Sladkorna depilacija v domači kopalnici: Naravno in učinkovito

Petra Logar, 21.5.2019
Profimedia

Poznate depilacijo s sladkorno pasto, ki si jo lahko pripravite tudi same in izvedete v domači kopalnici? Čeprav je postopek manj boleč od depilacije z voskom, pa pri nas ni zelo razširjena.

Depilacijo s sladkorno pasto so ženske uporabljale že v starem Egiptu, zato nosi tudi ime arabska depilacija. Čeprav je koži bolj prijazna in manj boleča, pa ni tako pogosto v uporabi.

Temu je krivo tudi to, da domača priprava zahteva nekaj potrpežljivosti, nastane lahko namreč prava packarija, pomembne so tudi natančne količine sestavin in postopek, da depilacija opravi svoj namen.

Kozmetičarke bodo odkimale z glavo in svetovale, da se na sladkorno depilacijo odpravite v salon. Boste pa najbrž težko našle salon, ki jo opravlja.

»Sladkorne depilacije ne izvajam velikokrat, stranke se pogosteje odločajo za klasično depilacijo z voskom,« nam je povedala kozmetičarka Marjanca Božič.

image
Profimedia Sladkorna depilacija zahteva čas in prakso.

Sladkorna depilacija je podobna depilaciji z voskom, je mešanica sladkorja, limonovega soka in vode. Sestavine je potrebno zmešati in ogreti na visoki temperaturi, nato pa pred uporabo ohladiti toliko, da s pasto ne opečemo kože. Tudi nanaša se podobno kot depilacija z voskom, dlačice pa nato odstrani s pomočjo bombažne krpice. Krpico položite na nanešeno pasto na koži in hitro potegnete v nasprotni smeri rasti dlak.

Naravne sestavine ne povzročajo alergij

Prednosti sladkorne depilacije so v naravnih sestavinah. Pogosto imajo ženske alergično reakcijo na razne preparate za depilacijo, ki jih lahko kupite v trgovinah. Sladkorna pasta pa je narejena iz naravnih sestavin in zato koži prijazna. Po njej je koža mehka, dlačice rastejo bistveno počasneje, postanejo tanjše in redkejše.

Če se boste izdelave sladkorne paste lotile same, boste privarčevale tudi nekaj denarja, saj so sestavine poceni.

Prvi nanos sladkorne depilacije

Če se še nikoli niste lotile odstranjevanja dlačic z doma pripravljeno sladkorno pasto, si vzemite čas. Kar nekaj prakse in živcev je potrebnih, da je domače odstranjevanje dlačic uspešno. Če boste pasto shladile preveč, ne bo učinkovita, zna se celo zgoditi, da se dlačice zlomijo in korenina ostane pod kožo. Skratka, potrebujete čas in nekaj prakse.

image
Profimedia Sestavine za sladkorno depilacijo naj bodo točno odmerjene.

»Sladkorno pasto lahko odstranimo že z vodo. Pogosto pa domače depiliranje s sladkorno pasto ali voskom ne obrodi sadov. Zgodi se lahko, da voska ne morejo odstraniti – ta se odstranjuje z oljem. Pojavijo se lahko celo modrice, odstranitev dlačic je nepopolna,« je pojasnila kozmetičarka Marjanca.

Vas še vedno mika, da si sladkorno pasto izdelate same in preizkusite na lastni koži? Potem je tu recept za vas.

Za pripravo sladkorne paste potrebujete štiri skodelice gramov kristalnega sladkorja (belega ali rjavega), pol skodelice vode in pol skodelice limonovega soka.

Sestavine dajte v posodo, premešajte in na zmerni temperaturi kuhajte. Med kuhanjem mešajte, dokler zmes ne spremeni barve in postane temno rjava (sladkor karamelizira). Postopek kuhanja traja približno 20 minut.

Primerno ohlajeno sladkorno pasto nanesite na kožo s pomočjo lesene paličice ali neostrega noža. Na pasto položite krpico iz bombaža in hitro potegnite v nasprotni smeri rasti dlak. Po končanem postopku operite kožo s toplo vodo in blagim milom. Nato namažite še s hranilno kremo.

Anketa

Koliko ur dnevno preživite ob elektronskih napravah, kot so telefon, računalnik, tablični računalnik in televizija?

Sudoku