Rastline, ki so lepe tudi suhe

Matic Sever, 9.1.2020

Pozimi nimamo kaj dosti izbire: ali zunaj opazujemo zimzelene rastline ali pa uživamo v oblikah dreves in grmov.

Tudi suhe rastline in posamezni suhi deli rastlin so lahko zanimivi. Prav te si bomo pogledali v tem prispevku. Številne trajnice je bolje pustiti, da se jeseni posušijo, in jih porežemo šele zgodaj spomladi. Enako velja za nekatere grmovnice, kot so hortenzije, saj so socvetja precej obstojna in navadno večji del teh vztraja globoko v zimo. Ne pozabimo tudi na številna semena ali ostanke socvetij na drevesih in še bi lahko naštevali … Na koncu vsega tega ni tako malo, samo malce drugačen, bolj pozoren pogled je potreben.

Acer negundo – ameriški javor, negundovec

Višina: 8 m

Cveti: III-IV

Listopadno drevo iz Severne Amerike, ki hitro raste. Pri nas kot vrtno rastlino gojimo predvsem nekatere sorte te vrste. Je hitrorastoči javor, ki spomladi zacveti rumenkasto. Na ženskih drevesih se razvijejo šopi krilatih semen, ki posušena ostanejo na drevesu in krasijo zimske dni.

Eryngium giganteum - možina

Višina: 70-90 cm

Cvetenje: VI-VIII

image
Eryngium giganteum - možina

Večina možin, ki jih gojimo, je trajnic, ta pa je bolj dvoletnega značaja. Ko rozeta enkrat zacveti, rastlina s tem tudi konča svoj cikel. Odlična za rezano cvetje kot sveža ali suha, zelo lepa pa tudi za zimski okras, ko se na suhih socvetjih, ki jih obdajajo lepi ovršni listi, nabirajo ledeni kristali.

Hydrangea arborescens - hortenzija

Višina: 100-150 cm

Cvetenje: VI-VIII

image
Hydrangea arborescens - hortenzija

Kar nekaj hortenzij ima zelo obstojna socvetja. Ta se navadno počasi obarvajo zeleno do rožnato, potem pa prav tako počasi preidejo v suho stanje. V vetru šelesteči oblački na golih vejah so nekaj posebnega in lepi tudi brez ledenega okrasja.

Physalis peruviana – perujsko volčje jabolko

Višina: 1-1,5 m

Cveti: poleti

image
Physalis peruviana – perujsko volčje jabolko

Čeprav je v krajih njenega izvora ta zelnat lampionček trajnica, pri nas ne prezimi in ga gojimo kot enoletnico. Užitne plodove seveda pobiramo, a vedno na koncu sezone ostane nekaj ne popolnoma dozorelih ali pa smo katerega od zrelih izpustili. Vsi ti zmrznejo ali pa suhi še dalj časa ostanejo na zelenjavnem vrtu.

Liatris spicata - klasnati liatris

Višina: 50-60 cm

Cvetenje: VII-VIII

image
Liatris spicata - klasnati liatris

Poleti nam liatrisi pričarajo posebno vzdušje s svojimi pokončnimi baklam podobnimi socvetji v rožnati ali beli barvi. Če rastline pustimo, se posušijo, in vsa stebla, ki so nosila cvetove, ostanejo bolj ali manj pokonci.

Hypericum androsaemum - krčnica

Višina: 70-90 cm

Cveti: VII-VIII

image
Hypericum androsaemum - krčnica

Majhen grm, ki je soroden s šentjanževko. Po poletnem cvetenju v rumeni se pojavijo plodovi različnih barv, odvisno od sorte. Prve slane "zamrznejo" še olistane poganjke in posušene plodove, ki pa tudi kasneje še nekaj časa ostanejo na rastlini.

Hibiscus syriacus - vrtni oslez

Višina: 2-3 m

Cveti: VII-IX

image
Hibiscus syriacus - vrtni oslez

Bujno rastoča grmovnica s cvetovi, ki so odprti le en dan, a je teh toliko, da ta pojav komaj opazimo. Ta priljubljena grmovnica nekaj malega ponudi tudi pozimi, saj na vejah ostanejo odprte semenske kapsule, ki polepšajo gol grm.

Rudbeckia 'Goldsturm' - rudbekija

Višina: 60-70 cm

Cveti: VII-IX

image
Rudbeckia 'Goldsturm' - rudbekija

Ena bolj vpadljivih zlatocvetočih trajnic, ki po obliki socvetij spominja na ameriški slamnik. Že poleti sredi rumenih "cvetov" ždijo opazni črni "ježki" cevastih cvetov. Ti se zelo dobro ohranijo vse v zimo, ko je rastlina gola in ko o rumeni ni več ne duha ne sluha.

Helianthus annus - sončnica

Višina: 0,5-3 m (sorte)

Cveti: VII-VIII

image
Helianthus annus - sončnica

Dobro poznana enoletnica z vrtov in polj, ki se obrača za soncem. Sorte so si zelo različne, a za zimsko opazovanje neverjetno lepe razporeditve semen v cvetišču so najboljše velikocvetne sorte, katerih premer socvetja dosega tudi okoli 40 cm.

Physalis alkekengi - navadno volčje jabolko, lampiončki

Višina: 60-90 cm

Cveti: VII

image
Physalis alkekengi - navadno volčje jabolko, lampiončki

Pri enem od njegovih sorodnikov smo se že ustavili, ta pa je za razliko od prvega trajnica. Lahko bi rekli, da bolj oranžno pri naših vrtnih rastlinah skoraj ne gre, saj ta vrsta razvije zelo močno obarvane oranžne papirnate ovoje okoli sadeža. Najboljše pri tem pa je, da odlično obdržijo barvo tudi v suhem stanju.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku