali mu polepša praznike."

S čim bomo nekoga obdarili, je verjetno odvisno od spola in od tega, v kakšnem odnosu smo z obdarovancem?

"Vsekakor so darila za ženske drugačna od daril za moške. Veliko vlogo imajo tudi starost obdarovanke ali obdarovanca, način življenja, kaj oseba rada počne v prostem času, kako blizu nam je, ali gre za prijatelja oziroma prijateljico ali družinskega člana, in še marsikaj."

image
John Lewis Praznična dekoracija na mizi naj ne zavzame preveč prostora. Pred obedovanjem jo morda raje umaknemo in pustimo zgolj tisto okrasje, ki ne moti pogledov med pogovorom.

Kaj moški kupi za partnerico?

"Pogosto so med darili odeje, termoforji ali grelne blazinice, kaj inovativnega za v kuhinjo, različni lončki in skodelice, stekleničke za vodo, kakšna viseča mreža ali viseči stol, darilni paketi za razvajanje … Zadnja leta tudi, na primer, izdelki, ki pridejo prav za zdravo domačo malico v službi, in podobno.

Darila za boljše polovice so občutljivo področje. Zato je vsako posploševanje nehvaležna naloga. Z darilom za svojo partnerico lahko moški najbolj zadene, če je pozoren na marsikdaj zelo skrite, marsikdaj pa tudi zelo jasne namige. Nekatere se razveselijo kakšnega kuhinjskega pripomočka, druge so zaradi daril, ki dišijo po gospodinjstvu, hitro slabe volje. Vsaka dama je pač unikatna in zato mora biti tudi darilo izbrano posebej zanjo. Vse pa zagotovo cenijo darila, za katera smo se potrudili in so zato izvirna, zabavna, lepa, morda kaj posebnega sporočajo ali pa jo spominjajo na neko skupno nepozabno doživetje."

In obratno, s kakšnimi darili ženske razveseljujejo partnerje?

"Darila za moške so največkrat povezana z njihovim prostim časom, s hobiji ali s kakšno drugo priljubljeno zadevo. Za ljubitelje vina torej vinski pripomočki, za gurmane kakšna posebna omaka, stekleničke za vodo in termovke za tiste, ki se ukvarjajo s športom, darilni paketi z adrenalinskimi doživetji za avanturiste. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na razne elektronske napravice in pripomočke, kot so pametni telefoni, s katerimi se moški prav radi poigramo."

image
House Doctor Zadnja leta je pri opremljanju doma priljubljen skandinavski slog, ki z naravnostjo in nevpadljivostjo prepriča tudi za praznično mizo.

Prav tako se radi igrajo otroci. Ali njim za praznike kupujemo igrače?

"Niti ne. Veliko staršev raje kot igračo otroku podari knjigo, vstopnico za doživetje ali izdelek, ki ima neko uporabno vrednost, na primer odejo z otroškim motivom, moden zložljiv nahrbtnik, kakšen nenavaden in prikupen pripomoček, ki pride prav pri učenju in lahko tudi motivira, takšne in drugačne miselne izzive, ki odganjajo dolgčas, mali nadebudni kuharji in kuharice dobijo pripomočke za kuho ali peko ..."

Ne posamično darilo, ampak skupno

Kakšna darila pa pričakajo prijatelje pod drevescem?

"Darilo za prijatelja ali prijateljico je največkrat nekaj manjšega, recimo kava, čaj, vroča čokolada, piškoti ali škatla s piškoti, ki jih spečemo sami, doma posušena čajna mešanica v lični škatlici za čaj, mešanica začimb za jedi, ki so jim še posebno pri srcu ... Zlasti kadar kupujemo za skupino prijateljev ali prijateljic, radi izberemo darilca iste vrste, vendar v drugi barvi, z drugim motivom ali drugega okusa."

image
Matalan Če imamo jedilni servis in pribor za posebne dogodke, so praznovanja ob koncu leta vsekakor priložnost, da ju uporabimo.

Ali smo izvirni pri izbiri daril?

"Slovenci smo radi izvirni, a prisegamo tudi na funkcionalnost in praktičnost. Izvirnost ima prednost pri mlajši in srednji generaciji, medtem ko starejši raje posegajo po preverjenih in preizkušenih izdelkih. Zanimiva in izvirna je ideja, da družinskim članom podarimo skupno darilo, na primer družabno igro, ki se jo lahko igrajo skupaj in pri tem eden z drugim preživljajo kakovosten prosti čas."

image
Shutterstock Doma izdelana dekoracija za pogrinjek gostom sporoča, da si je nekdo zanje vzel čas in za vse skupaj poskrbel z dobro voljo.

Koliko pa potrošimo za darilo?

"Zelo različno. Dejstvo je, da smo decembra bolj radodarni kot običajno. Je pa za božič in novo leto opazno, da je treba kupiti veliko daril, in je povprečna vrednost enega manjša."

Voda v vrču
Kozarce postavimo ob krožnik na desni strani. Ob vinu postrežemo tudi vodo, lahko kar v vrčih, da si jo lahko nalije vsak sam, zato so primerni tudi klasični kozarci za brezalkoholne pijače, ki bodo prav prišli tudi otrokom za sokove, limonado in podobno. Če je zabava bolj dinamična in gostje ne bodo sedeli za mizo, kozarce okrasimo z označevalci, ki bodo zagotovili, da jih lastniki ne bodo pomešali.

Kaj svetujete ob nakupu daril, da bodo veseli obdarovanci in tudi mi?

"Verjetno je najpomembnejši nasvet, da imamo pri kupovanju darila v mislih obdarovanko oziroma obdarovanca, saj ji oziroma mu le s premišljeno izbranim darilom naredimo pravo veselje. Najbolj škoda je daril, ki zapuščena ležijo v kakšni omari, ker jih nihče zares noče. Pomislimo, kaj oseba, ki jo želimo obdariti, rada počne v prostem času, s katerimi hobiji se ukvarja, ali rada gospodinji, se navdušuje nad športom ali je morda nekoliko manj aktivna … Odgovori na ta vprašanja nas bodo pripeljali do primernega darila za obdarovanca, ki ga bo ta neizmerno vesel. Dejstvo, da smo nekoga z darilom iskreno razveselili, pa bo v veliko veselje tudi nam."

image
Next Za praznike ob koncu leta sta tipični temno rdeča in temno zelena. Bistveno je, da poskrbimo za barvno usklajenost.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku