Raziskava pri starejših: Manj krvi zbistri glavo

NR, 25.2.2019
Profimedia

Telovadba spremeni prekrvitev možganov in izboljša kognitivne sposobnosti pri starejših ljudeh, a ne tako, kot bi pričakovali.

Nova raziskava, objavljena v reviji Journal of Alzheimer's Disease, ki so jo izvedli raziskovalci s fakultete za javno zdravje Univerze Maryland, je namreč pokazala povezavo med telovadbo in zmanjšanjem prekrvitve ključnih delov možganov ter boljšim delovanjem možganov pri skupini starejših oseb z blago kognitivno motnjo (BKM). Izredni profesor na oddelku za kineziologijo dr. J. Carson Smith pojasnjuje: "V nasprotju s pričakovanji se je po dvanajstih tednih telovadbe udeležencem z blago kognitivno motnjo zmanjšal pretok krvi v možganih. Obenem so se njihovi dosežki pri kognitivnih testih močno izboljšali."

image
Profimedia

Smith razloži, da možgani pri ljudeh, ki se jim slabša spomin, začnejo krizno ukrepati: težave poskušajo kompenzirati tako, da povečajo dotok krvi. Ponavadi je to koristno za delovanje možganov, vendar obstajajo dokazi, da lahko takšno stanje pri pacientih z BKM oznanja, da se bodo problemi s spominom v prihodnosti poslabšali. Izsledki raziskave, ki so jo opravili Smith in preostali člani ekipe, nakazujejo, da se lahko ljudje v zelo zgodnjih fazah alzheimerjeve bolezni s telovadbo borijo proti čezmernemu povečanju dotoka krvi in si tako izboljšajo spomin.

Zmerna hoja po tekaški stezi

Program telovadbe, ki so mu sledili udeleženci raziskave, je bil sestavljen iz štirih treningov na teden, na katerih so 30 minut zmerno intenzivno hodili na tekaški stezi. Treningov se je udeležila tudi kontrolna skupina zdravih starejših ljudi brez kognitivnih motenj. Zanimivo je, da je imela telesna aktivnost pri obeh skupinah različne posledice. V nasprotju z drugo skupino se je pri zdravih kandidatih prekrvitev čelnega režnja po dvanajstih tednih povečala, medtem ko so se njihovi rezultati na preizkusih kognitivnih sposobnosti ravno tako izboljšali kot pri eksperimentalni skupini.

Telesna aktivnost ima lahko različne posledice

V raziskavi so preučevali spremembe krvnega pretoka v točno določenih predelih možganov, ki so povezani s patogenezo alzheimerjeve bolezni, med drugim v insularnem režnju oziroma insuli, ki sodeluje pri zaznavi, motoriki, samozavedanju in kognitivnih funkcijah, anteriornem cingulatnem korteksu, ki je pomemben za sprejemanje odločitev, predvidevanje ter nadzor čustev in impulzov, ter inferiornem frontalnem girusu, ki je vključen v procesiranje jezikov in govora. Zmanjšana prekrvitev leve polovice insule in leve polovice anteriornega cingulatnega korteksa je bila najbolj tesno povezana z boljšimi rezultati na preizkusih z besednimi asociacijami, ki se uporabljajo za preverjanje spomina in kognitivnega zdravja.

V starejši objavi te raziskave so se avtorji osredinili na to, kako omenjeni program telovadbe vpliva na spremembe v nevronskih mrežah, ki so povezane z izgubo spomina, in nabiranje amiloidov v možganih, saj gre pri obeh za znak BKM in demence. "Naši izsledki dokazujejo, da lahko telovadba blagodejno vpliva na ljudi, ki že kažejo znake kognitivnega upada," optimistično zatrjuje Smith. "Ljudi, ki imajo povečano tveganje za pojav alzheimerjeve bolezni, želimo obravnavati v zgodnjih fazah bolezni. Vidimo namreč, da lahko s telovadbo vplivamo na biološke označevalce možganskega delovanja tako, da upočasnimo ali celo preprečimo nastanek demence." 

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku