Roglič je bil roza, njegovi so rumeni

Uroš Gramc, 7.7.2019
Reuters

Izvrsten uvod v francosko pentljo je uspel nizozemskemu moštvu Jumbo-Visma Primoža Rogliča

Kot je Primož Roglič začel dirko po Italiji, je njegovo moštvo Jumbo-Visma 106. po Franciji - z zmago. Dvojnim slavjem, pardon, trojnim. Za zdaj so Nizozemci pobrali vse. Mike Teunissen je v zaključku uvodnega dne dobil sprint glavnine v Bruslju, dan kasneje je v belgijski prestolnici s sedmimi moštvenimi kolegi slavil v kronometru. Logična posledica je rumena majica na plečih 26-letnega Nizozemca, ki mu v skupnem seštevku sledijo štirje klubski sotekmovalci: Wout Van Aert, Steven Kruijswijk, Tony Martin in George Bennett. Kar zajetno prednost ima vodilni pred štirimi člani Ineosa (pol minute), a do Pariza je še daleč, 3238 kilometrov, pa čeprav je letošnja rumena pentlja po dolžini med krajšimi, šele na 88. mestu.

image
Reuters Najprej je slavo in rumeno majico pobral Mike Teunissen, nato še vsi okrog njega. 

"Saj ne, da bi se navadil na zmage, ampak dve od dveh je res lepo," se je smejal Mike Teunissen, ki je z odlično serijo rumenih majic (Štirje dnevi Dunkerqua, Hammer Stavanger in ZLM Tour) že prišel na start. V življenjski formi je 26-letni Nizozemec, ki prej ni imel vidnejšega uspeha. Zdaj so zvezde naklonjene njemu. Dylan Groewegen bi moral sprintati v soboto, a je kilometer in pol pred ciljem padel, njegov mož v vlaku pa je obdržal izborjen položaj in za centimetre ugnal Slovaka Petra Sagana. V drugi etapi je bila drugačna zgodba. Jumbo je sestavil strahovito kronometrsko moštvo, Wout Van Aert je aktualni belgijski prvak, Tony Martin nemški in bivši svetovni ... "Najprej sem bil za ekipno delo nagrajen samo jaz, zdaj še vsi skupaj. Imeli smo osem odličnih fantov. Kronometer je bil naš cilj in da smo ga uresničili, je res odlično," je povedal Teunissen.

"Zdravniki so rekli, da ni nič hujšega, le lažji pretres možganov
image
Reuters Matej Mohorić (levo) je odmislil bolečine.

Te veščine jim bodo prišle prav, ker bo treba braniti rumeno majico. Prva resnejša preizkušnja bo v četrtek, a je osamelec med ravninskimi in razgibanimi etapami na vzhodu Francije. Na drugačni misiji so kolesarji s počasnejšimi moštvi, domači matador Romain Bardet (Ag2r), Avstralec Richie Porte (Trek), presenetljivo Kolumbijec Nairo Quintana in Mikel Landa (Movistar) ter Irec Dan Martin in Italijan Fabio Aru (ZAE) so si v kronometru privozili več kot minuto zaostanka. Osmoljenec že prvega dne pa je bil Danec Jakob Fuglsang, ki je ves krvav prečkal ciljno črto, naš Matej Mohorič jo je tudi grdo skupil v skupinskem padcu tik pred ciljem. "Zdravniki so rekli, da ni nič hujšega, le lažji pretres možganov, tako da lahko nadaljujem," je povedal Gorenjec v Bahrainu. Z Janom Tratnikom sta se trudila za Vincenza Nibalija, ki je proti prvemu favoritu dirke, Geraintu Thomasu (Ineos), izgubil 16 sekund. Britansko moštvo ima dirko (spet) pod nadzorom, je pa za nizozemskim zaostalo več od pričakovanj. Jutri bo karavana zapustila Belgijo, po ravninskem uvodu bo gričevnat zaključek (s štirimi lažjimi kategoriziranimi vzponi) s ciljem po 211 kilometrih v Epernayju.

image
Epa Jakob Fuglsang

Rezultati, 1. etapa, Bruselj-Bruselj, 194,5 km: 1. Mike Teunissen (Nizozemska/Jumbo) 4.22:47, 2. Peter Sagan (Slovaška/Bora), 3. Caleb Ewan (Avstralija/Lotto) ... 39. Jan Tratnik, 159. Matej Mohorič (oba Slovenija/oba Bahrain); 2. etapa, Bruselj - Bruselj, 27,6 km, moštveni kronometer: 1. Jumbo-Visma 28:57, 2. Ineos +0:20, 3. Deceuninck-Quick Step 0:21, 4. Katjuša Alpecin 0:26, 5. Sunweb isti čas, 9. Bahrain Merida 0:36; vrstni red: Teunissen, 2. Wout Van Aert (Belgija) +0:10, 3. Steven Kruijswijk (Nizozemska/vsi Jumbo) isti čas, 43. Tratnik 0:46, 47. Mohorič 0:46.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku