Reportaža: Brez potice ni praznikov

Mihela Kaloh, 9.12.2018
Mihela Kaloh

V Medgeneracijskem centru v Dvorjanah so decembrski program obarvali s prazniki in praktičnimi vsebinami.

Gotovo je potica, brez katere ni pravih decembrskih praznikov, še veliko bolj dobra, če je pripravljena v dobri družbi, so prepričani uporabniki Medgeneracijskega centra v Dvorjanah, ki so se v uvod v veseli december minuli ponedeljek lotili peke potice. Vodja centra Manuela Strmšek je poskrbela za organizacijo​, nato sta vajeti v roke vzeli Milica Lubej in Olga Rapič. Petim ženskam se je pridružil še en moški, ki so ga izkušenejše članice, obiskovalke centra, zaposlile z najrazličnejšimi opravili.
image
Mihela Kaloh Ženskam se je pri pripravljanju potic pridružil še moški uporabnik medgeneracijskega centra.
Najprej druženje, nato znanje je njihov moto

Najprej je bil obvezen posvet ob kavici, da so si razdelili opravila ter določili vrstni red. "Moko presejemo, da se prezrači. Lahko kar malo z višine," je pobudo prevzela Lubejeva in dodala, da je vsaka gospodinja navajena na svojo moko. Nekatere uporabijo pol ostre in pol mehke, sama najraje peče samo z mehko. V razmeroma majhni kuhinji so vsi udeleženci hitro našli svoj prostor in se lotili dela. Kmalu je v prostoru že prijetno dišalo po ribani limonini lupini, pa tudi vzdušje je ob pripravi tradicionalne slovenske sladice postalo praznično.

Ob tem je Strmškova povedala, da so v dveh letih, kolikor center deluje, uporabnikom predali že ogromno znanja. "Tudi sama sem se marsičesa naučila. A naš moto je zmeraj Najprej druženje, nato znanje. Različnih stvari se skušamo lotiti na čim bolj preprost način, da karseda izkoristimo čas," je pomignila proti mešalniku, s katerim so gnetli testo.
image
Mgc Dvorjane Orehova, pehtranova, potratna ... vse potice so uspele.

Pečene potice so pokusili, preostanek pa razdelili še med udeležence drugih dejavnosti. Ob kuhanju je bila v centru takrat še telovadba za možgane, pri kateri je Strmškova uporabnice zaposlila z najrazličnejšimi nalogami. Sicer pa bo decembrski program sestavljen tako, da bodo uporabniki odnesli čim več uporabnega, še pravi vodja. Danes bodo iz starih moških srajc izdelovali predpasnike, ki so lahko tudi darilo. V petek bodo izdelovali voščilnice, prihodnji teden bosta še literarno popoldne in prednovoletno druženje. Center obišče 400 do 500 ljudi na mesec. "Seveda nekateri prihajajo redno, drugi pridejo samo tu in tam malo pogledat. Pomembno je, da so ljudje center vzeli za svojega," še dodaja Strmškova in omeni, da so na določene delavnice prišli tudi obiskovalci iz sosednjih občin, celo iz Vojnika in Zagreba. Da se v centru dobro počutijo, pa pritrdijo tudi uporabniki, ki jim obisk MGC-ja pomeni ne le pobeg iz vsakdana, temveč tudi prepotrebno druženje in ne nazadnje priložnost za vseživljenjsko učenje.

image
MGC Dvorjane Pisana paleta potic
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku