Rak trebušne slinavke v porastu, odkrivamo ga prepozno

seniorji.info, 15.11.2018
Profimedia

V Sloveniji je leta 2015 za rakom trebušne slinavke zbolelo 381 ljudi, preživelo je le 16 ljudi, torej manj kot pet odstotkov vseh obolelih.

Rak trebušne slinavke ima eno najslabših statistik preživetja, ob svetovnem dnevu te bolezni, ki ga obeležujemo vsak tretji četrtek v novembru, opozarjajo v Združenju EuropaColon Slovenija.

image
Profimedia S to diagnozo živi v Evropi več kot 100.000 bolnikov, v Sloveniji okoli 400.

Stopnja umrljivosti je pri raku trebušne slinavke ena največjih

Zbolevnost za rakom trebušne slinavke v Evropi narašča. V zadnjih 10 letih se je število na novo obolelih podvojilo. S to diagnozo živi v Evropi več kot 100.000 bolnikov, v Sloveniji okoli 400. V svetu sodi Slovenija med države z največjo pojavnostjo raka trebušne slinavke. V Sloveniji je leta 2015 za rakom trebušne slinavke zbolelo 381 ljudi, preživelo je le 16 ljudi, kar je slabih pet odstotkov vseh obolelih.

Rak trebušne slinavke se navadno pojavi po 65. letu starosti.

Najbolj ranljiva skupina so starejši od 60. let

Večina obolelih je starejših od 60 let, a se starostna meja niža tudi pri tej vrsti raka kot tudi pri vseh drugih oblikah te bolezni. Vendar je stopnja umrljivosti pri raku trebušne slinavke še vedno ena največjih. Bolniki po diagnozi povprečno živijo manj kot pet mesecev.

image
Profimedia Rak trebušne slinavke se navadno pojavi po 65. letu starosti, vendar se meja tudi pri tej vrsti raka spušča.
Najpomembnejši nevarnostni dejavniki za nastanek raka trebušne slinavke so:
•starost nad 50 let,
•kajenje cigaret,
•kronično vnetje trebušne slinavke,
•debelost in
•na novo nastala sladkorna bolezen po 50. letu starosti.
•Družinska obremenjenost in nekatere dedno
pogojene bolezni, kot so hereditarni pankreatitis, cistična fibroza, družinska polipoza, družinski nepolipozni rak debelega črevesa, rak dojk v družini in družinski displastični nevusni sindrom, so vzrok za 10 % rakov trebušne slinavke.
•Mucinozne ciste in intraduktalna papilarna mucinozna neoplazija (IPMN) so predrakave spremembe, ki prinašajo veliko tveganje za nastanek raka.

Ključno je bolezen čimprej odkriti!

Ob svetovnem dnevu raka trebušne slinavke se v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije in Združenju EuropaColon Slovenija ter v drugih društvih bolnikov z rakom po svetu trudijo dvigniti ozaveščenost ljudi o tej bolezni, da bi čimprej ob znakih bolezni pomislili tudi na možnost raka trebušne slinavke. Pot do diagnoze je pogosto težka in zahtevna tudi za zdravnike, saj trebušna slinavka leži globoko v trebušni votlini in je zato pogosto slabo vidna z ultrazvokom, ki je najširše dostopna in povsem neinvazivna preiskava.

Kaj je trebušna slinavka
Trebušna slinavka je hruški podobna žleza, velika 12–15 cm, težka 50–120 g. Leži pod želodcem, pred 2. ledvenim vretencem, med vranico in dvanajstnikom ter jetri. Anatomsko jo razdelimo na glavo, ki je njen najširši del, telo in rep, ki predstavlja najtanjši del. V dvanajstnik izloča prebavne sokove, ki v tankem črevesu omogočajo presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Neposredno v kri pa izloča inzulin, ki uravnava krvni sladkor. Po popolni ali delni odstranitvi trebušne slinavke je nujno potrebno vsakodnevno nadomeščanje prebavnih encimov in inzulina.

V Društvu onkoloških bolnikov Slovenije so ob letošnjem svetovnem dnevu izdali zgibanko z naslovom Rak trebušne slinavke - Kaj mora vsakdo vedeti o tej bolezni, ki jo je pripravil zdravnik Borut Štabuc. Na pomen ozaveščanja o raku trebušne slinavke bo opomnil tudi v vijolično barvo odet Ljubljanski grad.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku