Rus prezgodaj proslavljal

Pripravil Aleš Mišič, 9.9.2019
Reuters

Rafael Nadal je osvojil četrti naslov v New Yorku, po teniški poslastici je premagal Danila Medvedjeva.

Rafael Nadal je na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku osvojil 19. naslov na teniških turnirjih za veliki slam in se rekordeju Rogerju Federerju približal na zgolj enega. V finalu je s 7:5, 6:3, 5:7, 4:6 in 6:4 po štirih urah in 50 minutah premagal Rusa Danila Medvedjeva za svojo četrto krono v Flushing Meadowsu. Za Španca, kralja peska, je to druga lovorika za grand slam letos po Parizu.

"To je eden najbolj čustvenih večerov v mojem življenju. Neverjetno, kako je bil dvoboj napet do konca," je v solzah dejal Rafael Nadal, ki je na lestvici ATP ostal na drugem mestu, a se Novaku Đokoviču približal na vsega 640 točk. Španec je zaigral v svojem 27. finalu na grand slamih, petem na OP ZDA. Za zmago se je moral zelo potruditi, saj je skoraj postal prvi po Tedu Schroederju leta 1949, ki bi izgubil finale po vodstvu z 2:0 v nizih.

"Bolj ali manj sem imel tekmo pod nadzorom, toda neverjetno, kako se je tekmec boril"

Verjetno ni malo tistih, ki so po takšnem uvodu zatisnili oči v prepričanju, da je vsega konec. Toda 23-letni Rus, ki je z izvrstno formo priplezal na četrto mesto na lestvici ATP, se ni hotel predati. Zmagovalec Cincinnatija, v polfinalu je izločil Đokovića, v finalu Goffina, je pripravil izjemen povratek. "Njegovo poletje je bilo eno najboljših, kar sem jih kdaj videl," je o tekmecu dejal Nadal. Rešil je tri break žogice v drugi igri petega niza in v peti Medvedjevu odvzel začetni udarec. V deveti igri je zapravil dve žogici za turnirsko zmago na servis nasprotnika, a že v naslednji odločil dvoboj, čeprav je imel Rus v njej priložnost za izenačenje.

"Težko je bilo nadzorovati čustva. Živčnost je bila velika. Bolj ali manj sem imel tekmo pod nadzorom, toda neverjetno, kako se je tekmec boril," je bil Španec navdušen nad Rusom. Ta pa nad tekmečevim izjemnim življenjepisom. "Devetnajst naslovov za grand slam je nekaj neverjetnega. Če sem povsem odkrit, sem že proslavljal. Razmišljal sem, kaj bom rekel v svojem govoru, čeprav sem se moral boriti za vsako žogo. Šlo je daleč, a ne povsem po mojih načrtih," je povedal Danil Medvedjev.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku