Šesta etapa dirke po Franciji: Lomilo se je na makadamu

Uroš Gramc, 12.7.2019
Epa

Dylanu Teunsu etapa, Giuliu Cicconeju rumena majica. Slovenca nista bila med najboljšimi.

Spektakularna ali, bolje rečeno, gladiatorska je bila šesta etapa dirke po Franciji, prva resna gorska preizkušnja, ki je kolesarje peljala prek sedmih vzponov na planoto lepih deklet. A to se lepše sliši, kot pa je kolesariti nanjo. No, ne za zmagovalca, Belgijca Dylana Teunsa (po etapni zmagi na kriteriju Dauphine je še obogatil svoj življenjepis), in ne za drugega, Italijana Giulia Cicconeja (prvega hribolazca letošnjega Gira), ki je Francozu Julianu Alaphilippu slekel rumeno majico.

image
Reuters Ciccone (levo) in Teuns sta si razdelila nagrado.

Kot da sedemkilometrski ciljni vzpon z neverjetnimi 24 odstotki naklona ne bi bil dovolj, karavano je pričakal še - makadam. "Tam sem se zlomil," je priznal sotekmovalec Primoža Rogliča pri Jumbu Steven Krujswijk, ki je kot Italijan Vincenzo Nibali izgubil največ, a dokaj ležeren tempo glavnine čez dan je poskrbel, da so se razlike med najboljšimi merile v sekundah. Ubežniki so se tokrat pomerili za dnevno slavje in rumeno majico, zato se bo najbrž prelomila tradicija, da kdor na planoti lepotic prevzame vodstvo, se veseli tudi na končnem cilju v Parizu. Tako se je predlani zasukalo v prid Chrisu Froomu in leta 2014 na Nibalijev mlin. Ampak če odmislimo "moteče faktorje", je v tem kontekstu favorit lanski zmagovalec francoske pentlje Geraint Thomas, ki se je v zadnjih metrih izstrelil iz glavnine in osvojil četrto mesto.

image
Reuters Lanski zmagovalec je v odlični formi.

Današnja etapa bo do kolesarjev bolj milostna, čeprav je z 230 kilometri najdaljša. Večjega vzpona ne bo, namenjena je sprinterjem.

Rezultati, 6. etapa, Mulhouse - La Planche des Belles Filles, 160,5 km: 1. Dylan Tenus (Belgija/Bahrain) 4.29:03, 2. Giulio Ciccone (Italija/Trek) +0:11, 3. Xandro Meurisse (Belgija/Wanty) 1:05, 4. Geraint Thomas (Belika Britanija/Ineos) 1:44, 5. Thibaut Pinot (Groupama), 6. Julian Alaphilippe (oba Francija/Deceuninck) oba 1:16 ... 67. Jan Tratnik 14:51, 113. Matej Mohorič (oba Slovenija/oba Bahrain) 20:02; vrstni red: 1. Ciccone 23.14:55, 2. Alaphilippe +0:06, 3. Teuns 0:32, 4. George Bennett (Avstralija/Jumbo) 0:47, 5. Thomas 0:49. 

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku