(VIDEO) Sezona končana, Matt Hall svetovni prvak, Air Race v Čibi zadnjič

Gregor Grosman, 8.9.2019
Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

Akrobatski pilot Matt Hall je osvojil naslov svetovnega prvaka letošnje sezone svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, ki se je s četrto dirko zaključilo v Čibi na Japonskem. Avstralec je tako premagal domačina Jošihide Muroyjo, ki je na dirki pred približno 98.000 ljubitelji letenja sicer zmagal, a je zbral dovolj točk zgolj za drugo mesto v skupnem seštevku. 

image
Joerg Mitter/Red Bull Content Pool Pogled na progo v Čibi, po kateri leti Ben Murphy iz Velike Britanije. 

V 12 sezonah Air Race se je zvrstilo 94 dirk, vendar se je organizator odločil, da svetovnega prvenstva v prihodnji sezoni ne bo nadaljeval, ampak ga z letom 2019 zaključuje. 

image
Joerg Mitter/Red Bull Content Pool Zmagovalna trojica. Kirby Chambliss, Jošihide Muroyja in Matt Hall. 

Prvi šok na dirki so navijači doživeli že v prvem izločitvenem dvoboju, ki ga je Muroya za 0,015 sekunde izgubil proti pilotu iz Velike Britanije Benu Murphyju. A je kot srečni poraženec napredoval v naslednji krog. Drugo presenečenje pa je sledilo že kmalu, ko je takrat vodilni na letošnji lestvici Čeh Martin Šonka presegel dovoljeno obremenitev, si prislužil pribitek ene sekunde in s tem omogočil napredovanje v naslednji krog Francozu Nicolasu Ivanoffu. 

image
Samo Vidic/red Bull Content Pool Martin Šonka.

Ko so se pomerili najhitrejši štirje, je imel največ težav Pete McLeod. Drugo priložnost je izkoristil Muroya in na koncu odnesel zmago, Kirby Chambliss iz ZDA je dosegel drugi najhitrejši čas, Hallova dobra minuta (1:00.052) in tretje mesto pa je bilo dovolj za skupno zmago v prvenstvu. 

image
Mihai Stetcu/red Bull Content Pool Američan Kirby Chambliss
image
Joerg Mitter/Red Bull Content Pool Kanadčan Pete McLeod 
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku