Rekordi padajo kot domine, a moški so še daleč

Miha Dajčman, 11.7.2019
Andrej Petelinsek

Z nekdanjo slovensko nogometno reprezentantko Aniso Rolo, zdaj trenerko v Mariboru, po koncu svetovnega prvenstva.

Ne ženskem nogometnem prestolu nič novega, še četrtič so na osmem svetovnem prvenstvu prvakinje postale Američanke. So pa prvo kolajno (srebrno) osvojile Nizozemke, kar si je v televizijskem prenosu ogledalo kar 5,5 milijona njihovih rojakov. Rekord je sicer postavila tekma Brazilija - Francija z 59 milijoni gledalcev, je pa prvenstvo v Franciji prvo, ki si ga je prek televizijskih ekranov ogledala več kot milijarda gledalcev.

"Dala bi mu oceno odlično. Ne samo zaradi tekem, ki so bile zelo atraktivne in na zelo visokem nivoju, ampak tudi zaradi organizacije in medijske podpore. Rekordi gledanosti nekaj povedo o kvaliteti ženskega nogometa in rastoči popularnosti. Nivo se dviguje, tekme sem spremljala z velikim užitkom. Opazila sem tudi, da evropske ekipe postajajo vedno boljše, od preostalega sveta pa jim sledijo ZDA - in Američanke so zasluženo postale prvakinje. Čeprav so Nizozemke ogromno napredovale v zadnjih štirih letih, vmes postale tudi evropske prvakinje, sem v finalu vseeno pričakovala zmago ZDA," je povedala nekdanja kapetanka ŽNK Maribor, zdaj pa pomočnica trenerja v domačem klubu, 25-letna Anisa Rola.

V prvi vrsti so bile Američanke, dosegle so najvišjo zmago (13:0 proti Tajski), Alex Morgan je na tej tekmi dosegla rekordnih pet golov, Carli Lloyd je zadela na šestih zapored ... Se pa ženski mundial še vedno ne more primerjati z moškim - niti po denarju. Tudi če je predsednik Fife Giani Infantino za SP 2023 napovedal podvojitev denarnega sklada na 53,5 milijona evrov, ker so lani v Rusiji moškim razdelili 357 milijonov. "Je kar malo sramotno za današnji čas, kako velike razlike so v primerjavi z moškim nogometom. Sem pa vesela, da se zmanjšujejo, čeprav je še ogromno prostora za napredek. Upam, da bo kmalu bolje, v Evropi in svetu se spremembe že dogajajo," je optimistična Rola.

Sogovornica upa, da se slovenska dekleta čim prej pridružijo kakšnemu velikemu tekmovanju. Velika verjetnost je, da najprej na klubski sceni. Naše prvakinje, ekipa iz Beltincev, bo igrala kvalifikacije za ligo prvakinj. "Pomurke v slovenskem prostoru izstopajo, so razred zase. Mislim, da lahko nekaj naredijo tudi v ligi prvakinj, da je čas, da napredujejo iz skupinskega dela. Saj sem že jaz z njimi igrala dvoje kvalifikacij," je dejala sogovornica, ki so jo k predčasnem koncu kariere prisilile poškodbe. Zdaj svoje znanje in izkušnje prenaša na mlade ob igrišču. Mariborčanke so prejšnje prvenstvo končale na petem mestu, nekoliko nižje, kot se je zdelo povsem do konca prvenstva "Drugouvrščeni Olimpiji smo bile konkurenčne tako kot druge ekipe. V zadnji tekmi nam je zmanjkalo nekaj sreče in idej za gol. Ni nam uspelo zadržati tretjega mesta, za katerega smo se borile ves drugi del sezone. Vseeno pa sezono ocenjujemo kot uspešno, saj so kadetinje postale državne prvakinje, kar je največji uspeh kluba. Nismo preveč razočarani," je dejala Rola, ki se še dolgo vidi v nogometu: "Igrati sem začela pri petih letih in pol. Nogomet imam v krvi. Ne morem iz njega, vedno me nekaj vleče nazaj, poskušam si najti nove vloge, če mi ni usojeno sodelovati kot igralka."

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku