Radovan Gačić bi rad tudi Avstrijce uveljavil v odbojki

Zmago Gomzi, 25.3.2020
Andrej Petelinsek

Mariborčan bo še naprej trener odbojkaric Nove KBM Branika, hkrati pa selektor čez severno mejo

Nedavni sklep predsedstva Odbojkarske zveze Slovenije (OZS), da se zaradi koronavirusa državno prvenstvo konča in da vrstni red v moški in ženski ligi po zadnjih tekmah pred sklepom velja kot končni, je v odbojkarskih krogih sprožil številne polemike. Skupna ugotovitev je, da je bil umen, v delu, ki določa končno razvrstitev klubov, pa prenagljen. Prve tekme v sezoni so bile odigrane 12. oktobra, zadnje 7. marca, kar pomeni, da je tekmovalna sezona trajala teden dni manj kot pet mesecev, mesec dni manj od načrtovanega.

Končna razvrstitev sporna

"Odločitev za prekinitev prvenstva je bila pravilna, kajti virus je dobil domala brezmejne razsežnosti in zdravje ima prednost pred vsem drugim. Je pa zame odločitev, da se konča tudi državno prvenstvo in da se za končno razvrstitev upošteva vrstni red pred prekinitvijo, sporna, ne nazadnje česa takega ne predpisuje noben pravilnik zveze. S to odločitvijo bi krovna organizacija lahko počakala in jo sprejela pozneje, ko bi bilo jasno, da se prvenstvo ne more nadaljevati in dokončati po programu," je svoj pogled na trenutna domača odbojkarska dogajanja pojasnil trener Nove KBM Branik ​ Radovan Gačić in se dotaknil tudi sezone. "Ker državno prvenstvo ni bilo dokončano, o njem ne bi veliko razpredal. Po odločitvi OZS smo ostali brez možnosti, da bi ubranili naslov.

image
Maxim Papakin Mariborčan ni zadovoljen z zadnjo potezo odbojkarske zveze.

Osvojili smo pokal, v srednjeevropski ligi Mevza pa zaostali za pričakovanji. Na polovici sezone, sredi januarja, smo zaradi poškodbe ostali brez ene ključnih igralk Lorene Lorber Fijok, kar se nam je poznalo. Veseli pa spoznanje, da je večina mladih in neizkušenih igralk dobro izkoristila priložnost tudi v ligi Mevza in ligi prvakinj," je dejal 41-letni​ Gačić.

Koronavirus je stratega bankirk in njegove igralke prikoval pred domača ognjišča. "Moja družina strogo upošteva vladna priporočila in vse ukrepe v zvezi z virusom, verjamem, da jih tudi naše odbojkarice. Od tujk sta v domovino odpotovali Anamarija Galić, v Avstrijo, in Ann Teesa Grubbs, v ZDA, v Sloveniji je ostala Francozinja Nina Stojiljković. Z vsemi sem dogovorjen, da vzdržujejo telesno pripravljenost z individualnimi vajami," je razložil Gačić.

image
CEV

Počaščen z zaupanjem sosedov

Pred kratkim si je na pleča naložil še en izziv - postal je selektor avstrijske moške reprezentance. Severni sosedi so se lani septembra po devetih letih razšli z Michaelom Warmom. Na njihovem seznamu želja se je znašlo kar 34 imen, po pogovorih s kandidati so ga skrčili na deset imen in pred zadnjim pogovorom na štiri. "Sredi decembra me je po telefonu poklical predsednik avstrijske zveze in me vprašal, ali sem pripravljen kandidirati. Ob koncu leta sva se slišala še enkrat in januarja sem bil na Dunaju na sedežu njihove zveze. Povedali so mi, da sem se jim med vsemi kandidati zdel najbolj primeren, in kmalu za tem sem podpisal dveletno pogodbo. Pred tem sem o tej možnosti govoril z odgovornimi v mariborskem klubu in reči moram, da so bili razumni do mojih želja. Ne naposled bom lahko izpolnjeval vse klubske obveznosti, saj se programa ne prekrivata," je povedal Gačić, ki je počaščen z zaupanjem Avstrijcev.

34
kandidatov se je potegovalo za mesto avstrijskega selektorja

Ti sicer ne sodijo med razvite odbojkarske narode, saj so na evropskem prvenstvu igrali le dvakrat v zadnjih petih desetletjih, obakrat so ga tudi gostili, na svetovnem pa ne že 68 let. Ima pa mariborski strokovnjak visoke cilje in odgovorno delo na obeh poljih. "Naši klubski cilji so vselej visoki in dobro znani. Tudi avstrijska reprezentanca bi se rada močneje uveljavila na mednarodnem prizorišču. Na lestvici Ceva si želi višje od trenutno 25. mesta. Prvi cilj na tej poti pa je uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2021. Seveda mora za dosego tega uspešno opraviti z letošnjimi kvalifikacijami, za katere pa se zaradi virusa še ne ve, kdaj bodo," je sklenil Radovan Gačić.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku