Richard Pound: Olimpijske igre bodo prestavljene, le časovnice še niso določene

sta, šr, 24.3.2020
Epa

Japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite (Mok) bosta začela s pogovori o novem terminu olimpijskih iger v Tokiu, danes poroča časnik Sankei, ki se sklicuje na vire iz krogov blizu vlade. Kot poročajo agencije, naj bi bile igre prestavljene za največ eno leto. Že včeraj je prestavitev potrdil nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound.

Japonski premier Šinzo Abe in predsednik Moka Thomas Bach bosta imela prvi telefonski pogovor o iskanju novega datuma že danes. Vsekakor gre za zahtevno nalogo. Tokio bo moral za nov termin zagotoviti dovolj sob za udeležence in spremljevalce iger ter navijače, termin pa bo moral Mok uskladiti s koledarjem športnih tekmovanj 2021, ko so predvidena številna svetovna prvenstva, pa tudi prestavljeno evropsko nogometno prvenstvo.

Bržkone bodo imele v športnem koledarju prednost prav olimpijske igre, a na različne sponzorske pogodbe in prodajo televizijskih pravic so vezane tudi številne druge zveze, ki jim grozi boleč udarec, saj se številne manjše ubadajo tako s finančnimi težavami kot tudi iskanjem gostiteljev tekmovanj. Po drugi strani pa so nekatere, prva je bila atletska, že same ponudile, da bodo našle nove termine za izvedbo svojih tekmovanj. 

Včeraj je prestavitev iger zaradi novega koronavirusa potrdil nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound, ki je za časnik USA Today dejal, da je prestavitev v Moku že dogovorjena "Na osnovi informacij, ki jih je zbral Mok, bodo igre prestavljene. Natančne časovnice še niso določene, a igre se 24. julija ne bodo začele," je povedal Pound. Zdaj že 77-Kanadčan, nekdanji vodja Svetovne protidopinške agencije, ki je znan po jasnih izjavah, pravi, da bo Mok v kratkem sporočil, kako naprej. "Igre bomo prestavili, nato pa se bomo ukvarjali z vsemi posledicami, ki jih bo veliko," je še dejal. Pri Moku teh izjav še niso potrdili.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku