(RECEPT) Timpana

Zora Štok, 17.1.2020
Wikimedia

Timpana je značilna mesna in testeninska malteška jed iz mlete svinjine in govedine.

Za pripravo potrebujemo:

po 20 dag mlete svinjine in govedine

4 jajca

2 trdo kuhani jajci

10 dag naribanega trdega sira

20 dag rikote (ali skute)

po 20 dag sesekljanih piščančjih jeter in narezane šunke

40 dag testenin v listih (kot za lazanjo)

40 dag makaronov

4 žlice kondenziranega mleka

sol, poper

10 dag paradižnikove paste

mast ali olje

1 žlico sladkorja

olje ali mast

Priprava:

Maščobo segrejemo, dodamo paradižnikovo pasto in 1,5 dl vroče vode, premešamo in dodamo še sladkor. Kuhamo na zmernem ognju, dokler se omaka nekoliko ne zgosti, potem dodamo sesekljana jetra in šunko ter obe vrsti mesa. Premešamo in na zmernem ognju dušimo okoli 15 minut.

Posebej v slani vodi skuhamo makarone, vendar pazimo, da ostanejo še nekoliko trdi. Odcedimo jih in zmešamo z mesno omako. Skuhamo tudi testenine v listih, jih odcedimo in zložimo na krpo tako, da se ne zlepijo.

Jajca stepemo in dodamo nariban sir, mleko, sol, poper in na koncu še rikoto (ali skuto). V zmes iz makaronov in omake dodamo še to in na koncu vmešamo sesekljani trdo kuhani jajci.

Visok pekač namastimo po dnu in stenah. Na dno položimo liste kuhanih testenin in potem obložimo še robove pekača. Na koncu stresemo v pekač še mešanico z makaroni, ga rahlo stresemo, da se zmes poravna, in prekrijemo s preostalimi listi testenin. Te na več mestih prebodemo z vilicami, potem pa jed dokončamo v pečici, pri 180 stopinjah pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da se vrhnja plast testenin zlato rjavo zapeče.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku