Širjenje mikrobov: Razkužila moramo pravilno uporabljati, da so učinkovita

Reuters, 14.2.2020
Profimedia

Zdravstveni delavci morda niso dovolj temeljiti pri razkuževanju rok, ugotavlja nedavno objavljena ameriška študija. "Alkohol je aktiven samo, ko je moker, torej je čas sušenja zelo pomemben," pravijo raziskovalci.

Nedavno objavljena študija je pokazala, da zdravstveni delavci morda niso dovolj temeljiti pri razkuževanju rok oziroma se razkužilo na njihovih rokah ne suši dovolj dolgo, da bi dosegli najboljšo zaščito proti širjenju mikrobov. Raziskovalci so z laboratorijskim testiranjem na devetih prostovoljcih ugotavljali, kako dolgo se mora na rokah sušiti razkužilo na osnovi alkohola. Na testiranju so se kapljice razkužila, velike 0,75, 1,5, 2,25 in tri mililitre, v manjši količini sušile 20 do 30 sekund, kar je časovni okvir, ki ga za optimalno učinkovanje razkužila priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), a nobeno od razkužil se ni posušilo tako hitro, če je bila naenkrat uporabljena večja količina.

Za učinkovito zaščito proti širjenju mikrobov moramo uporabiti razkužilo, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola.

"Ljudje, ki imajo večje roke, morajo uporabiti nekoliko več razkužila in ta študija dokazuje, da količina, ki jo dozirajo običajni razpršilniki, ni idealna," je pojasnila Elaine Larson, profesorica na šoli za zdravstveno nego Univerze Columbia v New Yorku. V raziskavi so namreč prostovoljci potrebovali 2,25 mililitra razkužila, včasih še več, da so si lahko z njim dobro razkužili roke.

Razkužilo v gelu se suši hitreje - trije mililitri gela se posušijo v 37 sekundah, medtem ko se enaka količina razkužila v peni v povprečju suši 57 sekund. V obeh primerih pa ta čas presega časovni okvir, ki ga priporoča WHO.

Razkužiti moramo tudi kožo med prsti in drgniti roki vsaj 20 sekund, dokler ne čutimo, da se je razkužilo posušilo.

Raziskovalci so ugotavljali tudi, koliko razkužila si zdravstveni delavci v službi nanesejo na roke, koliko časa po nanosu so bili prepričani, da se je posušilo, in kdaj se je v primerjavi s tem dejansko res posušilo. V povprečju so zdravstveni delavci mislili, da se je razkužilo posušilo veliko prej, kot se je v resnici. "Osebje ima nerealistično predstavo o času, potrebnem za razkuževanje rok," je komentirala Larsonova, ki pa v raziskavo ni bila vključena. "Alkohol je aktiven samo, ko je moker, torej je čas sušenja zelo pomemben."

Mogoče je, da zdravstveni delavci tako razmišljajo zato, ker uporabljajo premajhno količino razkužila, kot bi jo morali, delno pa so za to krivi tudi razpršilniki, ki z enim pritiskom na črpalko dozirajo premajhno količino razkužila, razmišljajo avtorji študije. "Če je čas sušenja prekratek, razkužilo ne deluje, kot bi moralo," je razložil dr. Rjohei Hirose, japonski raziskovalec na medicinski fakulteti v Kojotu, ki sicer v raziskavi ni sodeloval.

Morda zdravstveni delavci razmišljajo, da je podvojena količina razkužila več, kot potrebujejo, so še zapisali raziskovalci v strokovni reviji Infection Control. To pa pomeni, da bi morda morali povečati količino razkužila pri enem doziranju, saj bi le tako zagotovili, da bi eno doziranje zadostovalo za ustrezno razkuževanje rok, še zaključijo razmišljanje raziskovalci. "Količina razkužila, ki se lahko po priporočilih WHO posuši v 20 do 30 sekundah, zadostuje za učinkovito higieno rok," razloži Hirose.

Za učinkovito zaščito proti širjenju mikrobov moramo uporabiti razkužilo, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola, priporoča ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni. Razkužiti moramo tudi kožo med prsti in drgniti roki vsaj 20 sekund, dokler ne čutimo, da se je razkužilo posušilo. Če so roke umazane ali mastne, bi jih morali najprej dobro umiti z milom in vodo, razkužilo pa uporabiti šele, če umivanje ni mogoče, še svetujejo pri ameriškem centru za nadzor in preprečevanje bolezni. 

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku