Rak dojke: Na sto žensk, ki zbolijo, je tudi en moški

Urška Kereži, 15.11.2018
Shutterstock

Mlade, starejše, okrogle, suhcene, majhne, visoke - rak dojk lahko doleti prav vsako in skrb vzbujajoč je podatek, da se je v zadnjih petdesetih letih razmahnil.

Še leta 1960 je bila s to boleznijo diagnosticirana ena od dvajsetih žensk, danes je že ena od sedmih. Statistično v Sloveniji zato vsako leto tako umre 400 žensk in nekaj moških, v EU 87 tisoč.

image
Shutterstock
5 let po diagnozi živi še 80 odstotkov slovenskih bolnic, kar nas uvršča v zadnjo tretjino evropskih držav.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa bi z zdravim načinom življenja kar 30 do 50 odstotkov primerov raka preprečili. Z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo za zdravje. In če rak dojke odkrijemo zgodaj, ga lahko uspešno zdravimo. Seveda začetne spremembe prepoznamo le, če se že od zgodnje mladosti redno opazujemo in dobro poznamo telo, zgradbo dojk in njihovo delovanje. So namreč zelo raznolike in vsaka še zdaleč ne pomeni raka.

image
Shutterstock
Kako se pregledamo?
1. Dvigni desno roko in položi levo dlan na desno dojko. Iztegni prste in jih stisni skupaj ter s krožnimi gibi pretipaj celo dojko. Začni na zunanjem obodu dojke in se z roko premikaj proti bradavici.
2. Nagni se naprej in podpri desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskaj na dojko.
3. Nagni se naprej, spusti levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipaj levo pazduho, nato ponovi pregled še z razprtimi prsti.
4. Po kopanju si oglej dojki v ogledalu in ju primerjaj. Prepričaj se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato skleni roke za glavo in znova preveri, ali ni sprememb.

Prvi znaki

Priporočamo, da si dojke pregledujete vsak cikel med sedmim in desetim dnem po začetku menstruacije, saj so takrat najmanj napete. Če ciklusov nimate, jih pregledujte vsak mesec na isti dan. Pri samopregledovanju bodite pozorne na bulice ali zatrdline tako v dojki kot pod pazduho, na spremembe v velikosti ali obliki dojk, izcedek iz bradavice ali njeno ugreznjenje, na rdečino ali luščenje kože ob bradavici in razjede na koži. Če opazite katerega od naštetih znakov, se čim prej posvetujte z zdravnikom. Po petdesetem letu vsaki dve leti opravite tudi preventivni pregled in rentgensko slikanje oziroma mamografijo.

Pojdite na preventivne preglede!
Odrasli prebivalci Slovenije, starejši od 30 let, imajo vsakih pet let pravico do celovitega preventivnega pregleda v izbrani ambulanti družinske medicine. Ženske med 50. in 69. letom do presejanja za rak dojke v programu Dora, med 20. in 64. letom pa do presejanja za rak materničnega vratu v programu Zora. Moški in ženske med 50. in 75. letom imajo pravico še do presejanja za rak debelega črevesa in danke v programu Svit.

Pet stadijev

Bolezen R+ se začne razvijati v žleznih mešičkih ali izvodilih in se razširi v maščobno tkivo, lahko tudi v druge dele telesa, prognoza ozdravitve pa je odvisna od stadija pri postavitvi diagnoze. Stadij 0 je najzgodnejša oblika raka, ki praviloma ne tvori otipljivega tumorja. V stadiju 1 je tumor manjši od dveh centimetrov. V stadiju 2 je tumor manjši od petih centimetrov in tudi bezgavke pod pazduho so že lahko prizadete. V stadiju 3 prizadete bezgavke otipamo, so trde in fiksirane, kdaj celo vidne s prostim očesom. V zadnjem stadiju, stadiju 4, se je tumor že razširil v druge dele telesa.

Program Dora
Od aprila 2008 v programu Dora, namenjenem zgodnjemu odkrivanju raka dojk, vabijo vsaki dve leti na mamografijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom starosti. Sprejete so ob uri, pregled je kratek, zanj ne potrebujejo napotnice. Vsako mamografijo neodvisno pregledata dva radiologa. Od začetka delovanja programa Dora so tako pregledali več kot 190 tisoč žensk, nekatere v več presejalnih krogih, in pri več kot 2100 ženskah odkrili raka, večinoma v omejenem stadiju bolezni, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. Letos je bila udeležba žensk v programu Dora 72-odstotna. Za zmanjševanje umrljivosti je potrebnih vsaj 70 odstotkov, kar lahko dosežemo z ustrezno ozaveščenostjo.

Načini zdravljenja

Bolnica, ki so ji postavili diagnozo raka dojk, ima na voljo pet načinov zdravljenja: kirurgijo, radioterapijo (obsevanje), kemoterapijo, hormonsko zdravljenje in biološko zdravljenje. Za katerega se bo zdravnik odločil, je odvisno od tipa tumorja, stadija ob diagnozi in splošnega zdravstvenega stanja bolnice. Obstajajo tudi lokalni, sistemski in kombinirani načini zdravljenja. Pri prvem gre za kirurški poseg in obsevanje, pri drugem navadno za zdravljenje raka, ki je že v četrtem stadiju. Tudi pri kirurški odstranitvi tumorja obstajata dva tipa: prvi je lumpektomija (odstranijo tumor in okolno tkivo), drugi mastektomija (odstranijo celotno dojko, lahko tudi podpazdušne bezgavke).

Najpogostejše spremembe
• zatrdlina ali več zatrdlin v dojki
• izcedek iz bradavice
• ugreznjene bradavice
• oteklina in rdečina dojke
Ali je sprememba nenevarna (benigna) ali rakava (maligna), mora po pregledu in morebitnih preiskavah presoditi zdravnik.

Kurkumin - eden najboljših zaviralcev

Dr. William LaValley iz Austina v Teksasu, eden vodilnih zdravnikov naravnega zdravljenja raka, je prepričan, da je kurkumin najboljša obramba pred rakom, kar naj bi potrjevala večina raziskav. Enako velja za metabolite kurkumina in njihove derivate. Znanih je namreč več kot sto poti, preko katerih delujejo v celici. V Indiji denimo, kjer kurkumo uporabljajo v izobilju, je obolenje za rakom na črevesju, prsih, prostati ali pljučih desetkrat manjše, delno tudi zaradi kurkume.

Moški niso imuni

Na sto žensk, ki zbolijo, je tudi en moški. Razlika je predvsem v starosti, pri kateri se rak razvije - pri ženskah v povprečju v 62. letu, pri moških v 67. Je tudi pogosteje spregledan, saj tako zdravniki kot moški niso tako pozorni na simptome kot ženske. Najbolj ogroženi so zaposleni v petrokemični industriji.

Simptomi
• Najpogostejši je bulica oziroma zatrdlina.
• Lahko se pojavi tudi udrta koža ali bradavica (takrat tumor raste pod bradavico).
• Povečane so bezgavke v podpazduhi in nadključnični kotanji.
• Pojavi se izcedek iz dojke, zlasti krvav ali bister.
Če opazite enega ali več simptomov, morate takoj obiskati zdravnika.
Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku