Sedemdeset let v čakalnici

Denis Živčec, 25.11.2018
Reuters

Morda se mu zdi kot včeraj, ko se je v svečani uniformi poročil z Diano v ogromni puhati obleki, a čas je minil in bodoči britanski kralj je pred dnevi dopolnil 70 let. Tako je še povečal rekordno dolgo čakanje na prestol, ki ga že več kot 65 let zaseda njegova mati, kraljica Elizabeta II. V začetku novembra 1998 je princ Charles obiskal tudi Slovenijo.

Težko je oceniti, ali so se Britanci nanj vendarle nekako navadili, morda so nanj celo pozabili glede na to, da se zadnja leta vse vrti okoli mlajših princev, njihovih izbrank in otrok, ali pa so se nekako sprijaznili z morbidno mislijo, da če že bo kralj, najbrž ne bo prav dolgo.

image
Reuters

Prav prijetno mu ni moglo biti, ko je leta prebiral ponižujoče javnomnenjske raziskave, ki so namigovale, da bi bilo dobro zavoljo priljubljenosti monarhije po smrti Elizabete II. princa Charlesa kar preskočiti in krono posaditi na glavo bistveno bolj simpatičnega Williama. No, če bi sledili valu množične evforije, ki pride in gre, bi zdaj kar naenkrat kronali rdečelasega Harryja. A monarhija ni lepotni izbor, niti tekmovanje v priljubljenosti, zato opcija Charlesa opehariti za prestol nikoli ni bila zares v igri. Časi so se medtem spremenili in danes v njem večinoma ne vidimo zadržanega, nefotogeničnega princa s štrlečimi uhlji, ki je onesrečil nežno in lepo in sveto princeso Diano z robato starejšo verižno kadilko.

image
Reuters
Princ Charles je v sredo, 21. novembra, dopolnil 70 let.

Najbolj zeleni princ na svetu

Po Dianini smrti se je pokazal kot skrbeč oče in nekako mu je uspelo povsem ignorirati goro obtožb, češ, da je njeni smrti v pariškem tunelu botrovala mračna teorija zarote, ki naj bi jo bila spletla njegova družina. Smrt matere sinov ga je zagotovo iskreno prizadela. Da je med njim in Williamom ter Harryjem veliko naklonjenosti, najbrž celo ljubezni, je zelo jasno postalo v zadnjih letih, zlasti ob poroki Harryja in Meghan Markle, ko je njen k škandalom nagnjen oče na svečanosti manjkal in je nevesto pred oltar pospremil kar Charles. Z najnovejšo članico kraljeve družine se menda odlično razumeta in nadel ji je nenavaden vzdevek Tungsten, torej Volfram, saj naj bi bila nezlomljiva kot ta kovina. Veliko simpatij si je Charles nabral tudi s svojo bitko za lepši svet. Že desetletja promovira ekološko vrtnarjenje, samooskrbo, reciklažo in je zagotovo najbolj zeleni princ na svetu.

Morda se mu zdi kot včeraj, ko se je v svečani uniformi poročil z Diano v ogromni puhasti obleki, a čas je minil in bodoči britanski kralj je v sredo dopolnil 70 let. Tako je še povečal rekordno dolgo čakanje na prestol, ki ga že več kot 65 let zaseda njegova mati, kraljica Elizabeta II. Valižanskemu princu so večkrat očitali vmešavanje v javne zadeve, zaradi česar bi lahko kršil politično nepristranskost ustavnega monarha. Britanski princ je skoraj celo svoje življenje preživel v čakanju na prestol. V tem času se je spopadal s svojo podobo v javnosti, ko so mu očitali, da je bil prehladen do prve soproge in da se vmešava v politiko.

image
Reuters

Njegov nekdanji svetovalec Mark Bolland je dejal, da se ima princ za odpadnika, ki deluje proti prevladujočem političnemu konsenzu. Spopadal se je z nizko samozavestjo, a je hkrati želel delati to, kar je prav, je dodal Bolland. Tako je Charles vedno znova branil svoje interese in zadeve, ki so mu bile pri srcu, kot so arhitektura, okolje, kmetijstvo, vera in alternativna medicina. Prav zaradi njegovih komentarjev in pobud mnogi še dandanes verjamejo, da kot kralj ne bo politično nevtralen.

Če bi sledili valu množične evforije, ki pride in gre, bi zdaj, kar naenkrat, kronali rdečelasega Harryja. A monarhija ni lepotni izbor, niti tekmovanje v priljubljenosti, zato opcija Charlesa opehariti za prestol nikoli ni bila v igri.

A je Charles v nedavnem dokumentarnem filmu za britanski BBC pred svojim jubilejem zatrdil, da po prevzemu krone ne bo več javno izražal stališč. Kot je pojasnil, sta položaj prestolonaslednika in monarha različna, hkrati je prostor le za enega suverena. Charles Philip Arthur George je prvi od štirih otrok Elizabete II. in princa Philipa. Rodil se je 14. novembra 1948 v Buckinghamski palači.

Od svojega tretjega leta je prvi v vrsti za prestol. V 70. letih pa je zbral številne rekorde v svoji vlogi prestolonaslednika. Je namreč prvi prestolonaslednik, ki je videl kronanje svoje matere za kraljico, podrl je rekord v čakanju na prevzem monarhije in bo tudi najstarejša oseba v britanski kraljevi zgodovini, ki bo prevzela žezlo. Naziv valižanski princ je prejel leta 1958, ko je bil star devet let. Na željo očeta Philipa so ga poslali v strog škotski internat, kjer mladi princ ni bil zadovoljen, svoja leta tam pa je opisal kot pekel in zaporno kazen. Je prvi prestolonaslednik, ki je uspešno sklenil univerzitetno šolanje, in to na Cambridgeu leta 1970. Od leta 1971 do 1976 je služil v britanski kraljevi mornarici. Ko je bil nekaj mesecev po dolžnosti na Karibskem otočju, se je njegova nekdanja spremljevalka Camilla Shand poročila z Andrewom Parkerjem Bowlesom, kar je Charlesa zelo potrlo. Pod številnimi pritiski je 32-letni princ zaprosil za roko 19-letne Diane Spencer, s katero sta se videvala le kratek čas. Ko so ga v enem od tedanjih intervjujev spraševali o ljubezni in zaljubljenosti, je princ odgovoril "karkoli že pomeni biti zaljubljen". Kljub pravljični poroki in dveh sinovih, princ William se je rodil leta 1982, princ Harry pa leta 1984, je zakon propadel, par pa se je ločil leta 1996. Diana je umrla leto kasneje v prometni nesreči v Parizu. Charles se je po propadu zakona vrnil k ljubezni svojega življenja Camilli, ki so jo mnogi imeli za neprimerno partnerico prestolonaslednika. Poročila sta se leta 2005, princ pa vse od takrat v javnosti deluje precej bolj srečen. Skupaj opravljata številne kraljeve dolžnosti in potovanja v tujino. Trenutno ima princ na poti četrtega vnuka, prvega otroka princa Harryja in soproge Meghan, medtem ko ima princ William s soprogo Kate že tri otroke. Charles je pogosto vztrajal, da je okoljski aktivist, ker se boji, da ga bodo njegovi vnuki nekoč vprašali, zakaj ni kaj ukrenil.

image
Epa

V Sloveniji obiskal Namo

Jubilej ob 70. rojstnem dnevu princa Charlesa je razlog za praznovanje že celo leto. Zasebna zabava ob rojstnem dnevu je v sredo potekala v prostorih Buckinghamske palače, udeležili so se je tudi nekateri člani tujih kraljevih družin. Princ je sicer svoj rojstni dan praznoval tudi maja z zabavo na vrtu Buckinghamske palače. Tako je začel podobno tradicijo kot njegova mati, saj tudi kraljica Elizabeta svoj rojstni dan obeležuje dvakrat letno. Njen pravi rojstni dan je 21. aprila, uradni pa običajno drugo soboto v juniju. Britanska kraljeva družina se želi tako ogniti morebitnemu muhastemu vremenu in si zagotoviti vsaj eno lepo praznovanje rojstnega dne. Med drugim so v Veliki Britaniji prinčev jubilej pospremili tudi s serijo poštnih znamk, na katerih so doslej še neobjavljene fotografije princa v dolžnosti krone in v domačem okolju.

Vprašanj o čakanju na prestol je že dolgo sit in v nekem intervjuju je omenil, da si ga niti ne želi, saj bi za to morala najprej umreti njegova mama.

“Ne vem, zakaj nisem že prej prišel v Ljubljano.”

V začetku novembra 1998 je princ Charles obiskal tudi Slovenijo. Takrat se je v Mestni hiši srečal z ljubljansko županjo Viko Potočnik, si ogledal stari zemljevid Ljubljane iz druge polovice 17. stoletja in se vpisal v Zlato knjigo mesta. Županja ga je seznanila s pomenom Ljubljane kot mesta kulture in s pripravami zakonodaje, s katero bo Ljubljansko barje zaščiteno kot krajinski park. V spomin na obisk Ljubljane mu je podarila repliko Plečnikovega zmaja, ki grize svoj rep. Charles je v odgovoru na županjin pozdrav v šali dejal, da ne ve, zakaj že prej ni prišel v Ljubljano. Pred Mestno hišo ga je pričakala večstoglava množica radovednežev in občudovalcev ter ga pospremila na sprehodu po ljubljanskem središču. Arhitekturne posebnosti Ljubljane je princu na sprehodu po starem mestnem jedru, Tromostovju, tržnici in stolnici podrobneje predstavil direktor Arhitekturnega muzeja v Ljubljani Peter Krečič. Britanski prestolonaslednik je obiskal tudi tržnico, kjer si je z zanimanjem ogledal nekatere izdelke. V veleblagovnici Nama je uradno odprl teden promocije kakih 30 britanskih podjetij, ki poslujejo s Slovenijo. Kot je takrat poudarila tiskovna predstavnica britanskega prestolonaslednika, je bil princu Charlesu obisk v Sloveniji zelo všeč. Obiskal je kraje, ki ga zanimajo - gore, ki jih v njegovi domovini ni, kmetiji, ki se ukvarjata z biološko pridelavo hrane, katere zagovornik je sam, navdušen pa je bil tudi nad arhitekturo Ljubljane.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku