Primož Roglič, prvi Slovenec v rožnati majici: "Super, vesel sem. Celotno progo sem šel na vso moč"

STA, A.L., 11.5.2019
Epa

Slovenski kolesarski as je na najboljši možni način začel dirko po Italiji. V Bologni je osvojil uvodni kronometer z veliko prednostjo pred tekmeci in nakazal, da ga bo zelo težko premagati. 

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec prve etape 102. dirke po Italiji in prvi nosilec rožnate majice vodilnega, kar doslej ni uspelo še nobenemu slovenskemu kolesarju. Član ekipe Jumbo-Visme je prepričljivo zmagal na osemkilometrskem kronometru v Bologni. Veselil se je svoje druge etapne zmage na Giru (s čimer se je izenačil z Janom Polancem), do prve je prišel leta 2016 prav tako v kronometru, ter četrte na večtedenskih dirkah, dvakrat je bil najboljši še na dirki po Franciji. Zabeležil je osmo letošnjo zmago, 18. na ravni svetovne serije ter 30. profesionalno. V zgodovino se je zapisal kot prvi Slovenec, ki bo nosil rožnato majico.

image
Epa

Roglič je slavil z 19 sekundami prednosti pred Britancem Simonom Yatesom na drugem in 23 sekundami pred Italijanom Vincenzom Nibalijem na tretjem mestu. Osemindvajset sekund sta zaostala Kolumbijec Miguel Angel Lopez in Nizozemec Tom Dumoulin. "Super, vesel sem. Čakal sem tri ure, ampak občutek je zelo, zelo lep, sploh ker sem osvojil še rožnato majico. Danes ni bilo prave taktike. Celotno progo sem šel na vso moč. Naredili smo dobro delo," je povedal Zasavec. Ni se pozabil zahvaliti tudi številnim slovenskim ljubiteljem kolesarstva, ki so prišli v Bologno.

Kronometer se je zaključil z 2,1 kilometra dolgim vzponom do bazilike svetega Luke. Dobra dva kilometra vožnje navkreber sta imela povprečni naklon 9,7 odstotka, najstrmejši del celo 16 odstotkov. Zaradi slabe vremenske napovedi so se številni najboljši odločili za start povsem na začetku startne liste. Kot prvi je začel Dumoulin, tretji je s startne rampe zapeljal Rus Ilnur Zakarin, peti Lopez, deveti Nibali, dvanajsti Roglič, tik za njim Španec Mikel Landa. Za tveganje se je odločil Yates, ki se je v boj z uro pognal kot 174. od 176 kolesarjev, ki se začeli rožnato dirko. A so bile skrbi zaradi slabega vremena odveč.

image
Epa

Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je bil 41., zaostal je eno minuto in 13 sekund. Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 44. z zaostankom 1:16. Četrti Slovenec Grega Bole je bil 120., 1:58 minute za Rogličem. Del ekipe UAE Emirates je tudi selektor slovenske članske reprezentance Andrej Hauptman, ki na Giru v prvih desetih opravlja vlogo pomočnika športnega direktorja.

Nedeljska etapa bo dolga 205 kilometrov in se bo začela v Bologni ter končala v Fucecchiu. Na poti do cilja kolesarje čakajo trije vzponi, zaključek bo bržčas sprinterski, Roglič pa bi moral zadržati vodstvo.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku