Skrb za zdrave dlesni vodi do boljšega ustnega zdravja

P.K., 15.10.2019
Profimedia

Nezdravljeno vnetje dlesni se lahko razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalno bolezen, ki velja za najbolj razširjeno kronično bolezen. Med 15. oktobrom in 15. novembrom v številnih zobozdravstvenih ordinacij po Sloveniji poteka vseslovenska akcija Zdrave dlesni, ki spodbuja k obisku zobozdravnika ali ustnega higienika.

Akcija Zdrave dlesni, ki se začenja z današnjim dnem in bo potekala do 15. novembra, ljudi spodbuja k skrbi za popolno ustno higieno. V tem času zobozdravniki v svojih ordinacijah ozaveščajo o ustni higieni ter učijo o nevarnostih paradontalnih bolezni in izmerijo medzobne prostore. V letošnji akciji sodeluje kar 850 strokovnjakov za ustno zdravje, ki bodo pregledali okrog 87.500 bolnikov.

image
Profimedia Vseslovenska akcija Zdrave dlesni spodbuja k obisku zobozdravnika ali ustnega higienika.

V času trajanja akcije pacientom predstavijo varne ter učinkovite pripomočke za vzdrževanje čistih zob in zdravih dlesni. Tako ob klasičnem pregledu pacienti lahko dobijo še bonus – dodatne informacije, znanje in pripomočke za boljšo ustno higieno. "Z eno od oblik paradontalne bolezni se srečuje kar 90 odstotkov Slovencev, pa se tega ne zavedajo, ker paradontalna bolezen ne boli," je na novinarski konferenci pred začetkom akcije povedala zobozdravnica Tina Faller Lipnik. Poudarja, da je primarna naloga vsakega zobozdravnika ozaveščanje pacienta o preventivi.

Zakaj bi medzobne ščetke morale biti del vsakodnevne ustne higiene?

Neočiščeni medzobni prostori vodijo do vnetja obzobnih tkiv, ki ga večina pri sebi sploh ne zazna ali pa mu ne namenja pozornosti. Nezdravljeno vnetje dlesni se lahko razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalno bolezen, ki velja za najbolj razširjeno kronično bolezen. V medzobnih prostorih zelo pogosto nastane tudi karies, velikokrat pa se zgodi še, da med zobmi nabrane zobne obloge poapnijo, tako da nastanejo trde zobne obloge ali zobni kamen. Ta pa ne kazi samo vašega nasmeha, temveč imate zaradi njega še slab zadah.

Vodja akcije Zdrave dlesni Katarina Petrović pravi, da ljudje ustno higieno pogosto jemljejo kot rutinsko opravilo, pri tem pa pozabljajo, da ima vsak zob pet površin, z zobno ščetko pa v najboljšem primeru očistimo samo tri oziroma 70 odstotkov površine zoba. Dodaja še, da se marsikdo ne zaveda, da 90 odstotkov težav s slabim zadahom izhaja iz neočiščenih medzobnih prostorov, njihova neočiščenost pa lahko pomeni težko opazen karies med zobmi in vnetje.

Vseslovenska akcija Zdrave dlesni letos poteka že 16. leto zapored, tokrat pod sloganom Popolna izbira za zdrav nasmeh.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku