Proti novemu koronavirusu bi lahko bilo uspešno zdravilo za artritis

STA, PK, 15.3.2020
Profimedia

Zdravilo sicer ni ustrezno preizkušeno za uporabo proti covidu-19, saj še niso bile opravljene klinične študije o njegovi učinkovitosti proti novemu koronavirusu.

Kot poroča italijanski časnik La Repubblica, so zdravilo nekajkrat uporabili v Italiji, njegovo učinkovitost pa so ugotovili že kitajski zdravniki. Gre za zdravilo tocilizumab, ki ga sicer uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu in se je nekajkrat pri kritičnih pacientih v boju proti pljučnici, ki jo pozvroča novi koronavirus, izkazalo za uspešno.

Paolo Ascierto z neapeljskega Instituta Pascale je za italijanske. medije pojasnil, da so pri prvih dveh bolnikih, ki so ju zdravili s tocilizumabom, že v 24 urah zaznali občutno izboljšanje. Vendar pa zdravilo ni ustrezno preizkušeno za uporabo proti Covidu-19, saj še niso bile opravljene klinične študije o njegovi učinkovitosti proti novemu koronavirusu. Pristojne oblasti so zdravniki zato zaprosili za takojšnjo pripravo nacionalnega protokola za uporabo tega zdravila pri bolnikih s covidom-19 v kritičnem stanju.

Po poročanju spletne strani La Repubblica je proizvajalec zdravila tocilizumaba farmacevtska družba Roche, iz katere so sporočili, da bodo podarili zdravilo italijanskim bolnišnicam, ki bodo za to zaprosile. Kot pojasnjujejo zdravniki, je prednost tega zdravila tudi v tem, da je že dlje časa v uporabi in torej preizkušeno s stališča varnosti njegove uporabe.

Podobno velja za zdravilo remdesivir, sicer namenjeno zdravljenju ebole. Tudi to zdravilo v Italiji na podlagi priporočil WHO zdaj že uporabljajo kot eksperimentalno terapijo proti covidu-19.

Francija: Protivnetna zdravila bi lahko bila moteči faktor okužbe s koronavirusom

Francija svari pred uporabo protivnetnih zdravil za boj proti koronavirusu. Francoski zdravstveni minister je v soboto dejal, da ljudje ne smejo uporabljati protivnetnih zdravil, če imajo koronavirusne simptome, ker bi to lahko poslabšalo njihovo stanje.

"Jemanje protivnetnih zdravil (ibuprofen, kortizon ...) bi lahko bil moteči dejavnik okužbe. Če imate vročino, vzemite paracetamol," je na Twitterju povedal Oliver Veran.

Za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom je najučinkovitejša metoda redno in temeljito umivanje rok.

Francoski velikan modne in kozmetične industrije v izdelavo brezplačnih razkužil

Na pomanjkanje razkužil zdravstvenim oblastem se je odzval mednarodni francoski modno-kozmetični konglomerat LVMH, ki ima v lasti prestižne blagovne znamke, kot so Louis Vuitton, Christian Dior in Givenchy.

Modni velikan je sporočil francoski javnosti, da bodo z današnjim ponedeljkom njegove družbe, ki poleg proizvajanja oblačil izdelujejo tudi parfume in kozmetiko, začele izdelovati še razkužila za roke. Dokler bo to potrebno, jih bodo brezplačno dostavljali zdravstvenim delavcem po Franciji.

image
Infografika z nasveti o umivanju rok.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku