Ptuj se lahko postavi z najstarejšim še delujočim kinom v državi

Slavica Pičerko Peklar, 15.3.2020
Slavica Pičerko Peklar

Prvi film so zavrteli že marca 1897. Kinodvorana je danes prizorišče številnih dogajanj, izbor filmov pa izredno premišljen in namenjen vsem generacijam.

Obisk Mestnega kina Ptuj še vedno raste in je lani presegel 25 tisoč obiskovalcev, kolikor jih ni bilo že vsaj od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Najstarejše še aktivno kino prizorišče v Sloveniji se je v zadnjih letih razvilo v živahno kulturno in družabno središče s smelimi načrti za prihodnost. Na sporedu Mestnega kina Ptuj se je lani na skupno 663 filmskih projekcijah odvrtelo 199 različnih celovečernih filmov in sklopov kratkih ali srednjemetražnih filmov. Število obiskovalcev filmskih projekcij se je povzpelo na 25.064, kar je osem odstotkov več kot leto prej. Tej številki je treba prišteti še približno tisoč udeležencev drugih dogodkov v kinu, kot so koncerti, lutkovne predstave, različne delavnice in strokovna usposabljanja.

Konstantna rast obiska od leta 2008

Kot poudarjajo v ptujskem CIDu, ki zadnja leta zelo uspešno vodi program mestnega kina, je lanska rast še posebno dragocena, ker je sledila filmsko izjemnemu letu 2018, ko je število obiskovalcev Mestnega kina Ptuj v primerjavi z letom prej poskočilo za kar 22 odstotkov. “Rekordno leto 2018 se nam je sprva zdelo nemogoče doseči, kaj šele preseči. A obisk bolj ali manj konstantno raste že ves čas od leta 2008, ko je kino v upravljanje dobil Center interesnih dejavnosti Ptuj. Edini padec v tem času se je zgodil leta 2013, ko novi filmi niso več prihajali na 35-mm traku, ptujski kino pa še ni bil digitaliziran. Ptujčani imajo svoj kino vse raje, očitno nekaj delamo prav,” pravi direktor CID Ptuj Aleksander Kraner.

image
Slavko Dobnik Poleti se v kino prizorišče spremeni dvorišče ptujskega gradu. 

Izbor 121 art filmov si je v letu 2019 ogledalo dobrih 11 tisoč obiskovalcev, 28 slovenskih filmov skoraj tri tisoč, nekaj manj kot 5 tisoč je bilo gledalcev na šolskih kinopredstavah, dobrih 3 tisoč pa na drugih projekcijah s filmsko vzgojo. Program za družine z otroki Kino vrtiček je pritegnil 999 gledalcev, Kinoskop za osnovnošolce 496, Pogovor o(b) filmu 1004, program za upokojence Filmska čajanka 602, Kino brez stropa 1956, novi letni kino na Panorami pa 2500 gledalcev. Potekal je program Z dojenčkom v kino, prvič pa sta bila izvedena Kino z varstvom in Kino počitnice. V Mestnem kinu Ptuj so gostovali tudi različni festivali in dogodki, med drugim Art Stays, Arsana, Dnevi poezije in vina, Animateka po Animateki, Festival LGBT-filma, Teden evropskega filma, Evropski art kino dan in Slovenski teden filma. Mednarodna mreža Europa Cinemas je ptujski kino prvič izbrala kot eno od 54 evropskih prizorišč dogodka Noč evropskega filma.

image
Mestni kino Ptuj Nina Milošičic, vodja kina, s Katarino na projekciji filma za otroke. 

Veliko stvari so prenovili

Nina Milošič, vodja kina, dodaja, da so ob vseh uspelih dogodkih popravili streho in sanitarije, prenovili preddverje, uredili podstrešje za namene skladišča in zagnali novo, sodobnejšo spletno stran, ki je odzivna na mobilnih napravah in omogoča tudi spletni nakup vstopnic: "Naslednja je na vrsti menjava celotnega prezračevalnega sistema in klimatov. Letos bi želeli narediti prve korake k ureditvi še ene kinodvorane. Lani smo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji prijavili tri projekte na razpis Evropske komisije, na rezultate še čakamo." To leto, kar Art kino mreža Slovenije praznuje deset let, si Milošičeva želi še nadaljevanje letnega kina na Panorami in vsaj eno filmsko projekcijo na prenovljeni ptujski tržnici.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku