Sanje so oživele, Poljaki padli v Stožicah

Marko Kovačevič, 6.9.2019
Epa

Velezvezdnik Lewandowski je bil nemočen, slovenska nogometna reprezentanca je ujela veliko zmago proti vodilni ekipi skupine G v kvalifikacijah za Euro 2020.

Dolga je še pot do evropskega prvenstva, a slovenska nogometna reprezentanca je prvo polovico kvalifikacij zaključila na najboljši možni način. Poljska, ki do petega kroga ni oddala niti točke, je padla v Stožicah, Slovenija pa je skočila na tretje mesto v skupini G.

Slovenija - Poljska 2:0 (1:0)
Stadion Stožice, gledalcev: 15.231, sodnik Sergej Karasev (Rusija) 6,5.
Strelca: 1:0 Struna (v 35. minuti), 2:0 Šporar (65.).
SLOVENIJA: Oblak 6,5, Stojanović 7, Struna 7,5, Mevlja 7, Balkovec 6,5, Krhin 7,5, Kurtić 6,5, Iličić 7, Verbič 6 (od 62. Črnigoj 6 (od 90. Berić -), Bezjak 6,5, Šporar 7,5 (od 85. Popović -).
POLJSKA: Fabianski 6, Kedziora 5,5, Pazdan 5, Bednarek 6, Bereszynski 6, Zielinski 5,5, Klich 5 (od 70. Bielik 6), Krychowiak 5,5, Grosicki 5,5 (od 70. Blaszczykowski 6), Piatek 5,5 (od 76. Kownacki 6), Lewandowski 5,5.
Rumeni kartoni: Struna, Stojanović; Klich, Krychowiak, Bereszynski; igralec tekme: Andraž Šporar (Slovenija).

Tradicija ni bila pretirano bogata, je pa bila na strani Slovenije. Ko so se delile točke, proti Poljski še ni ostala praznih rok. V kvalifikacijah za SP 2010 je iz Vroclava prinesla remi, v Ljudskem vrtu pa ujela zmago s 3:0 in začela silovit finiš, ki jo je odpeljal v Južnoafriško republiko. Čeprav sta si deset let kasneje v Ljubljani nasproti stali povsem spremenjeni reprezentanci – Robert Lewandowski, takrat 21-letni talent, je nocoj poljskemu rekordu po številu golov (57) dodal še mejnik nastopov (107), edini junak zmage iz Maribora, ki še brca za Slovenijo, Bojan Jokić, pa je zaradi kartonov sedel na tribuni -, so navijači verjeli, da se zgodovina lahko ponovi. Le v enem detajlu so zgrešili organizatorji. Ko je največji stadion v državi prvič po štirih letih razprodan, res ni potrebe za posneto mehansko bobnanje, ki naj bi narekovalo vzdušje na tribunah.

image
Epa

Poljskih pesmi z južne tribune sicer niso preglasili, so pa tisti bobni očitno pomagali naši reprezentanci. Selektor Matjaž Kek je nekoliko premešal enajsterico. Kapetanski trak je zaupal Janu Oblaku, na levo stran obrambe namesto Jokića pričakovano postavil Jureta Balkovca, namesto Mihe Zajca pa je nepričakovano priložnost ponudil Romanu Bezjaku. Pogumno in agresivno so se Slovenci lotili vodilne ekipe v skupini G, imeli v prvem polčasu lepše priložnosti. Zgrešena podaja Petra Stojanovića je zatresla prečko, Josip Iličić je s strelom iz obrata pošteno pretegnil vratarja Lukasza Fabianskega, ki je imel veliko dela tudi, ko je Andraž Šporar krenil v protinapad.

1.
gol, ki ga je Poljska prejela v kvalifikacijah, je zabil Aljaž Struna

image
Epa Superzvezdnik Robert Lewandowski je bil nemočen.

Vratar Swanseaja pa je bil nemočen v 35. minuti. Pred njegovim golom je bil najbolj spreten Aljaž Struna. Žogo, ki mu jo je po Iličićevi podaji iz kota serviral Šporar, je pospravil v mrežo. Reprezentančni prvenec Pirančana je postal prvi gol, ki ga je Poljska dobila v teh kvalifikacijah. Favoriti si do odmora niso pripravili priložnosti, zmogli so le en strel, pa še ta je zgrešil Oblakov gol.

Tudi v drugem polčasu Poljaki niso znali prebiti dobro postavljene obrambe. Slovenija pa je udarila iz protinapada. Z natančno podajo ga je začel Iličić, z izjemnim sprintom in še boljšim strelom iz mrtvega kota pa ga je zaključil Šporar. Napadalec Slovana iz Bratislave je na najboljši možni način odgovoril na poljski pirotehnični šov na tribunah, v 65. minuti je Slovenija ujela vodstvo z 2:0. Velezvezdnik Lewandowski je bil nemočen, zmaga je ostala v Ljubljani. Že v ponedeljek, ko bo selektor Matjaž Kek praznoval 58. rojstni dan, bodo imeli njegovi varovanci lepo priložnost, da naredijo še en korak proti Euru 2020. V goste prihaja Izrael.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku