(FOTO) Rokomet: Velenjčani po letu 2003 znova pokalni prvaki

STA, M.D., 12.5.2019
Robert Balen

Rokometaši velenjskega Gorenja so letošnji zmagovalci zaključnega turnirja za pokal Slovenije, potem ko so na današnji finalni tekmi v Novem mestu premagali Krko s 24:20 (10:8). V tekmi za tretje mesto je bila Celje Pivovarna Laško boljša od Sviša iz Ivančne Gorice s 35:30 (16:14).

Izbranci primorskega strokovnjaka na velenjski klopi in nekdanjega slovenskega reprezentanta Zorana Jovičića so v odsotnosti nekaterih pomembnih svojih igralcev Nikole Špelića, Darka Stojnića, Tadeja Mazeja in Vida Levca že v sobotnem polfinalu pripravili lepo presenečenje in po decembru 2013 prvič premagali največje domače tekmece iz Celja, v velikem finalu pa so bili boljši od bojevitih in srčnih Novomeščanov, ki so se drugo leto zapored prebili v veliki finale.

image
Robert Balen

Velenjska ekipa je drugič v zgodovini osvojila domačo pokalno lovoriko. Najboljša je bila tudi leta 2003, ko je v velikem finalu premagala ljubljanske Prule 67 z 29:25. Še osemkrat je igrala v finalu, a vselej ostala praznih rok. Sedemkrat je bila od nje boljša Celje Pivovarna Laško, enkrat pa Koper.

Celjska ekipa je doslej 21-krat slavila v tem tekmovanju, tri naslove ima Koper, dva Velenje, po enkrat pa sta zmagala Prule 67 in Hrpelje-Kozina.

image
Robert Balen

"Ose" so dobro odprle finalno tekmo v dvorani Marof ter imele večji del prvega polčasa škarje in platno v svojih rokah. Z gibljivo obrambo so Velenjčani onemogočili najbolj udarne domače igralce, v napadu pa si navzlic manjšim napakam dokaj hitro priigrali tri gole prednosti. V 12. minuti so povedli z 8:5 in imeli do konca prvega polčasa nadzor nad gostitelji. Največ so vodili za štiri gole, ko je Vlado Matanović zadel za vodstvo z 9:5, na veliki odmor pa so odšli s prednostjo dveh golov (10:8).

Srčni in bojeviti Novomeščani so v drugem polčasu pritisnili z vsemi "topovi" in permanentno izvajali pritisk nad Velenjčani, ki so za zmago morali pokazati vse svoje znanje. V 33. minuti so po golu svojega "jokerja" Matanovića znova povišali na +4 (12:8), a gostitelji niso vrgli puške v koruzo, z zagrizeno predstavo so zelo hitro prepolovili zaostanek (11:13) in nekajkrat imeli priložnost, da razburljivo tekmo naredijo še bolj negotovo.

image
Robert Balen

V prelomnih trenutkih dvoboja pa so bili Velenjčani zelo zbrani, ko se je lomil izid so Jovičevi varovanci uveljavili svoje znanje in izkušnje ter po pravočasnih golih Domna Tajnika in Mihe Kavčiča ter obrambah vratarja Emirja Taletovića nagnili tehtnico na svojo stran. Izjemno pomembno vlogo pri zmagoslavju je imel Matic Verdinek, zagotovo najboljši igralec letošnjega zaključnega turnirja. Celjan v velenjskih vrstah je to dokazal že na polfinalni tekmi, ko je "svojim" nasul devet golov, "vajo pa je ponovil" na finalni tekmi in Novomeščanom zabil sedem zadetkov.

Poleg Verdineka se je izkazal Miha Kavčič s šestimi goli, v domači ekipi pa je bil najbolj učinkovit Grega Okleščen s štirimi zadetki.

Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran David Miklavčič, najboljši strelec je Verdinek (oba Gorenje), najboljši vratar pa Aleksandar Tomić (Krka).

Gorenje - Krka 24:20
Dvorana Marof, gledalcev 900, sodnika: Knez in Smolko (oba Ljubljana).
Krka: Brajer, Tomić, L. Rašo 3 (1), Bevec, Didovič 1, Okleščen 4, Pršina 2, Irman 1, Jakše 2, Klemenčič, D. Rašo, Batagelj, Papež 3, Kukman 3 (1), Matko, Florjančič 1.
Gorenje Velenje: Logar, Vujović, Taletovič, Grobelnik, Haseljić 1, D. Tajnik 3 (1), Matanović 3, Miklavčič 2, Banfro, Drobež, Verdinek 7 (1), Grmšek, Šiško, M. Kavčič 6, A. Kavčič 2, Kete.
Sedemmetrovke: Krka 3 (2), Gorenje Velenje 3 (2).
Izključitve: Krka 4, Gorenje Velenje 4 minute.
Rdeči karton: /.

image
Robert Balen
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku