Razširjena družina Janc se druži na Valentinovo

Fanči Moljk, 14.2.2019
Fanči Moljk

Sorodniki se v največjem številu srečujejo na pogrebih. Na sedmini pa si obljubljajo: "Se moramo dobiti tudi kako drugače ..." Družina Janc, ki izhaja iz vasice Arto pri Sevnici, se srečuje že celih 14 let pred 225 let staro hišo. Od tam pa krenejo na Valentinov pohod.

image
Fanči Moljk Valentinov obesek za pohodnike.
 
image
Fanči Moljk Marjeta Bantan pred 225 let staro hišo Jančevih.
 

"V družini Janc je bil tudi moj oče," je povedala Marjeta Bantan z Dola pri Hrastniku. "V tej stari hiši se je rodilo pet bratov in pet sestra. Moj oče je umrl zelo zgodaj. Zdaj živijo samo še štiri sestre".

Vzrok za praznovanje je družinske narave. Stric, ki ni bil poročen in je živel na tej kmetiji, je praznoval rojstni dan. Nekaj mesecev prej je bil klinično mrtev. Zato smo od takrat naprej vsako leto praznovali njegov rojstni dan na ta način. Zdaj, ko je že pokojni, se srečujemo tudi v njegov spomin. Na Valentinov pohod se zbere okoli 50, 60 sorodnikov. Vedno je zelo prijetno vzdušje, saj v dobri družbi in lepi naravi pozabimo na vsakdanje skrbi in obveznosti."

image
Fanči Moljk Področje pohoda.
 
image
Fanči Moljk Povsod so nas spremljali slikoviti vinogradi.
 

K temu pripomore tudi odlična postrežba. Že ob vpisu vasi Arto pričakajo obiskovalce bogato naložene mizice. Ob prvi zidanici v Novi Gori sledijo sendviči, pri zadnji, v Ardru, kjer gospodarita Roman in Andreja Janc pa je topel obrok s kavo, pijačo in drugimi dobrotami. Glede na to, da ima Roman veliko opravka z lesom, je to čutiti na vsakem koraku domačije. Leseni, lepo oblikovani stebri, izrezljane omarice za steklenice, stoli s poslikavo kart in podobno.

image
Fanči Moljk Razpoloženi pohodniki.
 
image
Fanči Moljk Imenitna gostitelja Roman in Andreja Janc.
 

Do domačije vodi asfaltna cesta, zato se starejši, ki imajo težave s hojo ali mlade mamice z vozički, seveda peljejo. Drugi pustijo avto na sredi poti in nadaljujejo pot peš, tretji pa prepešačijo celo razdaljo.

"Lani smo prišli z Dola s kombijem, letos pa imajo otroci razne obveznosti, tako da je bil osebni avto dovolj velik," je dobre volje zaključila Marjeta.

image
Fanči Moljk Asfaltna pot je omogočala tudi prevoze.
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku