Risi odraščajo: Pobalini so postali možje in očetje

sta, šr, 4.11.2019
EPA

Četo novega hokejskega selektorja Matjaža Kopitarja ob koncu tedna čaka pripravljalni turnir v Latviji

Danes so se zbrali na Bledu, a kaj dolgo na Gorenjskem ne bodo, saj jih od četrtka do sobote čakajo tekme v Liepaji v Latviji proti gostiteljem, Belorusom in Francozom (v tem vrstnem redu). Slovenska hokejska reprezentanca bo ob Baltiku odigrala edini pripravljalni turnir v letu, decembrskega ne bo, februarja 2020 pa jih na Jesenicah že čaka kvalifikacijski turnir za olimpijske igre.

Matjaž Kopitar, ki je letos na selektorskem stolčku nasledil Iva Jana in začel svoj drugi mandat, je za jesensko akcijo zbral mešanico izkušenih in mladih hokejistov. Spet bo novembra priložnost ponudil neuveljavljenim igralcem, nekaterim stalnim članom se je moral odpovedati zaradi poškodb. V zadnjem hipu je ostal brez vratarja Gašperja Krošlja, zamenjal ga bo Žan Us. "V nekaj sprememb smo bili prisiljeni, sem pa vesel, da je jedro pravo, da so fantje prišli z veseljem in da so zdravi. Želel sem si dve izkušenejši peterki, kar je nekako uspelo, v dveh pa bomo preizkušali. To je mednarodna raven, lepa priložnost za dokazovanje, nasprotniki pa bodo dobri," je na tiskovni konferenci na Bledu povedal selektor.

image
Robert Balen Matjaž Kopitar

Dodal je, da za prihodnost ni povsem odpisal Jana Muršaka, ki je sicer napovedal konec reprezentančne kariere, z njim se še namerava pogovoriti. Med povratniki je Žiga Jeglič, ki je po vseh zdravstvenih težavah in prestani dopinški kazni, ki ga je doletela lani na olimpijskih igrah, povsem nared, trenutno je član češkega moštva Zlin: "Lepo je biti nazaj, imam veliko energije. Sem dobro pripravljen, kar težka rehabilitacija je bila, a sem dobil zeleno luč in sem zelo vesel."

Kopitarjevih 25
Na seznamu Matjaža Kopitarja je 25 igralcev, med njimi osmerica iz največjih slovenskih klubov, Jesenic in Olimpije. Vratarji so Luka Gračnar (Storhamar), Žan Us (Olimpija), Matija Pintarič (Rouen), branilci Aljoša Crnovič (Jesenice), Mark Čepon (Olimpija), Blaž Gregorc (Vitkovice), Aleksandar Magovac (Poprad), Nejc Stojan (Jesenice), Klemen Pretnar (Unia Oswiecim), Jurij Repe (Košice), Luka Zorko (Olimpija) in napadalci Tadej Čimžar (Katovice), Gašper Glavič (Jesenice), Boštjan Goličič (Bordeuax), Andrej Hebar (Jesenice), Žiga Jeglič (Zlin), Luka Maver (American International College), Luka Kalan (Unia Oswiecim), Gregor Koblar (Unia Oswiecim), Gal Koren (Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar), Ken Ograjenšek (Graz), Rok Tičar (Oskarhamn), Blaž Tomaževič (Jesenice) in Miha Zajc (Innsbruck).

Eden novincev je Luka Maver iz ameriške študentske lige. "Naši skavti so ga opazovali in baje je zadnji dve leti zelo napredoval. Zelo sem vesel, da smo ga dobili, da ga vidimo. Je mlad, igra univerzitetni hokej in mislim, da bi nam lahko pomagal," pravi ob svoji prvi akciji v novem mandatu Kopitar. Od prejšnjega je opazil spremembo: "Fantje so bili takrat še mlajši, pobalini, zdaj pa so že možje in očetje. Pričakujem še večjo odgovornost, da bomo še kakšnega mladega pripeljali in da sestavimo jedro za velike rezultate." (sta, šr)

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku