Slavje, v katerem so bili Portugalci podobni Slovencem

Borut Planinšič ml., 11.6.2019
Reuters

CR7 in druge evropske finte: Po ligi narodov, ki je z zaključnim turnirjem le dala spektakel, gre Uefa v nove bitke.

Spet je pobral skoraj vse. Finta Cristiana Ronalda: ko ne osvoji lige prvakov, se vrže v reprezentančne nagrade. V nedeljo je kot kapetan Portugalske dvignil pokal za prvaka premierne Uefine lige narodov. Druga finta: čeprav v reprezentančnih finalih ne zabija - ni ne na Euru 2004 in Euru 2016 ne v ligi narodov -, je vzel še trofejo za najboljšega strelca zaključnega turnirja. Na evropskem prvenstvu pred tremi leti je za zmago nad Francozi zadel Eder, v nedeljo proti Nizozemcem Guedes. Ronaldo pa je, ker je v polfinalu Švicarjem privoščil hat-trick, odnesel kipec Alipaya, kitajske platforme za mobilno plačevanje. Ha, na tem mestu še ne bomo o komercializaciji Uefe ...

image
EPA Fernando Santos verjame, da bo s Cristianom Ronaldom vsaj še za tri, štiri leta veselja. 

Portugalska s tem še ni na Euru 2020. Najvišje uvrščene reprezentance vseh štirih kakovostnih razredov lige narodov, ki se tja ne uvrstijo skozi prave kvalifikacije, bodo marca igrale zaključne turnirje za zadnja štiri mesta na EP. V teoriji bi se lahko iz A-razreda spet srečale tekmice minulega tedna, Portugalska, Nizozemska, Anglija in Švica. Zveni blesavo. A vseeno priznajmo: finalni turnir lige narodov je kljub križem kražem pravilom, ki zbegajo skoraj vsakega navijača, presegel pomislek, da bo Uefina novotarija zgolj kup malce drugačnih prijateljskih tekem. Konec koncev so Portugalci naslov v Portu slavili, kot da so dobili finale domačega Eura 2004, ki so ga izgubili z Grki.

image
Reuters

"Zgodovinsko je biti prvi prvak tekmovanja, ki bo, o tem sem prepričan, postalo klasika," je govoril selektor Fernando Santos. "To je pravi predvečer nacionalnega praznika," je spomnil na 10. junij. Takrat Portugalska slavi smrt svojega največjega poeta Luisa de Camoesa, s čimer je podobna nam, ki za dan kulture označujemo smrt Franceta Prešerna. Kako dolgo pa bo Portugalska še smela slaviti 34-letnega Cristiana Ronalda? "Ne leta, glava je važna. Motiv. Dosti še lahko dam," pravi sam. Santos mu pritegne: "Še tri, štiri leta bo igral. Pri njem me nič več ne preseneča. Presenetil me je le, ko sem ga kot najstnika prvič videl igrati za Sporting."

Uefi pa zdaj, ko je finale rešil prvo ligo narodov, preostanejo nove bitke. Precej klubov z vseh koncev Evrope je na srečanju svojega združenja, ki so ga na Malti imeli v četrtek in petek, nasprotovalo predlogu o prenovi Uefinih tekmovanj od leta 2024 naprej. Skoraj zaprta liga prvakov brez kvalifikacij, trije rangi tekmovanj, ob ligi prvakov še prva in tolažilna druga evropska liga, vse to je sumljivo podobno idejam o superligi. Četudi vas skušajo prepričati, da je Uefa z Aleksandrom Čeferinom nasprotnica zapiranja elite za visoke zidove.

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku