Prvič in zadnjič. Air Race na Balatonu nagovarja tudi Slovence

Gregor Grosman, 12.7.2019
Red Bull Content Pool

Svetovno prvenstvo v akrobatskem letenju med stožci Red Bull Air Race se bo ta konec tedna odvijalo na prizorišču, ki je v letošnji sezoni najbližje Sloveniji. Prvič in tudi zadnjič, ker namerava organizator letečo formulo 1 zaradi premalega zanimanja javnosti ukiniti, bodo piloti nekaj metrov nad vodo vijugali na madžarskem jezeru Balaton, ki zaradi turistov in domačih dopustnikov poka po šivih. 

image
Red Bull Content Pool
image
Red Bull Content Pool

Že pred štirinajstimi dnevi je bilo v bližnji okolici kraja Zamárdi skoraj nemogoče najti ugodno prenočišče. Na vojo je bilo le še nekaj prostih mest za kampiranje in pa dražji hoteli. 

image
Red Bull Content Pool

Na Madžarskem je Air Race doslej tradicionalno potekal v Budimpešti, kjer si je dogodek vsako leto ogledalo več sto tisoč ljudi, letos pa so ga preselili kakšno uro južneje, na sever Balatona. 

image
Red Bull Content Pool

14 pilotov v razredu master class med piloni letijo s hitrostjo do 370 km/h, vsak pa skuša najhitreje priti v cilj na progi, kjer izkusi sile tudi do 12G. Od leta 2003 je bilo v okviru Air Race izvedenih preko 90 tekmovanj na petih kontinentih.

image
Red Bull Content Pool

Zadnja letošnja dirka, in tudi nasploh, bo na sporedu 7. in 8. septembra v Čibi na Japonskem, kjer bo znan tudi letošnji svetovni prvak. V sezoni 2019, ki je sicer precej okrnjena, so tekmovanja potekala že v Abu Dhabiju in Kazanu.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku