Seniorja kot povezovalca sodelovanja občin

Filip Matko Ficko, 1.9.2018
Filip Matko Ficko

Deset slovenskih in deset vojvodinskih (srbskih) občin bo sodelovalo na gospodarskem, kulturnem in športnem področju.

Senior Rada Bakračević (urednik spletnega časopisa »Štajerske novice« in predsednik Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« s sedežem v Mariboru, ki sicer živi v Radencih), in senior Božidar Drinić, (urednik revije »Agrar« v Zrenjaninu v Vojvodini v Republiki Srbiji), sta uspela s svojim predlogom, tako da je v zadnjih dveh letih prišlo do podpisa listin o sodelovanju med desetimi slovenskimi in desetimi vojvodinskimi (srbskimi) občinami: Radenci z Novo Crnjo, Črenšovci s Čoko, Beltinci z Novim Kneževacem, Cankova s Kovinom, Grad s Srbobranom, Ormož z Irigom, Puconci s Petrovacem, Murska Sobota z Bečejem, Tišino z Žabaljem in Odranci s Titelom. Gre za zelo uspešne aktivnosti pri povezovanju dveh narodov, ki spoznavajo širok spekter skupnih možnosti za vzpostavitev sodelovanja na gospodarskem, kulturnem in športnem področju.

image
Filip Matko Ficko Podpis sodelovanja občin Veržej – Sečanj.
image
Filip Matko Ficko Izmenjava podpisanih listin o sodelovanju.

Na njun predlog o navezavi vsestranskih stikov so bile 28. avgusta letos podpisane še listine o sodelovanju med slovensko Občino Veržej (župan Slavko Petovar) in srbsko Občino Sečanj (zastopnica predsednika občine Liljana Kitić) ter med slovensko Občino Cerkvenjak (župan Marjan Žmavc) in srbsko Občino Odžaci (predsednica občine Latinka Vasiljković) v Vojvodini. To je bil podpis že enajste in dvanajste tovrstne oblike sodelovanja, kar bi naj po poznavanju nekaterih strokovnjakov bilo tudi že za vpis v znamenito knjigo rekordov Guinness.

image
Filip Matko Ficko Podpis sodelovanja občin Cerkvenjak – Odžaci.

Vsako leto v času pomurskega Radgonskega sejma opravijo svoj obisk številni kmetovalci iz Vojvodine v Republiki Srbiji. Tako je bilo tudi letos v dneh od 27. do 29. avgusta. Vsestransko podporo temu sodelovanju dajeta Gospodarska zbornica Vojvodine (Privredna komora Vojvodine), kot tudi Gospodarska in Kmetijska zbornica v Murski Soboti. In prav na sedežu Gospodarske zbornice Pomurja v Murski Soboti je 28. avgusta 30-člansko delegacijo iz občin Novi Sad, Sečanj, Nova Crnja, Odžaci in Sombor sprejel direktor Robert Grah ter predstavil dosedanje uspehe v teh severovzhodni slovenski regiji in načrte v prihodnje. Sledil je obisk vojvodinskih predstavnikov v Občini Veržej ter pozneje še v Občini Cerkvenjak, a 29. avgusta še v Mariboru.

image
Filip Matko Ficko Sproščen pogovor po podpisu listine o sodelovanju.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku