Redkvico pridelamo že v enem mesecu

Miša Pušenjak, 31.3.2019
Miša Pušenjak

Redkvica sodi med vrtnine z najkrajšo rastno dobo. Spomladi potrebuje 30 do 40 dni, jeseni pa še manj, da je primerna za v skledo. K nam je prišla pisana mešanica kitajskih križnic.

Kako hitro se obrne leto. Pred kratkim smo veselo praznovali prihod novega leta, zdaj pa so pred nami že prve setve na vrtu. Mnogi zelo hitijo in v želji po čim bolj zgodnjem pridelku sejejo tudi vrtnine, ki potrebujejo nekoliko več toplote, da jih lahko uspešno pridelamo. Nekatere vrtnine pa vseeno lahko sejemo zgodaj spomladi. Med prvimi lahko posejemo nekatere iz družine križnic, ki nam bodo s svojim nekoliko ostrim, a osvežilnim okusom popestrile pomladanski jedilnik. Obenem so križnice znane tudi po pozitivnem vplivu na naš imunski sistem. Spomladi, ko nam manjka svežih vitaminov in mineralov, vedno pridejo prav vrtnine, ki rastejo hitro in ki nam v kratkem času lahko dajejo veliko zdravega. V to skupino lahko zagotovo uvrščamo mesečno (rdečo) redkvico in azijske listnate rastline z rukolo na čelu.

Prva je mesečna redkvica

Redkvica sodi v družino križnic. To je treba vedeti, saj ima enake škodljivce in podobne bolezenske težave kot zelje, cvetača in druge kapusnice. Tudi pri kolobarjenju je treba to sorodstvo upoštevati. Njena najbližja sorodnica je vrtna redkev. Najbolj poznate črno redkev, a danes sejemo še druge. Redkev je vrtnina drugega dela poletja, strniščna vrtnina. Mesečna redkvica pa se seje zgodaj spomladi in vse do maja, ponovno pa spet jeseni, nekje v septembru, do oktobra.

image
Miša Pušenjak Solata raste počasi, vmes posejemo mesečno redkvico.
Izredno lepo se poda k pivu

Družina redkvic in redkev je zelo pisana. Užitni del redkvice je podzemni del - koren, ki je lahko okrogel, podolgovat ali valjast. Tudi pestrih barv je lahko, od bele, rožnate, rumene do rdeče barve, še pol bel, pol rdeč je lahko. Torej nimamo samo rdečih lepotic, kot menijo mnogi. Številni ljubitelji vsega naravnega uživajo tudi liste. Če jo morate spomladi preredčiti, ker ste v nestrpnosti sejali pregosto, ne pozabite, da so užitne tudi mlade rastlinice, ki jih populimo pri redčenju.

Zelene dele pomešamo med druge zelene solate, tako jim dodamo osvežilen in rahlo pikanten okus. Pozimi nas lahko razveseljujejo tudi pikantni kalčki.

Bolezni in škodljivci
Redkvica in njene azijske sorodnice rastejo tako hitro, da so bolezni bolj ali manj prepočasne, da bi naredile kaj škode. Edina nevarnost so pregnojene gredice - potem lahko koreni gnijejo. Tudi pokanje korenov redkvice je posledica preobilnega gnojenja, poleti pa prehitre rasti ali menjavanje sušnega in vlažnega obdobja.
Uhajanje v cvet je poleti pogosto in se mu težko izognemo, zato sejemo redkvico in azijske listnate rastline v senco višjih rastlin, kar niti ni tako težko, saj so to zelo nizke vrtnine. Redno jih zalivamo, pa bo uhajanja v cvet nekoliko manj.
Glavni škodljivec je majhen svetleč hrošček - bolhač. Pa še ta je nevaren samo, dokler imajo rastlinice samo klične liste. Kasneje preluknjano listje ne škodi pridelku, zato ga ne zatiramo. Ker so tako redkvica kakor azijske listnate rastline bolj zgodnje spomladanske vrtnine, bolhač običajno ni velik problem.
Preganjamo ga tako, da te hitre križnice sejemo med solato ali kasneje pod paradižnik, lahko pa med vrstice polagamo paradižnikove liste in stebelca kot zastirko. Skrbimo za redno vlažna in zračna tla, vsega tega ta hrošček ne mara. Če pa je njegovo razmnoževanje le hitrejše od vseh teh ukrepov, rastlinice preprosto pokrijemo z gosto mrežo.
Redkvico in azijske listnate rastline posejte čim prej. Kmalu se boste veselili pridelka.

Pridelovanje redkvice je novejšega datuma, saj lahko zapise o njej najdemo šele v 18. stoletju. Njena večja sorodnica redkev pa je znana že iz starega Rima. Veliki ljubitelji redkvic so Nemci, saj se izredno lepo poda k pivu.

Kako jo kombiniramo z drugimi vrtninami

Redkvica sodi med vrtnine z najkrajšo rastno dobo. Spomladi potrebuje 30 do 40 dni, jeseni pa do 25 dni, da je primerna za naše krožnike. Gojimo jo povsem brez gnojenja, v pregnojeni zemlji so redkvice puhle in brez okusa, rade tudi popokajo.

Tej skromni vrtnini ne odrejamo posebne gredice, zaradi zelo hitre vegetacije z njo zapolnimo vrzeli med vrstami počasneje rastočih vrtnin. Zelo znana je kombinacija z vsemi vrstami solat. Z berivko jo sejemo kar skupaj, saj lahko skupaj režemo mlade, užitne liste obeh rastlin. Sejemo jo med vrste solate. Tako nam 40 centimetrov, kolikor potrebujejo ledenke med vrstami, ne bo preveč. Lahko jo sejemo med vrstice solate v toplih gredah ali rastlinjakih spomladi. Uspešno kali že takrat, ko ima zemlja samo dve stopinji, kar velja samo še za bob, solato in grah. Ob teh rastlinah jo lahko posejemo zgodaj spomladi.

Kasneje jo sejemo v skupno vrstico s korenčkom. Redkvica bo korenčku v veliko pomoč: zelo hitro kali, zato kmalu vidimo vrstice, ki jih lahko očistimo plevela, ki ga mladi, kaleči korenček ne mara. Zemljo obdrži rahlo, da nežne rastlinice korenčka lažje vzkalijo. Tretjič mu pomaga, ko jo pulimo. To je ravno v času, ko korenček s tanko in nežno korenino prodira v globino. Ob puljenju mladih redkvic tla spet zrahljamo in s tem pomagamo korenčku. Pri puljenju moramo biti nekoliko bolj pazljivi kot običajno, pulimo tudi nekoliko manjše rastlinice.

image
Miša Pušenjak

Poletna vzgoja redkvice ni priporočljiva, saj hitro postane puhla, lesena, v vročini pa zelo pekoča. Sejemo jo pod paradižnik, kjer ji bo v senci nekoliko hladneje. Paradižnik bo odganjal tudi edinega sovražnika - bolhača. Z zalivanjem bo okus manj pekoč in grob.

Azijske listnate rastline

Azija je znana po številnih zanimivih rastlinah, ki jih uporabljajo v kuhinji. Prav počasi prihajajo te rastline tudi k nam. Kitajski kapus je že našel svoje bivališče na naših vrtovih. Že nekaj let je pisana mešanica križnic, ki jih sejemo, kot smo navajeni sejati solato berivko, velika moda v Evropi. Lani je tudi k nam prišlo to seme. Križnice se odlikujejo po številnih koristnih sestavinah, s katerimi okrepijo naše telo in ga pripravijo na večje napore. Prav spomladi, ko je naše telo polno nečistoč, ki smo jih vanj vnesli z zimsko prehrano in pomanjkljivim gibanjem, bo osvežilna solata iz pikantnih listov križnic zelo dobrodošla. Njihova dobra plat je, da jih lahko posejemo tudi na okenske police in v neogrevane rastlinjake ali tople grede. V enem mesecu, če je hladneje, pa v štiridesetih dneh, že lahko režemo pisane liste različnih oblik in barv, kar še dodatno razširi nabor vitaminov in mineralov te mešanice. Za začetek liste pomešajte med liste zelene solate ali motovilca. Kasneje pa vam bo postal ta okus tako všeč, da boste solato začinili samo z sokom limone, nekaj soli in oljčnim oljem. Meni je zelo všeč z domačim zeliščnim kisom, v katerem sta osnovni začimbi drobnjak in bazilika. Tako kot redkvico jih posejemo med solato ali vrste graha.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku