Sezona gripe in prehladov: Kako okrepimo imunski sistem?

Urška Kereži, 17.11.2018
Profimedia

V paketu z jesenskimi in zimskimi radostmi so žal zmeraj tudi sezonske bolezenske neprijetnosti. Kaj lahko torej storimo, da okrepimo imunski sistem?

Prehrana za obrambno vojsko

Zdrava prehrana je osnova. Za dobro delovanje in tvorbo vseh celic in snovi, ki pri obrambi pred vnetji sodelujejo, potrebuje telo namreč hrano, bogato z vrsto vitaminov (C, A, D, E), mineralov (Ca, Mg, Zn), koristnih maščob (omega 3- ALA, DHA, EPA, lavrinske maščobne kisline), aminokislin in drugih vitalnih snovi. Tem potrebam pa zadošča le hrana, pridelana in predelana na ekološki način, oziroma tista, ki zraste na najbližjem vrtu.

image
Profimedia

Zlasti pozimi naj bo na jedilniku zato čim več kakovostne in ne industrijsko »uničene« hrane, ki obrambnim močem otroka ne koristi, temveč jih celo obremenjuje. Znano je, da jedi, ki vsebujejo ostanke pesticidov, antibiotikov, hormonov ter druge škodljive dodatke, kot so ojačevalci okusov, barvila, konzervansi, uničene maščobe (hidrogenirane, rafinirane, pregrete do točke dimljenja), beli sladkor in podobno uničujejo naravna protitelesa.

Voda je nujna

Zadostna hidracija je tudi pozimi zelo pomembna. Predvsem pitje ustreznih količin čiste vode telesu omogoča redno čiščenje ter tako razbremeni imunski sistem, dobro prekrvavitev in vlaženje sluznice pa boljšo obrambo dihalom. Saj se namreč lažje uprejo vdorom patogenih mikrobov (prehladu, gripi, bronhitisu), ki jih v zaprtih prostorih z veliko ljudmi pozimi kar mrgoli.

Zeliščna zdravila za dolgoročno krepitev imunosti

Jesen je najboljši čas za začetek preventive - krepitve obrambnih moči z ameriškim slamnikom oz. škrlatno ehinacejo, ki telesu dokazano pomaga prenesti stres ob menjavi letnih časov, pogosto prepreči obolevanja, občutno manjše pa je tudi število naknadnih bakterijskih okužb in s tem jemanja antibiotikov. V obliki žvečljivih tablet je varna in učinkovita celo neprekinjena štirimesečna uporaba, kar je dobra novica tudi za vse otroke, starejše od štirih let, z zelo oslabljenim imunskim sistemom, ki potrebujejo daljšo zaščito pred virusnimi infekcijami dihalnega trakta.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku