Seniorji.info na Dnevih medgeneracijskega sožitja z gostoma Iztokom in Domnom Valičem

seniorji.info, 8.5.2019
Mankica Kranjec/Gledališče Glej

V tednu vseživljenjskega učenja, od 14. do 16. maja, bo Gospodarsko razstavišče v Ljubljani stičišče medgeneracijskega povezovanja. V našem uredništvu smo na stojnici v dvorani Kupola (A) za vas pripravili veliko zanimivosti z nagradnim presenečenjem ter na pogovor povabili posebna gosta, igralca iz predstav Boksarsko srce in Psiho.

Dnevi medgeneracijskega sožitja so namenjeni aktualnim razpravam o trgu dela in upokojevanju, o možnostih učenja v vseh življenjskih obdobjih, primerih dobrih praks ter sodelovanja na področju kulture in kreativnega rokodelstva. Vse tri dni bodo od 9. do 18. ure na Gospodarskem razstavišču potekale številne delavnice, predavanja in okrogle mize, katerih osrednje teme bodo družbeni in socialni položaj starejših in mladih.

Teden vseživljenjskega učenja je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki ga usklajuje Andragoški center Slovenije. Na Dnevih medgeneracijskega sožitja so pripravili program Ministrstvo za javno upravo, Spominčica Alzheimer Slovenije, Agencija RS za varnost prometa, Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje in Evropski parlament Slovenije.

Vstop na prireditev je prost

V treh dneh se bo tako v Ljubljani odvila vrsta okroglih miz, katerih osrednje teme bodo družbeni in socialni položaj starejših in mladih. Hkrati pa je na programu kar nekaj delavnic in predstavitev primerov dobrih praks. Strokovni del prireditve se celostno posveča problematiki dela in upokojevanja: vstop mladih na trg dela, soočanje z negotovimi prekarnimi oblikami dela, prilagajanje sistema izobraževanja potrebam gospodarstva, potrebe starejših delavcev, ključen prenos znanj, potrebne priprave na upokojitev, primeri aktivnega staranja skozi vključenost v programe prostovoljstva ter ukrepi za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev.

Organizatorji so skupaj z lokalnimi društvi zasnovali tudi zelo pester kulturni program. Na odru sožitja se bo v treh dneh predstavilo prek 60 dramskih, vokalnih, folklornih in plesnih skupin iz vse Slovenije. V ustvarjalnem stičišču ZDUS bo potekala predstavitev rokodelskih izdelkov, prikaz rokodelskih znanj in veščin ter delavnice za obiskovalce.

Poglavitni namen tridnevnega dogodka je medsebojno povezovanje generacij, zmanjševanje socialne neenakosti, prenos znanj med generacijami ter aktivno vključevanje vseh generacij v ekonomsko, družbeno in politično življenje.

image
Urška Boljkovac/Valič Teater Domen in Iztok Valič v predstavi Boksarsko srce; Valič Teater

Obiščite stojnico uredništva Seniorji.info

V dvorani Kupola (A) vam bomo v uredništvu Seniorji.info od 14. do 16. maja na voljo za vse informacije v zvezi z našim portalom. Za vas smo pripravili tudi nagradno igro in na pogovor povabili posebna gosta, Iztok in Domen Valič. Izjemna igralca, ki sta poleg družinskih vezi povezana tudi prek poklica, bosta z nami delila svoje poglede na igralstvo, medgeneracijske odnose in življenje v sodobni družbi.

15. maj ob 11. uri na Gospodarskem razstavišču
Preplet medgeneracijskih vezi: Pogovor z igralcema Domnom in Iztokom Valičem
Domen Valič slovenskemu občinstvu v Gledališču Glej predstavlja najaktualnejšo monodramo Psiho. Z očetom Iztokom Valičem kot igralski tandem nastopata v medgeneracijski predstavi Boksarsko srce iz produkcije družinskega Valič Teater.
image
Mankica Kranjec/Gledališče Glej Iz predstave Psiho, Gledališče Glej

Priljubljeni igralec Domen Valič te dni v Psihu, avtorski predstavi režiserja Jaša Kocelija, v gledališču Glej išče dokaze in dvome o človeku, ki pada v tako imenovano cono, v stanje brez kontrole, območje fantazije, strasti in strahov. Na vprašanje, koliko si kot igralec v svojem življenju dopušča spuščati nadzor, je odgovarjal za revijo Obrazi: "Z leti si vedno bolj zaupam in popuščam pri tej kontroli, da mora biti vse do pike natančno. Kontrola na odru je povezana z improvizacijo, da si pozoren na zunanje dražljaje in jih ne ignoriraš, temveč po potrebi vključiš v predstavo, ob tem pa seveda spoštuješ avtorje teksta, režije, da to spelješ v skladu s tem, kakor so si oni to zamislili. Kot igralec si ne smeš dovoliti, da gre s ponovitvami predstava malo po svoje in da postane to tvoja predstava. Nikakor ne. Tvoja je lahko zgolj do te mere, da ti z njo postajaš vsakič boljši, ne pa, da začneš oblivati njene robove, ker se tu in tam butneš v kakšen rob. Stoodstotna kontrola tako na odru kot v osebnem življenju ni nikoli dobra. Ravno zadnjič sem nekje prebral citat, da se ljubezen zgodi, ko se odpovemo vsej kontroli, saj lahko šele takrat ljubimo soljudi".

image
Mankica Kranjec/Gledališče Glej Iz predstave Psiho, Gledališče Glej
Organizatorji
Dneve medgeneracijskega sožitja organizirata Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, soorganizatorja pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za okolje in prostor.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku