Rafael Nadal: Še bom prišel v Pariz in poskusil zmagati

Uroš Gramc, 10.6.2019
Reuters

Kralj peska po vseh rekordih še nima dovolj Roland Garrosa

Do Wimbledona spet ne bo igral, ker mu telo tega ne dovoljuje. A Rafaelu Nadalu v Roland Garrosu ni bilo videti, da bi mu bila leta v napoto. Močnejši, hitrejši, natančnejši je bil od tekmecev 33-letni Španec, mlel jih je, v sedmih dvobojih oddal le dva niza in zasluženo osvojil svoj dvanajsti naslov. In najbrž ni daleč od resnice, da bo Pariz njegov, dokler bo vihtel lopar.

image
Reuters Še nikoli videno, a hkrati (pre)večkrat, dvanajst francoskih triumfov Španca.

Pa daleč od tega, da bi bil nepremagljiv, letos do peščene podlage sploh ni osvojil turnirja, še takrat ... Fabio Fognini (Monte Carlo), Dominic Thiem (Barcelona), Stefanos Cicipas (Madrid), vsi ti so ga tolkli na njej. V italijanski prestolnici je bil že v šampionski formi, v francoski ga tudi ni bilo mogoče ustaviti. Od raja do pekla, je zadnji konec tedna pot poimenoval Thiem, drugič zapored poraženec pariškega finala proti istemu tekmecu. Avstrijec je v polfinalu izločil prvega igralca sveta, nato pa klonil proti drugemu.

Od leta 2005, ko je prvič dvignil trofejo v Roland Garrosu, do letos je Nadal izgubil le dvakrat, leta 2009 proti Robinu Söderlingu v četrtem krogu, ko so ga dajala kolena, in v četrtfinalu proti Đokoviću leta 2015, ko prvič po desetletju ni osvojil niti enega grand slama. Le še za leto kasneje visi nad njegovim nastopom črna pika, a takrat se je poslovil zaradi poškodbe zapestja.

image
Epa

Rafael Nadal je nesporni kralj ne le Pariza, ampak peska, na tej podlagi ima rekordnih 59 turnirskih zmag, po enajst z mastersov v Monte Carlu in Barceloni, rekordni niz 81 zmag, 50 osvojenih nizov ... Ne le igrišče ali stadion, še kaj več bodo najbrž po njem poimenovali. Po Avstralki Margaret Court (enajst grand slamov v Melbournu), ki jo je v nedeljo prehitel, so denimo areno na OP Avstralije. A to za Španca še ni dovolj. "Še bom prišel in spet poskušal zmagati," je obljubil sredi Francije. Saj kak rekord mu je še ostal, z 20 grand slami na vseh štirih prizoriščih mu za dva beži štiri leta starejši Roger Federer, s tremi manj mu diha za ovratnik leto mlajši Đoković. 

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku