Proti zamaščenosti jeter s stevijo: Nekalorično sladilo, ki je 200-krat bolj sladko od sladkorja

NR, 5.6.2020
Profimedia

Raziskovalci iz otroške bolnišnice v Los Angelesu so v novi študiji ugotavljali, ali bi lahko zamenjava sladkorja s sladili pomagala pri čiščenju zamaščenih jeter.

V bližnji prihodnosti naj bi postal eden glavnih razlogov za presaditev jeter njihova zamaščenost. Nova raziskava, opravljena na miših, je pokazala, da lahko pri tem pomaga izvleček stevije. Zamaščena jetra ali brezalkoholni steatohepatitis se nanaša na jetra, ki jih sestavlja več kot pet odstotkov maščobe. Trenutno ni zdravil za to, kar lahko vodi v cirozo ali celo nastanek raka na jetrih. Čeprav so razlogi za zamaščenost jeter še vedno nejasni, so dejavniki tveganja debelost in uživanje velikih količin sladkorja. Vedno pogosteje se zamaščenost jeter pojavlja pri otrocih, zdravniki pa jo označujejo kot otroško brezalkoholno zamaščenost jeter.

Raziskovalci iz otroške bolnišnice v Los Angelesu so v novi študiji ugotavljali, ali bi lahko zamenjava sladkorja s sladili pomagala pri boju s to boleznijo. Ugotovili so, da lahko izvleček stevije, nekaloričnega sladila, ki je 200-krat bolj sladko kot sladkor, zmanjša markerje zamaščenosti jeter. Ugotovitve so objavili v strokovni reviji Scientific Reports.

Ali bi torej lahko sladila zdravila zamaščenost jeter? Uživanje prevelikih količin sladkorja škoduje jetrom, kar je že dolgo znano. Pa lahko uporaba sladil zmanjša tveganje za nastanek bolezni, so se spraševali raziskovalci. To je prva študija, v kateri so raziskovali povezavo med sladili in boleznijo jeter.

image
Shutterstock Ne smejo biti zamaščena.

Raziskovalci so vzeli pod lupo dve vrsti sladil: sukralozo, umetno sladilo, ki se običajno prodaja kot Splenda, in stevijo, naravno sladilo iz rastline stevije. Oboje se pogosto uporablja v različnih pijačah in hrani. "Zanimali sta nas ti sladili, ker sta najnovejši in najmanj raziskani v povezavi z zamaščenostjo jeter," razloži dr. Rohit Kohli, avtor študije in vodja bolnišničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano.

Skupina je v svoji študiji z eno od omenjenih sladil nadomestila sladkor pri prehrani za miši, ki so imele zamaščena jetra. Nato so primerjali rezultate. Najboljši so bili prav pri uporabi stevije.

image
Reuters Stevija - nekalorično naravno sladilo

Čeprav je sukraloza pozitivno vplivala na trebušno slinavko, pa raziskovalci niso ugotovili koristi za jetra. Ugotovili pa so mnoge koristi pri uporabi stevije. Rezultati so pokazali, da je stevija znižala raven glukoze in izboljšala občutljivost za inzulin pri miših, kar kaže na to, da spojina pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Stevija pa je izboljšala tudi več markerjev zamaščenosti jeter, vključno s celotno stopnjo zamaščenosti in brazgotinjenosti jeter. Pomembno pa je, da so bili ti učinki neodvisni od sprememb telesne teže. Mehanizmi, na katerih temeljijo, lahko vključujejo zmanjšanje celičnega stresa. Dr. Kohli priznava, da bodo za popolno razumevanje kliničnega pomena ugotovitev potrebne še nadaljnje raziskave. Delo se nadaljuje, v kliničnem preizkušanju pa že poteka testiranje učinkov sladila pri hospitaliziranih bolnikih.

Raziskava bo pomagala ugotoviti, ali bi stevija lahko učinkovala pri zdravljenju zamaščenosti jeter pri mladostnikih. "Vznemirljivo je, da smo sprejeli težavo, s katero se srečujemo na kliniki, jo klinično preučili in zdaj že testiramo rešitev - in vse to v manj kot dveh letih," ugotavlja dr. Kohli. Zdravljenje zamaščenosti jeter je nujno, saj postaja glavni razlog za presaditev jeter. Izvleček stevije pa je lahko vznemirljiv pristop k zdravljenju, ki zdaj zajema samo spremembo življenjskega sloga. 

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku