S potenjem poleti izgubljamo tudi pomembne soli in minerale

P.K., 6.7.2019
Profimedia

Že blaga izsušitev ali dehidracija lahko bistveno zmanjša telesne in duševne sposobnosti. Pri starejših ljudeh je tveganje za dehidracijo večje kot pri mlajših, ker pogosto ne čutijo žeje, poleg tega slabše uravnavajo telesno temperaturo.

Prva in največja nevarnost za naše telo v času poletnih vročin je dehidracija oziroma zmanjšana količina tekočin v organizmu, praviloma s pridruženim pomanjkanjem elektrolitov, kar zelo slabo vpliva na naš organizem, opozarjajo pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Ključno je uživati dovolj tekočine

Zadostno uživanje tekočin je ključno za vzdrževanje ravnovesja vode v telesu. Dve tretjini teže odraslega človeka predstavlja voda. Že blaga izsušitev ali dehidracija lahko bistveno zmanjša telesne in duševne sposobnosti. "Svetujemo, da odrasli v povprečju zaužijejo med 2 in 2,5 litra vode oziroma nesladkane pijače na dan. Tudi otroci naj zaužijejo dovolj tekočine, za to morajo poskrbeti njihovi starši," svetuje Bojan Madjar, mag. farm., spec., nacionalni koordinator za farmacevtsko skrb pri Lekarniški zbornici Slovenije.

image
Profimedia

Starejši premalo pijejo

Kot opozarjajo pri Zbornici, moramo biti poleti ljudje še posebej pozorni na starejše, ki niso sposobni tako dobro uravnavati telesne temperature kot mlajši. "Starostniki pogosto žeje sploh ne čutijo, zato premalo pijejo. Tveganje za dehidracijo je večje. Po drugi strani morajo biti srčni bolniki in bolniki s kronično ledvično boleznijo pozorni, da v telo ne vnesejo preveč tekočine, saj pri njih lahko tekočina zastaja v telesu. Ključno je posvetovanje z zdravnikom ali s farmacevtom," pojasnjuje Bojan Madjar.

Opozorilni znaki dehidracije

Zaradi pomanjka vode v telesu se lahko pojavi slabost, nemoč, zmedenost, velika žeja. Pri zdravem odraslem ima lahko dehidracija za posledico glavobol, utrujenost in zaprtost, pri posameznikih z zdravstvenimi težavami, otrocih in starostnikih, pa so posledice lahko še hujše, zato je hidracija nujna.

Kako ukrepati ob dehidraciji?
Osebo je treba dati v senco, ji dati piti vodo in poklicati zdravnika na 112, če je hudo zmedena, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V vročini se odsvetuje uživanje alkohola, kave, gaziranih in sladkih pijač, ker še bolj pospešijo odvajanje vode iz telesa. Ob potenju izgubljamo tudi pomembne soli in minerale, kar dodatno poslabša naše počutje. Zelo pogost vzrok za dehidracijo je driska, ki je v poletnem času pogosta zdravstvena težava, zlasti pri otrocih. Poleti je zaradi visokih temperatur ključno ustrezno shranjevanje hrane, ki se hitreje kvari. Če se zastrupimo, se to lahko kaže z vročino, z mrzlico in s potenjem, z bruhanjem in z drisko. Prvi ukrep je nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite. Pomagamo si lahko z rehidracijskimi praški, ki jih pred zaužitjem zmešamo z vodo. Vsebujejo mešanico glukoze, soli in mineralov, ki nadomestijo tiste, ki smo

jih izgubili s potenjem, z bruhanjem in s prekomernim odvajanjem blata. "Pomembno je še, da telesno aktivnost omejimo na jutranje ali večerne, hladnejše ure," še svetujejo pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku