RECEPT: Pečene sardele po turško

seniorji.info, 12.7.2019
Profimedia

Sardele dokazano znižujejo krvni pritisk in ščitijo pred srčno-žilnimi boleznimi. Zaradi visokega deleža omega-3 maščob, ki je povezan z razpoloženjem, spominom in sposobnostjo razmišljanja, jih lahko uvrstimo med najkoristnejša živila za naše možgane.

Za pripravo potrebujemo:

1 kg svežih sardin

3 večje paradižnike

2 srednje veliki čebuli

2 stroka česna

mlet kumin (ne kumina!)

sol, poper

sesekljan koriander (ali peteršilj)

olivno olje

1 limono

Sardina ali sardela?
Sardina naj bi dobila imela po otoku Sardinija. V podjetju Delamaris navajajo, da "sardela postane sardina, ko je toplotno obdelana".
Sardine, sardele in sardone naj bi se razlikovale le v velikosti, po okusu so si podobne. Z drugimi besedami, sardela je pečena riba, njena manjša sorodnica v konzervi pa je sardina.
V SSKJ pod terminom sardina najdemo razlago: "sardela konzervirana v olju".
image
Profimedia Sardele imenujejo toplotno obdelane sardine.

Priprava:

Sardine dobro umijemo pod tekočo vodo in jih očistimo (glave lahko tudi odstranimo, ni pa to nujno). Eno čebulo in česen drobno sesekljamo. Dvema paradižnikoma odstranimo semenje in ju narežemo na kocke. Segrejemo olivno olje in prepražimo česen in čebulo, solimo in popramo, dodamo kumin in paradižnik. Pustimo na zmernem ognju, da povre tekočina, ki jo spusti paradižnik. Pekač namastimo in stresemo vanj omako, na njo naložimo sardine. Limono narežemo na tanke rezine (nekaj jih prihranimo za okras) in z njimi obložimo sardine. Pečemo 20 minut na 200 do 220 stopinjah. Preostali paradižnik in čebulo narežemo na kolobarje. Preden sardine postrežemo, jih okrasimo s kolobarji paradižnika, čebule in limon.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku