Šivanje je priljubljeno pri vseh generacijah, celo med mladimi moškimi

Simona Dijak, 8.1.2020
Srđan Trifunović

Pod blagovno znamko Ninarozina se skriva simpatična ustvarjalka, ki med drugim vodi tečaj Šivalnica popravljalnica.

Ena izmed Mariborčank (pred kratkim se je preselila v Rošnjo v občini Starše), ki dokazujejo, da ročna dela med mladimi še niso izumrla, je 34-letna Nina Logar, znana pod ustvarjalnim imenom Ninarozina. Njena zgodba je zanimiva, njeno delo navdihujoče. Tako kot se je ona za šivanje navdušila že v otroštvu, zdaj veselje do šivanja predaja naprej. Nina med drugim vodi tečaj Šivalnica popravljalnica in Šivalnica nadaljevalnica, velikokrat pa sodeluje na dogodkih, kot je Cunjami. Je namreč spretna tekstilna inženirka, pa tudi diplomirana komunikologinja.

Šivati se učijo tudi fantje

"Že od malega so me zanimali tekstil, oblačila, ročna dela. Drugače zanimanje za tekstil pripisujem temu, da je velik del moje družine delal v proizvodnji tekstila in da sta me v otroštvu čuvali babi in teta Regina, obe šivilji. Vendar pa je do študijskih let ostalo pri tem, da sem šivala samo na roke. Za šivalni stroj sem sedla šele, ko sem leta 2004 v podhodu, v bližini faksa, videla oglas za tečaj šivanja," slikovito razlaga o svojih začetkih.

Nedolgo nazaj se je vpisala na tečaj šivanja, zdaj ga vodi sama

Zdaj sama vodi tečaj. S prvo skupino tečajnikov je začela štiri leta nazaj, takrat še pod okriljem Zavoda Mars Maribor. Redne termine in več različnih skupin ima sedaj dobro leto. Od junija dalje izvaja tečaje v svoji delavnici, tako je lažje imeti različne skupine in različne tečaje, pravi. "Obožujem tekstil in šivanje, tako da sem se v predajanju znanja na to temo zares našla. Tudi moji tečajniki me radi obiskujejo in se imamo res luštno. Moje izkušnje so zares pozitivne in vesela sem, da sem lahko svoj hobi spremenila v službo," navdihujoče razlaga Nina Logar. Meni, da je šivanje priljubljeno pri vseh generacijah, tudi med mladimi in celo med mladimi moškimi. "Udeležijo se predvsem delavnic, na katerih z veseljem zašijejo copate, kapo ali kak izdelek za svojo simpatijo," pove Nina. S ponosom pa doda, da je ena od njenih tečajnic pustila dolgoletno službo, se ponovno vpisala v šolo ter se preusmerila v šiviljstvo in popravila oblačil, medtem ko druga vzpostavlja lastno blagovno znamko tekstilnih izdelkov.

Šivala oblačila za plesalce ob drogu

Svojo znamko Ninarozina razvija počasi, pravi, saj ni edini redni projekt, v katerega je vpletena. V zadnjih letih je znamka že skoraj poniknila in je tako šivala samo po naročilu, tudi "pole dance" oblačila (oblačila za plesalce ob drogu), v tem letu pa se je vrnila kot znamka, ki v ospredje postavlja reciklirana oblačila, sešita iz odpadnih oblačil in zavrženega tekstila. Med njimi so glavne zvonke - krila, sešita iz moških srajc in sakojev, ter majice in puloverji za moške. "Je kar hecno, kako smo par let nazaj skrivali, če je bil kak izdelek sešit iz starih oblačil, danes pa s tem damo izdelku dodano vrednost. Vesela sem, da je prišlo do tega premika v zavesti ljudi, da rabljeno ne pomeni slabo ... Sama sem večino svojih prvih oblačil sešila iz starih oblačil, sedaj pa jih z veseljem šivam tudi za druge," razlaga sogovornica.

image
Srđan Trifunović Tečajniki pogosto mislijo, da je šivanje enostavno.

Kaj je pri šivanju najtežje? "Dejstvo, da ugotoviš, da šivanje ni kar tako, ampak da je zelo široko področje, kjer je potrebno veliko znanja, potrpežljivosti in vaje. Najtežje je zagotovo vzdrževanje motivacije za šivanje, saj je dostikrat tako, da tečajniki mislijo, da je šivanje zelo enostavno, in ko se izkaže, da ni, so nekoliko razočarani. Drugače je pa čisto odvisno od posameznika. Nekateri osvojijo rokovanje s strojem in tekstilom prej, drugi pač malo kasneje. Odvisno je tudi od tega, koliko imajo že predznanja, časa za sprotno šivanje in podobno." Njen tečaj je zastavljen tako, da se v dvanajstih terminih osvoji stroj, kar je najbolj pomembno za nadaljnje šivanje doma. "V terminih pa skrojimo in zašijemo kar nekaj izdelkov, pri čemer skušam postopek pojasniti tako, da je uporaben tudi pri nadaljnjih izdelkih, ki se jih tečajnik lahko loti popolnoma sam," še dodaja sogovornica.

Moda kot črna packa tekstilij

In kaj je mladi ustvarjalki pri šivanju najbolj fascinantno, zanimivo? "Ogromno stvari! Vsak postopek v proizvodnji je zanimiv, že če pomisliš na vse stroke, ki so združene, da se lahko tekstil proizvaja. Med študijem mi je bilo še posebej fascinantno, kako natančni, hitri in dodelani morajo biti stroji in vsa logistika za proizvodnjo, iz katerih materialov vse lahko naredimo tekstil, kako lahko kopiramo lastnosti iz narave na tekstilije, na primer lotus efekt, katere tehnične zmogljivosti ima tekstil in kakšen napredek to prinaša človeštvu, še posebno na področju medicine, gradbeništva, zaščitnih oblačil ..."

image
Srđan Trifunović Nina Logar je nad šivanjem navdušena od otroštva.

V bistvu je moda še najmanj zanimiva, izpostavi sogovornica. "Moda je v bistvu črna packa tekstilij. Meče namreč slabo luč na celotno proizvodnjo, na sintetična vlakna. Človek brez tekstilij ne more živeti, po drugi strani pa nas bosta moda in množična proizvodnja slabih poceni materialov zadušili, saj s tem nastaja ogromno tekstilnih odpadkov, ki jih ne znamo predelati," poglobljeno pojasnjuje.

Sicer pa je pomembno, da pri delu, ki ga opravljamo, kar se da uživamo, meni Nina, in ostajamo ob tem pozitivni. Ne glede na to, na primer, da se tečajniki na začetku med seboj ne poznajo, se v terminih vedno bolj povežejo. "Tako se veliko smejimo in je vzdušje sproščeno," pravi. Pri delu rada uporablja starejše reke, kot sta Sestra Klara podnevi šiva, ponoči para ali Dobro zlikano blago je napol sešito blago, s katerimi vsakič znova popestri druženje ob šivanju, ki jo tako zelo osrečuje in izpopolnjuje.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku