Pustite se zapeljati – z vlakom

Oglasno sporočilo, 3.10.2019
Arhiv Naročnika

Potovanje po železnici je manj stresno, saj se lahko posvetite sebi in sopotniku, namesto da se ukvarjate z gnečo na cesti in iskanjem parkirišča

Jesen je pravšnji čas, da opravimo vse tiste poti, za katere je poleti prevroče in pozimi prehitro tema. Lahko se odpravimo na izlet v večje mesto in se udeležimo kakšne prireditve, ki jih je v tem delu leta precej, ali si ogledamo razstavo v kakšnem muzeju ali galeriji. Obiščemo lahko sorodnike ali prijatelje, se odpravimo v hribe ali v kopališče. Ste kdaj razmišljali, da lahko take poti opravite tudi z vlakom? Tako se obenem še izognete gneči na cestah, čakanju v zastojih, iskanju parkirnega prostora in plačevanju parkirnine. Poleg tega lahko čas med vožnjo v vlaku izkoristite za klepet, branje, počitek, opazovanje pokrajine ali si privoščite malico. Tako pridete na cilj spočiti in pripravljeni na nove dogodivščine.

Na izlet z IZLETko

Pri Slovenskih železnicah potnikom ponujajo kar nekaj ugodnosti, zaradi katerih bo vožnja z vlakom privlačnejša. Od lani je na primer na voljo vozovnica IZLETka, ki velja pet dni, s tem da jo morate prvič uporabiti na soboto, nedeljo ali praznik. Če je torej praznik na sredo ali četrtek, se lahko z IZLETko vozite vse do nedelje.

IZLETka za odraslega stane 15 evrov, za otroka med 6. in 12. letom pa 7,50 evra. Družine se lahko odločijo za Družinsko IZLETko, ki prav tako velja pet dni, začenši s soboto, nedeljo ali praznikom. Po pavšalni ceni 30 evrov se lahko z njo pelje do deset družinskih članov, če je vsaj eden mlajši od 12 let.

Ugodneje ob koncu tedna

Od 1. septembra letos je v ponudbi Slovenskih železnic tudi ugodnost Turist vikend. S 30-odstotnim popustom na redno ceno lahko ob sobotah, nedeljah in praznikih kupite vozovnico za povratna potovanja po Sloveniji v prvem ali drugem razredu vseh vrst vlakov, tudi za hitri vlak ICS. Vozovnica, kupljena s popustom Turist vikend, velja 15 dni ne glede na kilometrsko razdaljo potovanja. Za potovanje v prvem razredu z vozovnico drugega razreda se obračuna razlika med cenama prevoza s popustom v drugem in prvem razredu potniškega vlaka.

Veliko možnosti za starejše

Posebno prijetna je vožnja z vlakom za starejše ljudi, ki jim dolgotrajno sedenje povzroča preglavice. V vlaku se lahko sprehodijo in pretegnejo, uporabijo sanitarije in se brez skrbi posvetijo sebi namesto prometu na cesti. Z mislijo nanje so pri Slovenskih železnicah zasnovali kartico ugodnosti SENIORJI, ki velja za osebe, starejše od 60 let, starostne in invalidske upokojence ter otroke in mlade, ki prejemajo pokojnino po starših. S kartico SENIORJI je mogoče kupiti vozovnice za potovanje v prvem ali drugem razredu, in sicer na progah po Sloveniji, med Slovenijo in Hrvaško ter v mednarodnem prometu. Od ponedeljka do petka znaša popust 30 odstotkov, ob sobotah, nedeljah in praznikih 50 odstotkov (v notranjem prometu), v mednarodnem prometu pa velja 15-odstotni popust.

Starejšim od 65 let pa je namenjena celoletna vozovnica ZLATKA, s katero je mogoče leto dni neomejeno potovati po vseh progah v Sloveniji. Cena za posamezno vozovnico je 299 evrov, dve vozovnici, kupljeni skupaj, pa staneta 499 evrov. Vozovnica velja vsak dan, na vseh progah in za neomejeno razdaljo. Strošek potovanja na dan je tako ne glede na relacijo zgolj 82 centov.

V sodelovanju s svojimi partnerji pa Slovenske železnice kupcem vozovnic za vlak ponujajo tudi številne ugodnosti pri nakupu vstopnic – denimo za termalna kopališča – in nekaterih ponudnikih prenočitev.

Še razlog več, da se pustite zapeljati – z vlakom.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku