Sladkorna bolezen povzroči več smrti na leto kot rak dojke in aids skupaj

P.K., 14.11.2019
Profimedia

Letošnji svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, posebej ozavešča in spodbuja družine k preprečevanju in obvladovanju sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen je med največjimi problemi javnega zdravja, število sladkornih bolnikov povsod po svetu vztrajno narašča.

V Sloveniji je po evropsko primerljivih epidemioloških podatkih 125.000 diagnosticiranih bolnikov z diabetesom, kar predstavlja 6,9 odstotkov odraslega prebivalstva. Zavod Diabetes v sodelovanju s številnimi partnerji kot odgovor na resolucijo OZN, ki je diabetes razglasila za epidemijo, že osmo leto izvaja kampanjo za omejevanje diabetesa Bodi odličnjak!, tokrat s pomočjo obraza letošnje kampanje, srebrne olimpijke Sare Isaković, ki je tudi diplomantka nevropsihologije na Berkley University v ZDA.

Med moškimi je sladkorna bolezen pogostejša kot pri ženskah, saj ima ugotovljeno sladkorno bolezen vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let.

Pri sladkorni bolezni tipa 2 značilni simptomi pogosto niso izraženi, zato lahko dolgo ostane neodkrita

Sladkorna bolezen je presnovna bolezen, za katero je značilna povišana raven glukoze v krvi. Do nje pride zaradi popolnega ali delnega pomanjkanja inzulina, lahko pa tudi zaradi zmanjšane občutljivosti telesnih celic na delovanje inzulina. Glede na nastanek, potek bolezni in zdravljenje je treba razlikovati dva tipa sladkorne bolezni, in sicer tip 1 in tip 2.

Najpogostejša sladkorna bolezen je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima devet bolnikov od desetih. Zanjo je značilno, da krvni sladkor narašča počasi skozi leta, brez kakršnihkoli težav, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen. V Sloveniji je po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko takih bolnikov od 40.000 do 80.000. Zato so v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko ta mesec pričeli s projektom Odkrijmo sladkorno. Namen te raziskave je ugotoviti razširjenost še neodkrite sladkorne bolezni tipa 2 v posameznih skupinah prebivalstva in na tej podlagi pripravili predloge ukrepov za zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni. Pravočasna diagnoza in zdravljenje sladkorne bolezni pomembno zmanjšata tveganje za dolgoročne zaplete, kot so srčni infarkt, odpoved ledvic, slepota in izguba udov.

image
Profimedia Pravočasna diagnoza in zdravljenje sladkorne bolezni pomembno zmanjšata tveganje za dolgoročne zaplete.

K raziskavi Odkrijmo sladkorno bodo pozvali tudi izbrane odrasle Slovenke in Slovence

K sodelovanju v raziskavi bodo vabljeni izbrani odrasli prebivalci Slovenije. V okviru raziskave bodo tisti, ki bodo prejeli vabilo, zaprošeni, da v laboratoriju izvedejo brezplačno testiranje na sladkorno bolezen tipa 2, strokovno imenovan oralni glukozni tolerančni test. "Za uspešno izvedeno analizo je ključnega pomena sodelovanje vseh, ki bodo prejeli vabilo, saj bomo le tako dobili ustrezne podatke, koliko neodkrite sladkorne bolezni je v Sloveniji. Na tej podlagi bomo lahko pripravili predlog ustreznih ukrepov," poudarja vsebinski vodja projekta dr. Jelka Zaletel. Sladkorna bolezen je namreč še vedno med najpomembnejšimi razlogi za hude zdravstvene težave. "Previsok krvni sladkor poškoduje drobne in večje žile, ki prehranjujejo organe. Z zdravljenjem sladkorne bolezni lahko zmanjšamo pojav slepote, končne odpovedi ledvic, amputacij, možganske kapi in srčnega (miokardnega) infarkta, ki sodijo med kronične zaplete bolezni," izpostavlja dr. Zaletelova.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku