Roža svete Barbare prečisti pljuča

Borut Cerkvenič, 1.12.2018
Profimedia

Barbica vsebuje eterično olje, vitamin C in veliko železa. Uporabljamo jo pri boleznih grla in astmi, za čiščenje pljuč in pri vnetju mehurja. Liste dvakrat prekuhamo, da izgubijo grenčino.

Navadna barbica (Barbarea vulgaris L.) spada v družino križnic, domača imena zanjo so barbaruša, roža svete Barbare, tudi zelje svete Barbare.

image
Profimedia Polna vitaminov in železa.

Je dveletna rastlina, včasih tudi trajnica, v višino zraste od 20 do 90 centimetrov. Njeno steblo je pokončno, razraslo in vzdolžno brazdasto. Stebelni listi so dolgi, pecljati, neparno deljeni in nameščeni v rozeti, zgornji so krajši. Temno zeleni listi so jajčaste oblike in na spodnjem delu ploskve prirasli k steblu. Na zgornjih delih stebla in stranskih poganjkih so razvita grozdasta socvetja, cvetovi so zlato rumene barve.

image
Profimedia Zlatorumeni cvetovi.

Plodovi so približno centimeter dolgi, strokom podobni luski. Rastlina, ki raste kot plevel, cveti od maja do julija. Uspeva na vlažnih tleh - pri nas jo najdemo ob potokih, ribnikih, po vlažnih travnikih. Iz mladih listov pripravljamo solate in prikuhe. Listi so rahlo grenki, zato jih moramo dvakrat prekuhati, da izgubijo grenčino. Pri vsakemu kuhanju moramo zamenjati vodo. Nekatere vrste gojijo kot oljnice in kot krmne rastline.

image
Lea Dvoršak Listi za solate in omake.

Rastlina vsebuje eterično olje, vitamin C, provitamin A, maščobno olje in veliko železa. Listi so uporabni za solate in omake, mlada zel pa kot dodatek k solatam; zel nabiramo od maja do avgusta.

image
Wikipedia Plevel, ki raste vsepovsod.

Barbico uporabljamo pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja, pri zlatenici, vnetju mehurja in ledvic, ledvičnem pesku in ledvičnih kamnih. Ker nekoliko vpliva na srce, ni priporočljiva za srčne bolnike, otroke in starejše ljudi.

POMOČ PRI ASTMI (NADUHI)
Zvrhano čajno žličko semen barbice, ki smo jih prej zdrobili, prelijemo s četrt litra vrele vode, čaj čez 10 minut precedimo. Pijemo ga trikrat na dan po eno skodelico. Čaj lahko osladimo s hojinim, smrekovim ali gozdnim medom.

ČAJ ZA ČIŠČENJE LEDVIC
Dve jedilni žlici posušenega zelišča barbice prelijemo z 1 litrom vode, pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo, na dan spijemo vsaj 2 litra takšnega čaja.

ČAJ OB IZGUBI GLASU
Čajno žličko posušene zeli barbice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo in grgramo trikrat na dan.

ČAJ ZA ČIŠČENJE PLJUČ
Čajno žličko posušene zeli barbice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo, osladimo z gozdnim, hojinim ali smrekovim medom. Na dan spijemo od tri do pet skodelic čaja.

JAJCE Z BARBICO
Potrebujemo 3 jajca, 1 jedilno žlico kisle smetane, 2 jedilni žlici oljčnega olja, 3 pesti dobro opranih in na drobno narezanih mladih barbičinih listov, česen, peteršilj, sol in poper. Jajca razžvrkljamo, dodamo jim kislo smetano, sesekljan peteršilj, na drobno narezan česen, barbičine liste, sol in poper po okusu. Vse dobro premešamo in spečemo kot omleto na vročem olju v ponvi. Še toplo postrežemo.

JUHA
Potrebujemo 5 dag listov navadne barbice, 5 dag listov navadnega regrata, 2 dag listov navadnega plešca in velike koprive, 1 drobno čebulo, 2 korenčka, 2 krompirja, 1 dl kisle smetane, poper, sol, dve žlici olja. Sesekljano čebulo, drobno narezana korenčka prepražimo na olju, nato dodamo sesekljane liste barbice, regrata, plešca in kopriv ter na kocke narezan krompir, zalijemo z 1 litrom vode in pustimo vreti pol ure. Na koncu dodamo sol, poper in kislo smetano.

TESTENINE Z BARBICO
Potrebujemo pol kilograma listov navadne barbice, 30 dag testenin, 1 večjo čebulo, 5 jedilnih žlic olja, sol in poper po okusu. Na drobno narežemo čebulo in jo prepražimo na 2 jedilnih žlicah olja, da postane lepo rumena. Dodamo oprane in drobno narezane liste navadne barbice in blanširamo 15 minut. Po potrebi dolivamo vodo. Posolimo in popopramo. V slani vodi skuhamo testenine (polžke, makarone, špagete ali široke rezance), odcedimo in jih damo v posodo s tremi jedilnimi žlicami olja. Na koncu dodamo še blanširano barbico, vse skupaj zmešamo in postrežemo, ko je še toplo.

OMAKA
Potrebujemo 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih barbičinih listov, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol. Moko in na drobno narezane liste barbice rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo h kuhani govedini, divjačini, ribam in zrezkom.

PRIKUHA
Potrebujemo 1/2 kg barbičinih listov, 2 žlici olja, 1/2 majhne čebule, 2 dagi moke, sol, malo mleka ali kisla smetana. Barbičine liste dvakrat prekuhamo, s tem, da po vsakem kuhanju zamenjamo vodo, da izgine grenčina; potem liste na drobno sesekljamo. Čebulo drobno narežemo in na olju zarumenimo. Dodamo sesekljane barbičine liste, potresemo z moko, zalijemo z vodo, v kateri smo drugič kuhali liste, in osolimo po okusu. Na koncu za boljši okus dodamo mleko ali kislo smetano.

SOLATA
Dve skodelici mladih barbičinih listov drobno narežemo, dodamo strok drobno narezanega česna, solimo po okusu, dodamo ščepec sveže bazilike in dobre misli, zabelimo z oljčnim oljem in okisamo po okusu. Solati lahko dodamo tudi kuhan krompir.
Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku