RECEPT: Hranilna zelenjavna juha z mesnimi kroglicami

seniorji.info, 9.8.2019
Profimedia

Osnovnemu receptu za zelenjavno juho z mesnimi kroglicami iz svinjskega in govejega mesa lahko dodate jajčne rumenjake, grški jogurt in sveži limonin sok ter jo tako spremenite v tradicionalno bolgarsko jed, imenovano Supa Topcheta.

Za pripravo potrebujemo:

40 dag mešanega mletega mesa

1 velika čebula

2 stroka česna

žlička mlete rdeče paprike

2 korenčka

kos stebelne zelene

jušna žlica sesekljanega peteršilja

2 krompirja

olivno olje

sol, poper

Po želji za bolgarsko različico:

1 celo jajce, dva rumenjaka

2 dl gostega jogurta z limoninim sokom

Supa Topcheta
Gre za tradicionalno bolgarsko jed, ki velja za izjemno pomirjujočo jed za dneve, ko potrebujemo malo nege in pridiha domačnosti. V angleščini bi temu rekli "comford food".
Okusna juha je napolnjena z zelenjavo in mesnimi kroglicami, ki so pripravljeni iz kombinacije svinjskega in govejega mesa. Juha je zgoščena z jajčnimi rumenjaki in grškim jogurtom, obogatenim s svežim limoninim sokom.
image
Profimedia Supa Topcheta, tradicionalna bolgarska jed

Priprava:

Čebulo in česen drobno sesekljamo, korenček in zeleno nare-žemo na kolobarje, krompir na večje kocke. Meso pregnetemo s tretjino čebule, polovico česna in polovico peteršilja ter z mleto papriko, celim jajcem, soljo in poprom in oblikujemo za oreh velike kroglice. Vsako povaljamo v moki in spečemo v olju. Pečene kroglice shranimo na toplem, na maščobi, na kateri smo jih pekli, pa prepražimo preostanek čebule (po potrebi dodamo še malo olja). Ko se čebula zmehča, dodamo česen, korenje in zeleno, premešamo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo in na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Potem v posodo z juho dodamo kroglice in krompir ter nadaljujemo kuhanje, dokler krompir ni mehak. Ko je krompir kuhan, po-sodo umaknemo z ognja. Jogurt dobro zmešamo z limoninim sokom in rumenjakoma, dolijemo nekaj žlic juhe in premeša-mo in tej zmesi dodamo še malo juhe. Med mešanjem zmes počasi vlivamo v juho. Preden juho postrežemo, jo potresemo s preostalim sesekljanim peteršiljem.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku