Še pomnite, ko je bila čakalna doba za avtomobil tudi do 13 let?

Vinko Kernc, 24.11.2019
EPA

Nič drugega ni zaznamovalo Vzhodne Nemčije ali NDR tako kot avtomobil. Trabant. Vzhodnonemški volkswagen hrošč. Njegova zgodba se je končala malo za zgodbo zloglasnega zidu.

Leta 1945 je bila Nemčija še ena država, kar je sledilo, pa so si zakuhali šest let prej sami. Vzhodni del si je po dogovoru vzela SZ in gospodarstvo NDR, ki je nastala leta 1949, je imelo še dokaj zdrave korenine, predvsem pa tradicijo. A nova oblast ni imela v načrtu velikega tehničnega (in tehnološkega) napredka.

Trabant

Začetki avtomobilske proizvodnje po drugi vojni so, tako kot povsod po svetu, temeljili na predvojnih ostankih, ki so bili povsem v koraku s takratnim časom. V mestu Zwicaku, slabih sto kilometrov južno od Leipziga in 300 jugozahodno od Berlina, je v drugi polovici petdesetih let nastala tovarna VEB Sachsenring (danes HQM Sachsenring), ki je med drugim pričela izdelovati majhne avtomobile. Že prvi iz leta 1955 je prinesel nekaj posebnega: karoserija (na šasiji) je bila izdelana pretežno iz duroplasta. To je plastika iz recikliranih bombažnih odpadkov iz SZ ter iz fenolnih smol, ki jih je dobavljala domača industrija barvil. Motor je slonel na tehniki predvojnega DKW: dva valja, dva takta. Zaradi omenjenega je bil avtomobil lahek (okoli 600 kilogramov), preprost (zelo malo sestavnih delov), sodoben (plastična karoserija, prednji pogon), trajen (plastična karoserija je vzdržala v povprečju kar 28 let) pa tudi prostoren, dovolj zmogljiv in razmeroma poceni.

image
Vinko Kernc Trabant nT: podjetje Herpa, ki izdeluje miniature avtomobilov in letal, je odkupilo pravice uporabe imena Trabant in leta 2009 so predstavili naslednika nT. Predvidena je bila električna različica (47 kW), a dlje kot do koncepta ni prišlo.
Trabant v nemščini pomeni satelit ali sopotnik. Jasno je, da jih je pri izbiri imena navdihnil sovjetski satelit Sputnik

Toda vzhodno od raja je bil vedno neki ''ampak''. Čakalna doba za avtomobil je bila tudi do 13 let, in kdor je hotel do avtomobila hitreje, je moral kupiti rabljenega – ta pa je na prostem trgu stal dvakrat toliko kot nov. Leta 1963 je na trg prišla različica trabant 601, kakršno smo pogosto videvali tudi na naših cestah. To je bila največja sprememba v zgodovini te znamke: karoserija je iz oble prešla v bolj oglato in s takrat modnimi repki na zadku. Motor je bil nekoliko zmogljivejši (600 cm3 namesto 500, 19 kW namesto 17), kot vsak dvotaktnik pa je seveda kadil iz izpuha, ker je moralo biti bencinu dodano mazalno olje.

Model 601 so namesto do načrtovanega leta 1971 izdelovali vse do leta 1990, vsega skupaj jih je nastalo kar 2,818.547(!). Vseh modelov trabanta so izdelali 3,096.999, zanimivo pa je, da so jih največ izdelali tik pred zaključkom proizvodnje – leta 1989. Takrat jih je proizvodne trakove zapustilo kar okoli 150 tisoč.

image
Vinko Kernc Trabant 601: v NDR je pomenil isto kot v ZRN hrošč ali pri nas fičo. Danes je predmet zbirateljev ali zgolj oglasna površina kot na fotografiji.

Čeprav smo tudi iz naših krajev nanj gledali postrani, je imel trabant marsikaj: poleg naštetih prednosti tudi več klasičnih karoserijskih različic (limuzina, kombi, kabriolet), dirkaške različice (te menda dirkajo še danes), policijske različice, ambulantne izvedbe, izvedbe za gasilce, Volkswagnov motor (kratek čas 1989-1991), številne prototipe naprednejših tehnike in videza (in seveda zaustavljene od oblasti), naslednika (leta 2009 je bil predstavljen trabant nT), ljubitelje (teh je vedno več), šale na njegov račun in še kaj. In hoteli priznati ali ne: več kot 30 let je motoriziral številne Nemce, ujete v NDR.

image
Vinko Kernc Trabant P50 (kasneje 500) universal, 1957-1962: oblikovno in tehnično avtomobil, ki je (še) povsem sodil v svoj čas.

Wartburg

Za tiste, ki so imeli nekaj več denarja, je bil v NDR na voljo večji, družinski wartburg. S trabantom si je delil režimsko okolje in tehnične temelje. Wartburg je nastal na osnovi ostankov tovarne DKW, od tod tudi njegov pogonski motor, ki je bil trivaljni in zato tudi ustrezno večji od trabantovega – prostornina je merila slab liter, moč pa je znašala 37 do 42 kilovatov, odvisno od različice. Dirkaški je zmogel celo 82 kilovatov!

Wartburg je ime gradu blizu Eisenacha. Prvi avtomobil s tem imenom je v isti tovarni nastal že leta 1898!
image
Reuters

Prvi novodobni wartburg (model 311) je s tekočih trakov zapeljal leta 1956, pri nas pa je bil dobro poznan tretji model te znamke, wartburg 353, ki so ga izdelovali od leta 1966 do 1990. V nasprotju s predhodnikoma je imel 353 dokaj dolgočasen videz, sicer pa tudi predvojno šasijo in le nekoliko izboljšano tehniko, je pa navduševal z družinsko prostornostjo (prtljažnik je meril 525 litrov!), z majhnimi stroški vzdrževanja, z močno šasijo in predvsem z motornim navorom (100 Nm), kar je bilo takrat za litrski motor veliko. Vzrok je seveda v dvotaktnem načelu delovanja, kjer je delovni vsak drugi takt – pri štiritaktnem so mrtvi takti kar trije! Wartburgov 353 so izdelali preko milijon.

image
Vinko Kernc Wartburg 353: limuzina (ali kombi), 4,22 metra dolžine, 920 kilogramov mase in 55 dvotaktnih konjev v motorju z zgolj sedmimi(!) glavnimi gibajočimi se deli.

Zanimivo je, da so med letoma 1945 in 1951 v tej in zgolj v tej tovarni v Eisenachu (200 km severovzhodno od Frankfurta), ki jo je leta 1928 kupil BMW, nastajala vozila BMW, ker v ZRN BMW takrat še ni izdeloval avtomobilov. To daje pomembno noto tehničnim temeljem, ki so jih imeli v NDR na voljo po vojni. A jih tudi tu niso izkoristili.

Od povojne avtomobilske industrije Vzhodne Nemčije tako ni ostalo nič. Zgolj spomini, takšni in drugačni, ter nezanemarljiva množica ljubiteljev starodobnikov.

image
EPA
Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku