Simptomi raka dojke: od sprememb na koži do oblike, velikosti ali izcedka

Urška Kereži, 31.10.2019
Shutterstock

Simptomi raka dojke niso samo bulice in zatrdline v prsih. Lahko se kažejo tudi drugače. Večina bolnic, 75 odstotkov, je ob diagnozi starejša od 50 let. A zbolevajo tudi mlajše.

Redno samopregledovanje dojk je ključnega pomena, saj lahko še pravočasno odkrijemo nevarno zatrdlino. A dobro je poznati tudi druge simptome raka dojke, kot so spremembe kože ali bradavic. Pravočasno ukrepanje je namreč ključnega pomena pri ozdravljenju, saj zgodnje odkritje bolezni precej izboljša možnosti za ozdravitev. In podatek, da kar ena od šestih žensk z rakom dojke zdravnika obišče zaradi drugih simptomov in ne zaradi zatrdline, je zgovoren.

Ob letošnjem svetovnem mesecu boja proti najpogostejšemu malignemu obolenju žensk v razvitem svetu je bila ponovno v ospredju skrb za zdrav življenjski slog, s katerim zagotovo največ prispevamo k svojemu zdravju, tako zdaj kot v prihodnosti.

Zgodnje odkritje je pomembno

Vsaka nenadna sprememba v prsih lahko kaže, da je nekaj narobe, vključno z velikostjo ali obliko dojke, nenavadnimi bolečinami v prsih ali bradavicah oziroma obračanje slednjih navznoter. Tudi koža na prsih lahko daje pomembno informacijo o tem, da je nekaj narobe. Če postane rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana ali brazdata, prosite zdravnika, naj vas pregleda. Prav tako, če se spopadate z nenavadnim izcedkom iz bradavic, oteklino, toploto ali občutljivostjo. Pomemben znak je, če imate otekle bezgavke pod rokami. Seveda vsi našteti simptomi vendarle še ne pomenijo nujno raka, lahko so zgolj posledica menstrualnega cikla. Kljub temu se o njih pogovorite s strokovnjakom.

Če opazite kaj nenavadnega, kot je spremenjena velikost prsi, sprememba teksture ali prekomerna občutljivost, to naredite čim prej. Ob zgodnjem diagnosticiranju je bolezen dobro ozdravljiva.

Za raka na dojki sicer pravijo, da je bolezen žensk, a v enem odstotku lahko zbolijo tudi moški. V Sloveniji za to boleznijo tako povprečno zboli 10 do 15 moških na leto. Diagnostika raka na dojki pri moških je običajno lažja kot pri ženskah, ker imajo zelo malo maščobe. Ko s staranjem pade koncentracija testosterona v krvi, pa se lahko poveča raven estrogena, kar lahko privede do razvoja mlečnih žlez, kjer se razvije rak.

Znaki, ki niso zatrdline

1. Nenadne spremembe v velikosti ali obliki dojke.

2. Nenadne bolečine v prsih ali bradavicah.

3. Bradavica se začne obračati navznoter.

4. Koža na prsih je rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana.

5. Pojavi se nenavadni izcedek iz bradavice.

6. Otečene, tople, občutljive bradavice.

7. Otekle bezgavke pod pazduho.

Samopregledovanje

Dekleta naj bi si že po 18. letu začela vsak mesec redno pregledovati dojke, najbolje od sedmega do desetega dneva po prvem dnevu menstruacije, v sedečem in ležečem položaju.

Rak v tej starosti je izredno redek, vendar s tem pridobijo izkušnje, ki so še kako potrebne kasneje, v tridesetih in štiridesetih letih, posebej pa po 50. letu. Tako bodo sposobne zaznati najmanjše spremembe, saj vaja dela mojstra in celo rešuje življenja!

400 žensk v Sloveniji še vedno vsako leto umre zaradi raka na dojki.

Postopek

Z blazino oziroma zvito brisačo si podložite levo ramo, levo roko pa iztegnite nad glavo. S konci iztegnjenih prstov desne roke si postopoma pretipate zgornji notranji del leve dojke od prsnice proti bradavici, nato še okolico bradavice. Nadaljujete s tipanjem spodnjega notranjega dela leve dojke od prsnice proti bradavici. Nato položite levo roko pod bok in potipate še zunanji zgornji del leve dojke od pazduhe proti bradavici. Podrobno si pretipajte tudi predel ključnice. Enako drugo dojko. Nevarne so bule, ki ne bolijo, in spremembe na koži. Ko si same pregledujete dojke, ni toliko pomembno, da ugotavljate, kaj pravzaprav tipate pod prsti, temveč ali so enake strukture simetrično razporejene v obeh dojkah. In če v eni naletite na zatrdlino, ki je v drugi na identičnem mestu ni, je to znak, da se odpravite k zdravniku. Pri pregledu, kot že rečeno, pa bodite pozorne še na spremembe v velikosti, obliki ali barvi. Če opazite ugreznjeno ali izbočeno kožno bulo, ugreznjeno ali spremenjeno bradavico, krvav spontani izcedek, oteklino, rdečino ali vnetje, se čim prej odpravite na pregled k zdravniku - specialistu onkologu.

Rožnati oktober

Ob letošnjem svetovnem mesecu boja proti najpogostejšemu malignemu obolenju žensk v razvitem svetu je bila ponovno v ospredju skrb za zdrav življenjski slog, s katerim zagotovo največ prispevamo k svojemu zdravju, tako zdaj kot v prihodnosti. Številne raziskave namreč kažejo pomembno povezavo med rednim gibanjem, uravnoteženo prehrano ter ohranjanjem primerne telesne teže ter manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Čezmerni telesni teži in pomanjkanju telesne dejavnosti strokovnjaki pripisujejo kar 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Zato je treba vzeti zdravje v svoje roke, slabe življenjske navade spremeniti in tako preprečiti približno 30 odstotkov rakavih obolenj. Večina bolnic, 75 odstotkov, je ob diagnozi starejša od 50 let. A zbolevajo tudi mlajše: šest odstotkov vseh bolnic z rakom dojke je mlajših od 40 let, medtem ko je pri mlajših od 25 let bolezen redka. Vsako leto v Evropski uniji za to boleznijo še vedno umre 87.000 žensk in tudi moških, a je k sreči rak dojke danes visoko ozdravljiv, če ga, kot rečeno, odkrijemo zgodaj. Tudi več kot v 90 odstotkih. Umrljivost žensk se vendarle počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev ter kakovostnega zdravljenja, vedno bolj prilagojenega posameznicam. K izboljšanju statistike pa zagotovo veliko pripomore tudi organizirani državni presejalni program Dora, ki poteka od 21. aprila 2008 in je od januarja 2018 razširjen po vsej Sloveniji.

Različne smeri
Bradavičke so edinstvene oblike, velikosti ter barve, obrnjene navzven, v manjšem številu navznoter. Slednje običajno velja, kadar so vdrte. To pomeni, da so popolnoma zdrave in normalne, ob dotiku ali ob oblivanju kurje polti, pa se po navadi prav tako izbočijo. Vdrte bradavice dejansko gledajo navznoter, lahko pa so ploske oziroma izravnane ter ne odstopajo od površine prsnega kolobarja. Ena od raziskav je denimo pokazala tudi, da naj bi jih imeli približno dve od desetih žensk.
Nikoli nista enaki
Tako kot dve pomaranči ne moreta biti povsem identični, tudi dve dojki iste lastnice nista. Razlikujeta se predvsem po velikosti. Plastični kirurgi ob tem dodajajo, da je leva običajno za odtenek večja od desne. Ta razlika nastane že v puberteti, vzrok pa naj bi bil povezan s hormoni.
Nenavadno
Tretja bradavica je prirojen pojav pri moških in ženskah, ki niti ni tako redek. Imata jo tudi Lily Allen in Mark Wahlberg.
Zelo pomembno: športni modrček
Ko tečemo ali skačemo, prsi poskakujeta na vse strani. Če ju natančno pogledamo, opazimo, da začrtata pot, enako ležeči osmici, zato nikoli ne športajte brez športnega modrčka, ki ju bo obdržal tam, kjer morata biti.
Preden si nadenete kopalke ...
... se tudi po prsih in bradavicah, kjer je koža najbolj občutljiva, namažite s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Kopalke so večinoma iz tankega blaga, ki nevarne sončne žarke prepušča kot za šalo.
Ženske obline - okrasni element?
Med sesalci smo predstavnice človeške vrste edine, ki imamo od pubertete naprej vedno kaj pokazati. Pri drugih samicah se namreč prsi napolnijo po skotitvi mladiča, le dokler ga hranijo, nato usahnejo. Po mnenju antropologov pa pri ženskah ostajajo polne zato, ker so okras in znamenje plodnosti, s katerim neustavljivo privlačijo moške.
Povprečna velikost modrčka
Prodajalke trdijo, da je povprečna velikost slovenskega modrca 75C. Če ga imate, to pomeni, da na levi in na desni strani nosite približno težo polne litrske plastenke.
Pikice okoli bradavice: dešifrirane
Drobne pike ali majcene bradavice, pri nekaterih posute po areoli (prsnem kolobarju) že od pubertete, medtem ko se pri drugih lahko pojavijo šele med nosečnostjo, se imenujejo Montgomeryjeve žleze ali lojnice in skrbijo za najboljšo formo areole ter pripravo na dojenje. Če se zamašijo, lahko bolijo, težavo odpravite s toplo brisačko, ki jo uporabite kot obkladek.
Neverjetna dejstva
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku