Romantični pušpanovi oblaki

Matic Sever, 27.4.2019
Matic Sever

Eden najboljših evropskih krajinskih arhitektov Jacques Wirtz je pri Antwerpnu ustvaril vrt, ki obiskovalcem jemlje sapo.

Belgija je majhna evropska država ob Severnem morju, ki poleg znamenite čokolade in nepreglednega števila različnih piv premore tudi enega najboljših evropskih krajinskih arhitektov. Impresivno delo Jacquesa Wirtza je ubralo posebno pot in poskrbelo za dobro prepoznavnost njega samega v sleherni kreaciji, ki je zrasla iz njegovih zamisli. Gospod Wirtz se je rodil v predmestju Antwerpna leta 1924. Po študiju krajinske arhitekture je bil med drugo svetovno vojno prisiljen delati v eni od nemških vrtnarij.

Leta 1950 je pričel službo vrtnega oblikovalca in kasneje krajinskega arhitekta. S svojim talentom je posegal po vse večjih projektih. Eden njegovih večjih in bolj poznanih je zagotovo prenova Jardin du Carrousel v Parizu. Poleg Belgije in Francije je ustvarjal še v Veliki Britaniji, Španiji, Švici, ZDA, na Portugalskem in drugod.

image
Matic Sever Okrogla socvetja lukov

Leta 1970 se je družina vselila v hišo pri Antwerpnu s starim zidnim vrtom, ki je pripadal bližnjemu dvorcu. Vrt je bil takrat že precej zapuščen in ker Jacques pri svojem delu v oblikovanju vedno ohranja in vpleta obstoječo dušo prostora v nove kreacije, so tudi na domačem posestvu ohranili precej obstoječih elementov.

Sobane iz žive meje

Ob glavni osi so pod starimi drevesi rasli zanemarjeni pušpani z že zelo razredčenimi krošnjami. Slednje so pričeli skrbno obrezovati v organske oblike in nastala je znamenita pušpanova živica, ki kot prelivajoča se veriga oblakov obroblja dolgo ravno pot, ki zidni vrt razdeljuje na dve polovici. Na sredini omenjeno pot pravokotno prekriža še ena in tako ustvarja štiri ploskve.

Nenavadna zasaditev

Dve četrtini zidnega vrta sta nenavadno zasajeni s številnimi grmovnicami in drevesi. Nenavadno zato, ker je bil vrt nekdaj, ko okrasno drevesničarstvo še ni bilo tako razvito kot zdaj in so bile sadike na voljo le kratek del sezone, namenjen za čakalnico. Za posamezne projekte so morali v času, ko so drevesničarji izkopali rastline, nabavili vse potrebne sadike, nato pa jih dali na "čakanje" v lasten vrt, da so kasneje romale k novim lastnikom. Že nekaj časa so sadike drevnine celo leto na voljo tudi v kontejnerjih, zato so to početje opustili, v vrtu pa so ostale delno formalno, kot v drevesnici zasajene linije rastlin; teh niso kar opustili, pač pa jih skrbno negujejo in obrezujejo, s tem pa so jih spontano vključili v celoten vrt.

image
Matic Sever Bogato rastlinsko dogajanje je umirjeno - s preprostim pravokotnim ribnikom.

Na eni od ploskev se razrašča vrt z več sobanami iz žive meje. Sprehod po njem je vznemirljivo odkrivanje novih zelenih sobic, kotičkov, nenavadni kipov, zelenih skulptur in paviljonov iz striženih grmovnih ter drevesnih vrst; občutek imaš, kot da vijugaš po začaranem vrtu iz katere od pravljic. Ogromno število oblikovanih grmov, dreves, živih mej zahteva dve osebi, ki polni delavni čas strižeta rastline dva meseca ali več.

image
Matic Sever Poleg zelišč in večjih zaplat enoletnic se na vrtu najde tudi zanimiv preplet trajnic.

Ker dobri krajinski arhitekti in ljubitelji vrtne umetnosti cenijo tudi druge skupine rastlin, na četrti ploskvi ne manjka enoletnic in trajnic, ki so večinoma formalno zasajene po pravokotnih gredicah. Tu je Jacques Wirtz preizkušal sorte velikega števila vrst in ugotavljal, katere so najboljše tako po izgledu kot po odpornosti na tamkajšnje klimatske razmere in na bolezni. Kljub temu da so na kupu modri ostrožniki, rožnati in kremni okrasni tobaki, sivolistni nemški rožmarini, vijolični okrasni luki ter lataste plamenke, roza ameriški slamniki, marelične vrtnice in še nešteto drugih, je učinek fantastičen. Vse skupaj izgleda kot ogromna, igriva in vsekakor zelo barvita družba cvetlic, kot romantično polje brez najmanjšega namigovanja na kič. Vsa ta živobarvna mehkoba lepo uravnoteži stroge linije in temno zelenilo topiarijev ter visokih živih mej in drevoredov ob vrtu.

Nemoten pogled na zabavo barv

Med poljem trajnic in enoletnic ter čudovito hiško, ki zaradi številnih plezalk deluje še bolj domačno, se razprostira lepo negovana trata. Ta zelena površina skupaj s preprostim pravokotnim vodnim motivom, v katerem se zrcali vse okoliško bogastvo, ustvarja umirjeno podlago in nemoten pogled na zabavo barv in oblik v ozadju. Pestro pa ni le zunaj. V majhnem ogrevanem rastlinjaku se bohoti zelo velika zbirka tropskih orhidej, ki so kot dodatna mala zakladnica že tako bogatega "zelenega dvorca".

image
Matic Sever Eden vidnejših projektov Jacquesa Wirtza je ogromna fontana pri gradu Alnwick Castle v Angliji.

Naj na koncu le še jedrnato povzamem bistvo. Ta vrt je izjemen zaradi nenavadne kombinacije zgodovinskih zelenih ostalin, "rastlinske čakalnice" ter eksperimentalnega polja, ki so z izpiljenim okusom in dolgotrajnim delom postali nenavadna enotnost, vpeta v formalnost striženih lesnatih rastlin, kar je Wirtzev prepoznavni pečat.

image
Matic Sever Hiša je povezana z vrtom.
Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku