RECEPT: Trije okusni obroki z mlado čebulo

Mateja Reš, 3.5.2019
Mateja Reš

Mlada čebula včasih ni bila tako vsakdanja, kot je danes. Včasih je bila mlada čebula zelo sezonska zelenjava. Zdaj, ko Evropa postaja vas, se tudi na področju čebule vse spreminja.

Včasih smo jedli mlado čebulo toliko časa, dokler se ni preveč odebelila, zdaj pa imamo na tržišču seme za mlado čebulo pa tudi za stoletno čebulo, ki jo lahko trgamo vse leto ali pa preprosto dopustimo, da v vrtu predstavlja okras. V vsakem primeru bomo bogato poplačani z delikatesnim okusom izredno uporabne vrtnine.

Stoletna čebula se ne more primerjati s kupljeno mlado čebulo, ki se goji prav s tem namenom, da tvori male čebulice in veliko zelene mase. Stoletna čebula nima tako izrazite čebulice, pač pa uporabimo zelene dele čebule. Na prodaj je seme stoletne čebule, vendar priporočam, da si kupimo ali drugače priskrbimo sadiko ali dve, kar bo za domačo uporabo povsem dovolj.

Imamo pa še tretjo možnost, da vsako pomlad ali že jeseni, običajne čebulčke potaknemo pregosto in mlade rastline, ko poženejo liste, redčimo. S tem tudi rahljamo zemljo.

image
Mateja Reš Mlada čebula ima veliko bolj mil okus od dozorele.

Najpreprosteje izmed vsega je, da v vrt posadimo stoletno čebulo, latinsko Allium fistulosum, ki je trajnica, to pomeni, da se vsako leto obnavlja. Uporabna je tudi pozimi oziroma zgodaj spomladi, saj hitro zažene. Ko nastavi cvetove, so poganjki oleseneli. Ko zacveti in je paša za čebele in čmrlje. Tudi cvetovi so užitni in uporabni kot okras jedi. V času cvetenja in tvorbe semen je ne nabiramo, saj čakamo, da požene nove stranjske poganjke. Če semena pustimo pasti na tla, poženejo nove rastlinice. Če nismo ravno zagnani pri pletju, drugo pomlad opazimo mlade rastlinice. Najpogosteje pa jo razmnožujemo z delitvijo rastline, pri čemer je zelo trdoživa ne glede na čas presajanja. K rasti jo spodbujamo tako, da pri tleh režemo zunanje poganjke, srčnega pa puščamo nedotaknjenega. Četudi jo kdo poreže v celoti, bo ponovno zagnala, a s stalno rezjo zunanjih poganjkov rastlino ohranjamo vitalno in brez neželenih lis. Lahko jo sadimo tudi v korito. Dobro prenaša sonce in senco, zato jo lahko sadimo tudi pod mlado sadno drevje (kjer skrbimo za čist kolobar pod krošnjo, da drevo ne tekmuje s travinjo za hrano).

image
Mateja Reš Sesekljana mlada čebula je pripravljena za uporabo pri kuhi.

Jasno je, da ima mlada čebula veliko bolj mil okus od dozorele, temu primerno je lahko pojemo veliko več kot kasneje, ko se odebeli. Mlada čebula žveplovih spojin, ki se sproščanju ob rezanju, vsebuje le za vzorec.

Mlada čebula ima sorodnost kruhu. Jemo jo lahko skoraj z vsem, tako presno kot pečeno. Brez mlade čebule ne sme miniti noben piknik. Ravno prav močna in dokaj mila je - ta mlada čebula! Izkoristimo to v času, ko je na višku sezone! Vsem pa mlada čebula ne »naredi dobro«. Marsikoga z občutljivejšim želodcem nekako tišči po surovi, presni čebuli, tudi mladi. Pravijo, da gre čebula z roko v roki z maščobo, zato je nepogrešljiva pri mesu z žara, posebno svinjskega z več maščobami. Sicer pa velja pravilo, več maščob - več čebule, saj ta pomaga pri presnovi maščobe.

image
Mateja Reš Tako je videti stoletna čebula oktobra.

Mlada čebula je tudi izjemno dekorativna. Tako na kolobarčke narezan snežno bel spodnji del mlade čebule povzdigne preprosto solato v izjemno mikavno jed. Spodnji, beli del čebule lahko uporabimo tudi kot običajno čebulo za praženje. Pri praženju pa bodimo prizanesljivi in pražimo na srednji temperaturi, z bučkami in korenčkom pa kar naenkrat.

Zelenega zgornjega dela čebule ni treba pražiti, če pa že, le zelo na kratko. Mlado čebulo lahko režemo na že omenjene kolobarčke, pa na pramene in še kako.

V hladilniku nam bo ostala nekaj dni. Seveda pa jo čim prej porabimo, da ne pozabimo, da jo imamo na zalogi in ne izgubi svoje hranljivosti.

image
Mateja Reš Jagode in stoletna čebula so dobri sosedje.

Mlada čebula je zdrava, vsebuje koristno listno zelenilo klorofil, je nizkokalorična s precej minerali in vitamini. Naj postane v pomladanskih dneh vaš spremljevalec.

Če se po obedu odpravite nazaj v službo ali drugam, kjer ni prijetno imeti značilen zadah po čebuli, pa kosilo namesto s sladico zaključite z vejico peteršilja.

Solata s kozjim sirom, šparglji in mlado čebulo
Potrebujemo
:
- 2 mladi čebuli
- 1 strok česna
- šopek špargljev
- 1 konzerva tunine v olju
- (kozji) sir
- oljčno ali mandljevo olje
- sol
- jabolčni kis
- poper
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Jabolčni kis zmešamo z oljem, soljo in poprom. Kozji sir narežemo na tako debele paličice, da nekaj paličic potisnemo v čebulne cevke. Nekaj koščkov sira potisnemo v čebulne cevke. Preostali sir mariniramo v mešanici kisa in olja.
Šparglje kuhamo nad soparo 5 minut. Kuhamo lahko cele ali narezane. Če so spodnji deli špargljev oleseneli, jih prihranimo za špargljevo juho. Šparglje stresemo v skledo, da se ohladijo. Če smo kuhali cele, jih narežemo.
Česen olupimo in narežemo na rezine. Konzervo tune odpremo in odcedimo olje. Tuno stresemo na šparglje. Dodamo kozji sir, sesekljan peteršilj in vse premešamo. Po potrebi začinimo z več olja in kisa. Vse premešamo in razporedimo po krožnikih. Okrasimo s polnjenimi cevkami čebule in postrežemo.
image
Mateja Reš

Avokadov namaz z mlado čebulo
Potrebujemo:

- 1 mlada čebula
- 1 zmehčan avokado
- sol
- 1 strok česna
- 1 žlica limone
- 2 dl kisle smetane
- 4 žlice neoluščenega sezama
- rezine kruha
Avokado za namaz mora biti ravno prav zrel. Na otip se površina mora rahlo vdati, ne pa veliko. V tem primeru je avokado prezrel, kar pa tudi ni dobro, saj okus močno trpi. Premalo zrel avokado je trpek in trd. Avokado prerežemo in z rezilom noža narahlo udarimo ob peško in jo z gibom roke v stran izločimo iz sadeža. Meso izločimo z žlico. Če je avokado velik, lahko porabimo le polovico, tisto, ki se je drži pečka, pa zavijemo v folijo za živila in shranimo v hladilnik. Površina se sicer obarva, a pod njo sadež v hladilniku počaka do 2 dni.
Izdolben avokado stresemo v skledo, dodamo sesekljan česen, limono, sol, kislo smetano in s paličnim mešalnikom zdrobimo v homogeno maso.
Mlado čebulo, beli in zeleni del, narežemo na kolobarčke in stresemo v namaz.
Neoluščen sezam stresemo v ponev, dodamo sol in pražimo toliko, da zadiši in začne pokati. Če je mogoče, v možnarju rahlo stremo in dodamo namazu.
Z namazom namažemo kruh, odlično tekne k pečenju z žara, k pečenemu krompirju, tortiljam in podobnem.

image
Mateja Reš
Piščančje roladice z mlado čebulo
Roladice:

- 4 piščančji zrezki
- 4 rezine srednje zrelega sira (gavda, tolmin'c, nanoški sir …)
- sol
- 1 žlica olja za marinado
- 1 strok česna (lahko v prahu)
- 1 manjša bučka
- 4 mlade čebuli
- origano
- timijan
- ščepec klinčkov
- olje za peko
Zelenjavna posteljica:
- 2 skodelici poljubne zelenjave
-oljčno olje za peko
-sol
- zgoščen balzamični kis
Česen olupimo in drobno nasekljamo, lahko pa uporabimo česen v prahu. Stresemo v skledo. Dodamo sol, olje, klinčke, origano, timijan in dobro premešamo. Zrezke natremo z marinado, če je čas, jih mariniramo celo uro ali dve. Bučko narežemo na 5 cm dolge paličice, debele pol centimetra. Mladi čebuli najprej odrežemo zeleni del, nato zeleni del prerežemo tako, da dobimo 5 cm dolg pramen, preostalo zelenje pa prihranimo.
Piščančji zrezek položimo na desko, ga lepo zravnamo in nanj položimo rezino sira. Na ožji rob položimo beli del čebule, po dve paličici bučke in pramen zelenja čebule. Zvijemo in učvrstimo z zobotrebcem ali kovinsko paličico.
Roladice položimo na namaščen pekač. Dodamo še na kose narezano raznovrstno zelenjavo, lahko tudi mlad krompir in postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Pečemo 20 do 25 minut oziroma toliko, da meso lepo porumeni. Pečeno zelenjavo pokamo z zgoščenim balzamičnim kisom in postrežemo.

Članek je bil objavljen v reviji ROŽE IN VRT.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku