RECEPT: Počasna goveja pečenka

Zora Štok, 30.11.2018
Pexels.com

Meso marinirajte že dan prej, potem si za pripravo vzemite več ur. Vredno bo.

Za pripravo potrebujemo:

2,5 kg govedine za peko (podplečje, bržola brez kosti)

2 žlici gorčice

2 srednje veliki čebuli

3 stroki česna

2 manjši bučki

2 korenčka

1 srednje velik por

sol, poper

šopek svežih zelišč

kozarec belega vina

olje

image
Pexels.com

Priprava:

Meso dobro premažemo z oljem, malo solimo in popramo, premažemo z gorčico ter zavijemo v folijo. Pustimo nekaj ur, lahko tudi čez noč.

V ponvi razgrejemo olje in meso, v kosu ga opečemo z vseh strani. Vmes meso prelivamo z vročim oljem, da lepo zakrkne. Potem damo meso na nekoliko naoljen pekač in v pečico, segreto na 80-90 stopinj. Pustimo uro ali dve, vmes občasno prelijemo s sokom, ki nastane med pečenjem, in občasno dolijemo malo vina ali mlačne vode. Po dveh do treh urah meso pokrijemo s folijo in pustimo v pečici še dve uri, potem na pekač naložimo zrezano zelenjavo, ponovno pokrijemo (lahko z drugim pekačem, če je dovolj globok, ali pa s folijo) in pečemo še kakšni dve uri. Po tem času pečico izklopimo in pustimo, da se ohladi. Zelenjavo poberemo in jo skupaj s tekočino, ki se je nabrala med pečenjem, damo v posodo, v kateri jo lahko spasiramo. Omako po okusu dopolnimo: solimo, popramo, dodamo malo vina ali nekaj kapljic limoninega soka, pač po okusu.

Pečenko narežemo na malo manj kot centimeter debele rezine, damo v globok pekač, prelijemo z omako in damo v pečico, ogreto na okoli 100 stopinj, ter pustimo pol ure do 45 minut. Preden postrežemo, potresemo jed s sesekljanimi svežimi zelišči.

image
Profimedia
Anketa

Se boste letos našemili za pusta?

Sudoku