Rumeno nas osrečuje

Matic Sever, 7.10.2018
Matic Sever

Rumena barva predstavlja optimizem, energijo, svetlob in toploto. Zaradi teh lastnosti so rumeni odtenki rastlin krasna pridobitev na vrtu. Že če boste zasadili sončnico, bo vaš vrt videti še bolj prijazno.

Vsak človek do barv goji svojevrstna čustva in občutja, a na splošno velja, da rumena deluje toplo in poživljajoče. Ker poznamo precej različnih odtenkov, imamo lahko z rumeno veliko dela in se odločamo tako za oblikovanje samo v rumeni ali v številnih kombinacijah z drugimi barvami.

image
Matic Sever V delno senčnih kotičkih vrta lahko poskusite s kombinacijo zlatih lilij in vrtne kresnice.

Vrt je zagotovo eno pomembnejših platen, namenjeno ustvarjanju - in čeravno so oblike in teksture rastlin ter zasaditev na prvem mestu, so barve takoj na drugem. Z njimi se lahko dopolni, podpre ali uravnoteži učinek oblik, zato je ključnega pomena že vnaprej vedeti, kaj naj bi z zasaditvami dosegli. Kje vse najdemo rumeno?

Rumeni listi

Kadar ni prisotnega zgolj zelenega barvila klorofila, pridejo do izraza druga barvila, kot so karotenoidi in ksantofili. Rezultat takega stanja so rumeni, oranžni, v primeru zgolj zmanjšane količine klorofila le svetlo zeleni listi. Lep primer rumeno zelene obarvanosti je mešičkar, Physocarpus opulifolius 'Dart's Gold', povsem rumenih predelov hosta Hosta 'Wide Brim', podobno zeleno-rumeno pisana je sorta trdoleske Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'.

image
Matic Sever Merkadonija je ena tistih balkonskih rastlin, ki z obilico drobnih cvetov pričarajo male rumene oblačke.

Stebla in veje v rumenem

Rumena je pri rastlinah redkejša, kadar govorimo o sortah, ki imajo sicer zelene liste in so le stebla rumena. Za primer naj navedem okrasno travo perjanko, ena od sort izgleda kot npr. najbolj razširjena sorta 'Hameln', a ima stebla rumena, to je sorta 'Gelbstiel', nižja in novejša sorta, ki zraste le okoli 35 centimetrov, pa ima tudi rumeno-zelene liste, to je 'Hameln Gold'. Dober primer rumene, ki se razkrije predvsem pozimi, je dren Cornus sericea 'Flaviramea', ki krasi in poživi z rumenimi vejami.

Nekatere rastline, ki imajo rumeno zelene do rumene liste, slabše prenašajo direktno sonce in jim je treba zagotoviti ravno pravšnjo osvetljenost, da zažarijo v vsej svoji lepoti. Večji kot je delež belih ali povsem rumenih predelov lista, manj je klorofila in s tem posledično manj fotosinteze. Tako je mnogo teh rastlin počasneje rastočih in so zato v nekaterih primerih tudi nekoliko dražje od svojih "normalnih" sorodnic.

image
Matic Sever Da rumena ni le domena cvetov, dokazuje dren oziroma sviba, cornus stolonifera 'flaviramea'.

Mnogokrat se pri rumeno obarvanih ali pisanih rastlinah, predvsem pri grmovnicah, zgodi, da požene povsem zelen poganjek. Ker je ta veliko bolj konkurenčen - zaradi maksimalne vsebnosti klorofila -, raste bujneje in kvari želeni izgled. Taka odstopanja je treba pravočasno korigirati s škarjami, drugače od naše pisane lepotice ostane bolj malo pisanega.

Kako kombiniramo rumene rastline?

Čeprav na tem mestu govorimo le o barvi, točneje rumeni, ne smemo zanemariti dejstva, da lahko še tako skrbno izbiramo barve in odtenke, pa zasaditev ne bo izgledala dobro, če ne bomo poskrbeli za raznoliko oblikovano in različno veliko listje, različne višine in oblike rasti rastlin in pa, seveda, tudi obdobje cvetenja.

Kadar se odločamo za kombinacije le v rumeni barvi, poskušajmo uporabiti čim več čim bolj različnih si odtenkov rumene. Če bomo vse zasadili le s pastelno rumeno, obstaja večja verjetnost, da bo greda monotona. Zato raje med svetle odtenke dodajmo zlato rumeno - in obratno.

image
Matic Sever Nežen kontrast z rumenimi rmani ustvarjajo mačje mete.

Rumena je tudi dobro izhodišče za ustvarjanje kontrastov. Zlato rumeni odtenki bodo z močnimi vijolično modrimi barvami ustvarili pravo dramo. Lep primer kontrasta po barvi in obliki socvetij je družba rumenih rmanov in modrega ostrožnika.

Če niste ne za eno ne za drugo možnost, še vedno obstaja obilo rešitev. Ena takih je, da posadimo skupaj rumene, oranžne in rdeče rastline in ustvarimo nekakšno gredo toplega barvnega spektra. Predvsem zelo svetli rumeni, skoraj kremni ali pastelni odtenki se zelo lepo ujamejo z belo in svetlo rožnato. Tak je na primer poznopoletni in jesenski prizor s trajno sončnico sorte 'Lemon Queen', belo visoko dresnijo in svetlo rožnato sorto jesenske anemone.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku