Raziskava: Manj sedenja na dan pomeni daljše življenje

Urška Kereži, 6.6.2019
Profimedia

Znanstveniki so prišli do spoznanja, da naj bi nam omejevanje sedenja na zgolj tri ure dnevno dodalo vsaj dve leti življenja. Preverite tri tedenski akcijski načrt do boljšega zdravja in počutja.

Podobno kot zgoraj omenjeno predvidevanje znanstveniki zatrjujejo še, da bi z zmanjšanjem gledanja televizije na zgolj dve uri dnevno življenje podaljšali za 1,4 leta. Spet drugi so ob takšnih navedbah skeptični. Omenjena raziskava naj bi bila namreč skupek petih različnih študij, zato naj bi težko napovedovala realno tveganje za posameznika, trdijo. A vendarle čedalje več dejavnikov nakazuje, da več ko sedimo, krajše, zagotovo pa manj kakovostno živimo. Sedenje in gledanje televizije so namreč tudi številne druge študije povezale z boleznimi, kot so diabetes, različne vrste rakavih obolenj in obolenj ali celo zastoja srca. Zato so v Veliki Britaniji nedavno že izdali smernice, da bi vsi morali sedeti manj ter se aktivneje ukvarjati s športom. Še vedno pa ni znana natančna količina zmerne aktivnosti, ki naj bi jo vnesli v življenje.

image
Shutterstock

Nekateri so na stolu pol dneva

Znanstvenika, ki sta vodila zadnjo raziskavo, sta ugotovila, da več kot polovica oseb v projektu dnevno presedi več kot dvanajst ur. Podatek je zaskrbljujoč, opozarjata, še posebej, ker obstaja zanesljiva povezava med količino gibanja in zdravjem posameznika. Če ste torej med tistimi, ki na pisarniškem stolu preživijo najmanj osem ur dnevno, upoštevajte njun nasvet in poskrbite vsaj za udobno sedenje, če je mogoče, pa si večkrat privoščite nekaj razgibavanja, poiščite stol, ki vas bo "silil" v pravilno držo, in poskrbite, da bo sedečih ur čim manj.

Da le z redno telovadbo izboljšamo zdravje in se zaščitimo pred boleznimi, imejte v mislih tudi, ko se do bližnje trgovine odpravite z avtom namesto s kolesom. Ali ko nogomet gledate po televiziji, namesto da bi se podili po igrišču. Obstaja namreč veliko načinov, da poskrbimo za zdravje, a sedenje pač ni eden od njih. In kako boste samo v treh tednih naredili ogromno?

image
Shutterstock
Vaja za ravno držo
Potek

Sedimo na stolu z vzravnano hrbtenico. S konicami prstov se nežno dotaknemo zadnje strani vratu, komolca se stikata. Naredimo gib nazaj - lopatice potisnemo skupaj in gremo do obsega, kjer čutimo rahel razteg ter napetost, ne bolečine. Zadržimo in štejemo do osem, nato naredimo gib naprej ter komolca spet sklenemo skupaj. Vajo ponovimo po kratkem počitku tri- do štirikrat oziroma vsakič, ko nam to dopušča čas.
Koristi
Vaja je enostavna in ne zahteva veliko časa. Lahko jo naredimo med delom npr. za računalnikom, v pisarni. Odpre prsni koš, razbremeni ledveno in vratno hrbtenico, poravna našo držo, izboljša dihanje in nam pomaga ozavestiti nepravilno držo.

​Akcijski načrt

Ko boste dosegli katerega od spodnjih tedenskih ciljev, si vsakič dajte točko. V sedmih dneh jih poskušajte zbrati vsaj petnajst. Ne more biti tako težko.

Prvi teden

Postavite se na noge

Odkrijte, katere pasti vas priklenejo na stol, in si nastavite opomnik, da je čas za aktivno prekinitev.

- Štejte korake. Svoj pametni telefon ali katero od številnih napravic, ki bo štela vaše korake, ves čas nosite s seboj. Tako boste dobili predstavo, koliko se v resnici čez dan sploh gibate. Ne glede na dosedanji osebni rekord si zadajte, da ga boste vsak dan presegli za dodatnih 1000 korakov. (Ena točka.)

- Na poti v službo nosite udobne čevlje, ker vam prejšnjega cilja ne bo lahko doseči, če niste ustrezno obuti. Ko se boste enkrat doma namestili na kavč, bo naloga spet težja. (Ena točka.)

- Vključite timer. Računalnik in obveznosti vas tako zelo okupirajo, da preprosto izgubite občutek za čas? Potem potrebujete nekaj, kar vas bo opomnilo, da je čas za spremembo položaja. Na telefonu si nastavite budilko! Naj zavibrira vsako uro, ob tem vstanite ter naredite deset počepov ali se za nekaj minut sprehodite do kolega in ga povprašajte o navodilih za udeležbo na službenem pikniku. (Dve točki.)

- Med delom sedite na tako visokem stolu, da boste ob njem že skorajda stali. Kadar ste v takšnem položaju, že povsem naravno menjujete telesno lego vsakič, ko vam postane v prejšnji neudobno. (Tri točke.)

image
Shutterstock

Drugi teden

Gibajte se!

Nekatere dele življenja si naredite manj udobne in praktične.

- Najdite izgovore za gibanje. Tiskalnik recimo odnesite na drugi konec pisarne in doma skodelice prestavite čim dlje od kavnega avtomata. (Ena točka.)

- Med telefoniranjem se sprehajajte. Navado osvojite tako, da telefona nimate povsem pri roki, ampak morate vstati vsakič vstati, da ga dosežete. Do sprehoda med pogovorom potem res ni več daleč. (Ena točka.)

- Bodite aktivna mama. Medtem ko čakate, da otrok opravi obšolske obveznosti, pojdite na sprehod. Tudi minute pred šolo bodo minile hitreje, če boste korakali gor in dol po šolskem dvorišču. (Dve točki.)

- Tudi daljinski upravljalnik naj ne leži ob vas na kavču. Med gledanjem televizije ga vsakič, ko prestavite program, odnesite na drugi konec sobe. Če to ne bo zmeraj na istem mestu, se vam lahko zgodi, da boste zaradi iskanja naredili še kakšen korak več. Reklame pa so sploh odličen razlog, da jih vsaj utišate, če se med njimi že ne sprehodite do stranišča, otroške sobe ali po kozarec vode. Samo ne obiščite hladilnika. (Dve točki.)

Tretji teden

V izgorevanju kalorij

Pomembno je, da pogostejše gibanje dopolnite še s pravilno vadbo.

- Vzpenjajte se po stopnicah. Porabili boste kar trikrat več energije kot pri spuščanju. Vsak teden prehodite vsaj tri nadstropja, kjerkoli in kadar koli je to mogoče. (Ena točka.)

- Med odmorom za malico telovadite. Bonus: rezultati raziskave iz leta 2011 so pokazali, da vadba med delovnim časom, skupaj dve uri in pol v tednu, pomaga pri vzdrževanju produktivnosti ali jo celo povečuje. (Dve točki.)

- Če se le da, se za poslovni sestanek dogovorite tako, da med njim hodite, tečete ali celo vozite sobno kolo. Veliko koristneje bo za vas, kot če sedite udobno zleknjeni v fotelju. (Tri točke.)

- Rekreacijo redno vnesite v svoj urnik. (Pet točk.)

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku