Reorganizacija olimpijskih iger naj bi stala 6 milijard, Bach želi čim prej najti nov termin

STA, M.K., 25.3.2020
Reuters

Japonska in Mok se po preložitvi olimpijskih iger v Tokiu na poletje 2021 soočata s številnimi odprtimi vprašanji

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach se je preko videa obrnil na športnike in jih v zvezi s prestavitvijo olimpijskih iger in s tem povezanih sprememb pri vnovični organizaciji prosil za razumevanje. Kot pravi, v tem trenutku idealnih rešitev ne more obljubiti. "Naredili pa bomo vse, za pripravimo najboljše možne igre."

Ekstremen izziv za vse vpletene

Za športnike, ki jih čaka nova priprava, je v tem trenutku najbolj pomemben novi termin iger. Tega še ni, saj se je Mok z japonskimi oblastmi in organizatorji dogovoril le za prestavitev v odprtem obdobju, ki se zaključuje s poletjem 2021. "Dajte nam čas, da preverimo vsa odprta vprašanja in poiščemo vse koščke v tej sestavljanki," je še dejal 66-letni Nemec in dodal, da so poletne olimpijske igre "najbolj kompleksen dogodek na planetu". Kot pravi, je sprememba termina za vse vpletene prestavitev ekstremen izziv.

Obenem je za pomoč pri določanju termina in reorganizaciji zaprosil tudi športnike. "Dajte nam svoj 'input' in vse informacije, ki jih potrebujemo, da najdemo najboljše rešitve," je dejal nekdanji olimpijski prvak iz leta 1976 ter športnike pozval naj bodo enotni in fleksibilni. Kot pravi, bodo igre na ta način lahko tudi praznik človeštva po prestani doslej še ne videni pandemiji, "pa tudi potrditev olimpijskega duha, ki nas vse združuje".

image
EPA ”Dajte nam čas, da preverimo vsa odprta vprašanja in poiščemo vse koščke v tej sestavljanki,” športnike prosi Thomas Bach.

Če manjka en del v sestavljanki, se vse poruši
Mok si v dogovoru s 33 mednarodnimi panožnimi športnimi zvezami, ki sodelujejo na poletnih olimpijskih igrah, želi čim prej najti nov termin za olimpijske igre, je danes na telefonski novinarski konferenci napovedal Thomas Bach. Želi si, da bi se na telefonski konferenci z zvezami sestal že v četrtek. "To je prvi korak. Potem bomo videli, katere opcije imamo," je dejal 66-letnik. Mok pravi, da je ključno, čim prej poiskati nov termin, zato so že ustanovili posebno skupino, ki se bo ukvarjala z vsemi odprtimi vprašanji partnerjev. "To je velika sestavljanka in če manjka en del, se vse poruši. Članov te skupine nikakor ne zavidam," še pravi predsednik Moka.

Po sedmih letih spet na začetku

Prireditelji iger sicer priznavajo, da je bila odločitev o preložitvi logična, a trdijo, da jim je uničila večletno delo, da jih bo veliko stala in da bo imela negativne gospodarske posledice v državi. A predati se ne mislijo, reorganizacijo že začenjajo, želijo pa čimprej izvedeti, kdaj bodo igre po novem na sporedu. "Sedem let smo igre pripravljali, zdaj pa se zdi, da moramo še enkrat od začetka, časa za dokončanje pa nimamo veliko," je mnenje večine na Japonskem in tudi v Mok.

Japonska se je za organizacijo iger odločila, da bi svetu pokazala, da je premagala katastrofe v zadnjih letih, ko jo je prizadel cunami in jedrska nesreča v Fukušimi. Zdaj pa je doživela nov šok, ki ga bo morala spet nekaj časa prebolevati. "Morali smo priznati premoč koronavirusu, to je za nas boleč poraz. Človeštvo je premagala bolezen, hoteli pa smo dokazati ravno nasprotno. Olimpijski plamen bi lahko bil luč na koncu tunela, v katerem se svet trenutno nahaja," je dejal japonski premier Šinzo Abe. Te besede je ponovil tudi v pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

image
Reuters

Prireditelji se zdaj soočajo z množico odprtih vprašanj. So objekti še na voljo, kaj storiti z imetniki vstopnic in prostovoljci, kako umestiti igre v natrpan športni urnik leta 2021, kaj storiti s 4000 luksuznimi stanovanji, v katere se bo spremenila olimpijska vas, večina izmed njih pa je že prodana? Preklicati bo treba tudi 10.000 hotelskih sob in jih vnovič rezervirati.

Zdravje na prvem mestu

image
EPA Joširo Mori
Japonska in Mok naj bi za organizacijo namenila 12,6 milijard dolarjev, strokovnjaki pa pravijo, da bo zdaj potrebna še polovica tega zneska. "Nimamo druge možnosti, kot še naprej upati. Pred časom sem zbolel za rakom, rešilo me je novo zdravilo. Dobro poznam zdravstvene težave, dobro poznam občutke, ko zboliš. Še vedno živim, zdravje pa mora biti na prvem mestu," predsednik organizacijskega odbora iger Joširo Mori, ki je potrdil, da se bodo igre še naprej imenovale Tokio 2020, čeprav bodo najbrž na sporedu leta 2021.
Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku