Šampion, ki se je vozil s helikopterjem

Uroš Gramc, Zoran Mijatovič, 8.9.2019
Andrej Petelinšek

Smučarsko upokojil se je avstrijski perfekcionist in legenda, s katero se lahko primerja le Ingemar Stenmark

Če bi bil Marcel Hirscher država, bi bil tik za Avstrijo drugi najuspešnejši v zgodovini svetovnega pokala alpskega smučanja, toliko velikih kristalnih globusov je osvojil (8, in to zapored!). Krepko je prehitel rojaka Marca Girardellija (5), ki je smučal za Luksemburg, in vse druge. A ni nesporna številka ena, čeprav na superlestvici Fisa drži to mesto, z legendarnim Švedom Ingemarjem Stenmarkom (3) si podajata rekorde: s 16:12 vodi Skandinavec v malih, s 86:57 v zmagah, 2:2 je v zlatih olimpijskih medaljah, 5:3 na svetovnih prvenstvih v individualnih disciplinah za Avstrijca ...

image
Andrej Petelinšek Oče Ferninand mu je priskrbel pogoje, o katerih so drugi le sanjali. 

A dejstvo je, da je 30-letni Hirscher, Stenmark je smučal do 33., premikal mejnike in postavljal standarde zadnjega obdobja. In reševal takšno velenacijo, kot je Avstrija. Na domačem svetovnem prvenstvu v Schladmingu 2013. je vzdržal ogromen pritisk, ko jim je v šele zadnji disciplini, slalomu, priboril prvo zlato, kar je bil eden njegovih najbolj šampionskih trenutkov. Žaromete je spet obrnil proti tehničnih disciplinam, vzel primat smukačem, Akslu Lundu Svindalu, Bodeju Millerju, Carlu Janki ... Čeprav je sprva kdo rekel, da ob spretnosti avstrijskih funkcionarjev, ki da so spodbujali določene prireditelje tekem v tehničnih disciplinah. A njegova prevlada je z leti postala tako velika, da je govorilo le še njegovo smučanje. Tako se je približal popolnosti, da je zmagoval z dvema, tremi sekundami naskoka, pa beli cirkus ni bil dolgočasen.

image
Reuters

Kranjskogorska budnica

Pogovori z njim pa tudi ne. Rad se je vračal v Kranjsko Goro, kjer je s šestimi zmagami skupaj s Tedom Ligetyjem najuspešnejši. Dvakrat je pobral dvojček (slalomsko in veleslamsko zmago), a ne pred tremi leti, ko je bil v veleslalomu "le" drugi. In to zaradi slabega prvega teka, kar se mu je redno dogajalo tisto zimo. Ali slabo spi, smo ga dregnili, kot včasih moraš, če želiš malo drugačen odgovor. "Vstajam, ko nekateri drugi iz karavane svetovnega pokala šele hodijo spat, če me razumete," je odvrnil kar malo osorno.

image
Epa

A se je drugo jutro vrnil kot "stari" Marcel, postavil najboljša časa obeh voženj in prepričljivo zmagal. "Totalno buden sem bil na startu," je kar sam izstrelil ob prihodu med novinarje. Pa ni bilo le to, neke nastavitve je še spremenil, kaj, verjetno niti ne bi razumeli, niti če bi pojasnil, le da je šlo za pol milimetra razlike, je dejal ("Občutek je bil povsem drugačen"). Še drugi smučarji so ga včasih debelo gledali, ko je razlagal, kaj je bilo v redu in kaj ne. Pri tem je pa vedno bil zelo zgovoren (sploh, če je zmagal). Bilo je tudi na Vitrancu - ki ga je smatra kot eno najtežjih prog, sploh če so Gorenjci Podkoren polili z vodo in "zaledenili" -, ko mu ni bila pogodu svetloba. S članom svoje ekipe, ki je zgolj skrbel za njegova smučarska očala, pa še nista razvila prave šipice za slabšo vidljivost, je razlagal. Ivica Kostelić, ki ga je takrat v slalomu premagal, je samo debelo gledal in pomahal s svojimi. "Jaz imam pa samo te in čisto dobro vidim," je pahnil v krohot celo dvorano smučar, ki je davnega leta 2011 kot zadnji pred ero avstrijskega superšampiona osvojil veliki kristalni globus.

image
Reuters

V očeh je imel le zmage

In kako se Hirscherja spomnita slovenska slalomista? "Še preden je prišel v svetovni pokal, se je o njem veliko govorilo. Sam sem ga prvič opazil, ko je šele vstopil v mladinsko selekcijo, pa je bil na avstrijskem mladinskem državnem prvenstvu že na stopničkah," se spominja Mitja Valenčič, tedaj tekmovalec v svetovnem pokalu, danes pa trener slovenske moške reprezentance za evropski pokal. A čeprav je mladič iz dežele Salzburg že zgodaj razkazoval talent, nepremagljiv še ni bil. Leta 2007 ga je na mladinskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Flachauu, malodane na domačem pragu, "nabrisal" Matic Skube in postal prvak: "Takrat smo še vsi odraščali, se kalili. Ne morem reči, da Hirscher ni zmogel prenesti poraza. Se mu je pa v očeh videlo, da ga zanimajo le zmage."

image
Andrej Petelinšek

Morda pa je podprvaka prav ta poraz podžgal. "Iz obetavnega mladeniča je zrasel ne le v profesionalca, ampak v perfekcionista, ki je imel vse organizirano do potankosti," pravi Valenčič. "Nikoli se ni kaj preveč zadrževal med nami in se pogovarjal z drugimi smučarji. Imel je svoj red. Skrbel je, da okrog njega ni bilo motečih faktorjev." Kot dodaja Skube: "Hirscherja med prvo in drugo vožnjo nisi mogel videti nikjer. Ekipa ga je v cilju pričakala, ga vmes odpeljala neznano kam, morda v hotelsko sobo, pojavil pa se je šele na ogledu druge proge."

Po besedah Skubeta za Hirscherja nič slabše ni bilo poskrbljeno med treningi. Še več: "Nerad je hodil okrog, najraje je bil doma. Njegov pokrovitelj Red Bull mu je zagotovil helikopter, ki ga je zjutraj pobral pri domu in ga odpeljal na ledenik Möltall, zaprt le zanj. Tam so ga pričakali trenerji, serviserji … Hirscher je tiste dve, tri ure odtreniral, nato so ga s helikopterjem odpeljali domov. Ob desetih, enajstih je bil že doma in imel čas za regeneracijo."

image
Andrej Petelinšek

Ko imaš strokovnjaka za ... čelado

Tudi sicer zvezdniku o obrobnih zadevah ni bilo treba veliko razmišljati. Skube se še spominja časov, ko je nad Marcelovo opremo bdel oče Ferdinand, Valenčič pa zna povedati, kako široko ekipo je dobil Hirscher s prvimi uspehi, ob strokovnjaku za očala še številne druge: "Imel je kar dva serviserja za smuči, enega za smučarske čevlje, nekdo je bil zadolžen za čelado … Imel je dostop do najboljših materialov, kar mu je prineslo še korak prednosti pred konkurenco." A z vsem tem je postavil tudi nove standarde v smučarskem svetu, opaža Valenčič: "Predvsem Henrik Kristoffersen ga zdaj želi posnemati v vseh pogledih. Oborožil se je že s široko ekipo, ki skrbi le zanj. Na ta način je Hirscher res spremenil beli cirkus, sploh pri vrhu."

image
Epa

Kljub vsem privilegijem, ki so denimo slovenskim reprezentantom nepojmljivi, pa je na progi serijski prvak še vedno moral zmagovati sam. "In pri njem me najbolj fascinira, kako lačen zmag je ostajal po prvem, drugem, tretjem globusu. Večina prvakov se zadovolji, zapadejo v cono udobja, on pa ne. Ko je premagal že vso konkurenco, je vedno znova želel premagati še sebe," je navdušen Skube, ki zdaj kot trener deluje v poljski reprezentanci. Bo odhod ikone alpskega smučanja udaril tako, kot je slovo Usaina Bolta atletiko? "Jaz bi rekel drugače. Zdaj bo morda alpsko smučanje kanček bolj zanimivo, sploh boj za zmago v skupnem seštevku. Je pa res, da takšnega obraza ne moreš kar tako nadomestiti. A beli cirkus gre naprej in verjamem, da se bodo našli novi junaki, ki bodo to vrzel vsaj delno zapolnili," zaključi Valenčič.

"Ko je premagal že vso konkurenco, je vedno znova želel premagati še sebe"
Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku