S starostjo so ljudje vse bolj krhki in ranljivi

seniorji.info, STA, 24.11.2018
Profimedia

Ljudje v Evropi živijo vse dlje, vendar starost prinaša odvisnost od drugih, oslabljenost, eno ali več kroničnih bolezni in krhkost.

Demografsko staranje je eden najresnejših izzivov vseh evropskih držav. Ljudje sicer živijo dlje, a starost prinaša odvisnost od drugih, oslabljenost, eno ali več kroničnih bolezni in krhkost. Pomembni so nadaljnji koraki in ukrepi na področju preprečevanja in obvladovanja krhkosti, zato so se temu izzivu minuli teden posvetili na konferenci v Ljubljani, ki jo je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje (MZ) in Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO).

image
Profimedia
Krhkost
Ena od definicij krhkost opredeljuje kot zdravstveno stanje, ko so zaradi številnih vzrokov in dejavnikov zmanjšani mišična moč, vzdržljivost in fiziološke funkcije, posledično pa je povečano tveganje za razvoj oziroma povečanje nezmožnosti ali za smrt. Krhkost ni omejena na stare ljudi, je pa v starejših starostnih skupinah bolj pogosta, pojasnjuje Gregor Veninšek, dr. med., vodja Centra za geriatrično medicino v UKC Ljubljana.

Krhkost je navedbah strokovnjakov NIJZ tako zdravstveni kot socialni izziv. Povezana je z upadom telesnih, kognitivnih in funkcionalnih sposobnosti, največjemu tveganju za pojav krhkosti pa so izpostavljeni starejši. "Po podatkih raziskav naj bi bilo krhkih 10 odstotkov oseb, starejših od 60 let, in kar 25 odstotkov oseb, starejših od 80 let. A stanje krhkosti ni neizogibna posledica staranja. Uspešno jo lahko preprečujemo ali vsaj obvladujemo. Pri preprečevanju pa je prav pravočasna in ustrezna intervencija najpomembnejša. Pravi izziv, s katerim se soočamo ob podaljševanju življenjske dobe, je torej doseganje čvrste, ne-krhke, zdrave in samostojne starosti," je na nedavni konferenci poudarila direktorica NIJZ Nina Pirnat.

image
NIJZ

V Sloveniji je bilo za boljše obravnavanje posledic demografskega staranja po zagotovitvah direktorice NIJZ že narejenih nekaj korakov, še vedno pa so področja, ki jim je treba v prihodnje nameniti več pozornosti. Kot je izpostavila, trenutno še ni vzpostavljenega sistema, ki bi zagotavljal sistematično prepoznavanje in najbolj optimalno oskrbo bolnikov, ki so krhki, multimorbidni in izpostavljeni tveganju za razvoj nezmožnosti ali izgubi avtonomije.

Po podatkih Eurostata je bil lani vsak peti prebivalec Evropske unije star 65 let in več, kar predstavlja 19 odstotkov EU populacije. Naraščujoči trend staranja prebivalstva je po ocenah SZO pričakovati tudi v prihodnje. Do leta 2060 naj bi bil skoraj vsak tretji prebivalec v državah EU star 65 let ali več, kar bi predstavljalo 28 odstotkov celotne populacije, približno vsak osmi pa naj bi bil starejši od 80 let oziroma 12 odstotkov celotne populacije EU.
image
Profimedia

Pomen problematike posledic demografskega staranja je prepoznala tudi Evropska komisija, ki med drugim financira triletni projekt skupnega ukrepanja Advantage, katerega partnerica je tudi NIJZ. V nadaljevanju konference bodo predstavili vmesne rezultate projekta in ob tem razpravljali tudi o več možnih aplikativnih rešitvah, ki lahko pripomorejo k primarni, sekundarni in terciarni preventivi ter obravnavi krhkosti.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku